Tinerii astrişti apreciaţi de instituţiile de cultură careiene

• publicat la: 26 noiembrie 2015
Tinerii astrişti apreciaţi de instituţiile de cultură careiene

Asociatiunea culturală ASTRA Carei a împlinit în luna septembrie  un an de la reactivarea sa, după ce în 1948 a fost scoasă înafara legii de regimul stalinist  instaurat în România la acea vreme.

ASTRA Carei a  luat fiinţă în data de 12  iulie 1923  şi a cunoscut  perioada de glorie în timpul cât la conducerea sa s-a aflat profesorul, publicistul, directorul Aurel Coza. Vicepreședinte era prim-pretorul dr. Ioan Gherman,  secretar profesorul Augustin Ossian , casier părintele Vasile Terdic iar  bibliotecar institutor Ioan Cleja.  Mai multe date pot obţine cei interesaţi urmărind materialul întocmit de Horia Mărieş. AICI.

În doar un an de activitate, ASTRA Carei a reuşit să adune în jurul său persoane de toate vârstele şi categoriile sociale, din mediul rural şi urban, legaţi de dragostea pentru obiceiurile şi tradiţiile poporului român căruia îi aparţin precum şi de  dorinţa de a promova cultura şi literatura română.

Cu siguranţă că aţi urmărit comemorările lui Avram Iancu, iniţiatorul  mişcării astriste, spectacolele dedicate lui Mihai Eminescu, simpozionul în cinstea lui Andrei Şaguna, primul preşedinte al ASTREI, prima ediţie a Festivalului de Datini şi Obiceiuri de Crăciun de la Carei, simpozoinul dedicat lui George Pteancu, renumitul dascăl Cetăţean de Onoare al Careiului  sau  renumita şezătoare din Câmpia Careiului care a reunit laolaltă  astrişti din trei localităţi.

Pe lângă aceste evenimente de amploare, astriştii au mai fost implicaţi în organizarea Zilelor Iancului de la Ianculeşi, au organizat concursuri pentru elevi şi au premiat activitatea culturală a elevilor la sfârşit de an.  Remarc pe această cale   interesul  deosebit manifestat de tinerii din Ianculeşti  dar şi Marna care au reuşit să demonstreze că nu sunt cu nimic mai prejos decât copii de la oraş dacă se implică cu tot sufletul în activitatea culturală.

În cursul verii, am luat parte la zilele comunităţilor româneşti rurale din împrejurimi şi am închegat colaborări şi cu alte societăţi culturale. Una dintre acestea este Societatea Avram Iancu cu care am  organizat ultima comemorare a Crăişorului Munţilor, la bustul din centrul Careiului, ocazie cu care am reiterat propunerea de la Gelu, de a desemna Careiul ca şi capitală culturală a moţilor de câmpie.

Tinerii astrişti pregătiţi de comunitatea noastră  de-a lungul acestei perioade, au început să fie remarcaţi  şi apreciaţi. Astfel, eleva  Roxana Mihaly  de la Liceul Teoretic Carei a obţinut premiul I la concursul judeţean  RECITATIO de la Filarmonica Satu Mare cu poezia “Erezia grefierului ” de Emil Matei, prof.coordonator Liliana Sorian, vicepreşedinte al ASTRA Carei.

La acelaşi concurs, elevul Marcel Ursan din clasa a V-a  de la Şcoala Vasile Lucaciu din Carei a obţinut Diploma de Excelenţă cu o poezie recitată în primă audiţie  şi anume ” Rămas bunul unui gonit”  de Dimitrie Sfura, coordonator ing.Daniela Ciută, preşedinte ASTRA Carei.

Ambii recitatori au fost solicitaţi recent  de instituţiile culturale careiene pentru a evolua în spectacolul dedicat Zilei Naţionale a României de luni 30 noiembrie 2015.

Activitatea culturală a ASTRA Carei precum şi eforturile depuse de junii astrişti nu au rămas neremarcate şi denotă faptul că nimic nu e în zadar când cauza pentru care depui efort este una nobilă.

Mulţumim pe această cale conducerilor instituţiilor de cultură pentru că apreciază  performanţele la care au ajuns tinerii noştri astrişti.

 

Daniela Ciută,

preşedinte ASTRA Carei

comentarii

de Maria la 26 noiembrie 2015 - 19:52

„Cei bun si frumos si lui Dumnezeu ii place ” ma bucur din suflet ca Asociatia Astra Careiana a fost o Trambulina pentru acesti copii frumosi si talentati.
Spun Trambulina pentru ca Astra a fost o rampa de lansare a elevilor amintiti in articol,pregatind-ui pentru diferite concursuri.Ma bucur si mai mult sa aflu ca institutile de cultura careiene au constientizat si apreciat ca scopul comun este o cauza nobila.

de Claudiu la 26 noiembrie 2015 - 23:58

Felicitari Marcel!
am auzit cum reciti si meriti toate premiile

Lasati un comentariu