Vasile Lucaciu comemorat la Carei

• publicat la: 27 noiembrie 2015
Vasile Lucaciu comemorat la Carei

Vasile Lucaciu (n. 21 ianuarie 1852, Apa, Comitatul Sătmar – d. 29 noiembrie 1922, Satu Mare) a fost una dintre cele mai importante personalităţi politice, culturale şi istorice ale românilor ardeleni din perioada dualismului Austro-Ungar, militant pentru drepturile românilor din Transilvania.

Astăzi, 27 noiembrie 2015, elevii Şcolii Gimnaziale ,,Vasile Lucaciu” din Carei au susţinut un  frumos moment dedicat comemorării a 93 de ani de la trecerea în nefiinţă a marelui patriot, preot şi profesor, Vasile Lucaciu, patronul spiritual al instituţiei şcolare careiene.

La manifestarea au participat  alături de elevii şi dascălii  Şcolii Gimnaziale ,,Vasile Lucaciu”, membrii Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Satu Mare,care funcţionează în şcoala careiană, membrii Asociaţiunii culturale ASTRA, Despărţământul Carei, ai Asociaţiei ,,Unirea 2009’’,  şi toţi care au dorit să  aducă un omagiu marii personalităţi, pr.dr.Vasile Lucaciu, ,,Leul de la Şişeşti”.

După intonarea Imnului de Stat,  elevele Teodora Mihuţ, Kinczel Alexandra( în limba maghiară)  şi Mocan Andreea, au punctat succint semnificaţia evenimentelor de la 1 Decembrie 1918, precum şi personalitatea marelui Vasile Lucaciu, ,,cel care a pledat pentru drepturile românilor din Ardeal, la Procesul Memorandiştilor de la Cluj – 1894, proiectând problema românească în conştiinţa europeană’’.

Au fost  depuse coroane şi jerbe de flori la bustul pr.dr. Vasile Lucaciu din partea conducerii şcolii gimnaziale,a  Asociaţiei ,,Unirea” Carei şi a Asociaţiunii   culturale ASTRA, Despărţământul Carei.

Programul artistic a fost susţinut de corul  Şcolii Gimnaziale ,,Vasile Lucaciu’’ şi de elevi ai şcolii care au recitat cu mândrie patriotică versuri închinate Zilei de 1 Decembrie.

Pe tot parcursul manifestării, şcolarii  au fluturat cu mult entuziam steguleţe tricolore, spre bucuria celor prezenţi.

redacţia

comentarii

de Marika la 27 noiembrie 2015 - 19:14

traiasca preotimea talibano-comunista

de andreea la 27 noiembrie 2015 - 20:05

pacat ca nu s-a cantat si Doina lui Lucaciu… ce mai pretuieste scoala patronul lor spiritual….

de Ileana la 27 noiembrie 2015 - 20:37

De ce nu se face o ancheta sa se vada ce se intampla cu banii nostri pentru uniforme? Am dat clasa fetei mele zeci de mii de lei pentru uniforme fictive, oare ce afaceri se fac pe banii nostrii. ALOOOOOOOO DIRECTIUNEA ? SE AUDE??????

de denisa la 28 noiembrie 2015 - 10:00

a lipsit MAXI si CRETU, spumele intelectualitatii careiene

Lasati un comentariu