1 Decembrie 2015 la Monumentul careian camuflat de tuia de 9m

• publicat la: 1 decembrie 2015
1 Decembrie 2015 la Monumentul careian camuflat de tuia de 9m

Marţi, 1 Decembrie 2015, la Monumentul Ostaşului Român din municipiul Carei au avut loc festivităţile dedicate Zilei Naţionale în bine cunoscutul deja cadru asigurat de primarul Kovacs: după perdeaua de camuflaj a arborilor tuia de peste 9m.

In acest an la sărbătoare a participat un desant de oficialităţi judetene: Prefect si subprefect, presedinte de CJ, director de cabinet de la CJ, consilieri judeteni.

Alături de primarul Kovacs si viceprimarul Keizer s-au  aliniat Prefectul  judeţului Satu Mare, dr.Eugeniu Avram, subprefectul Alfater Tamas, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef, consilieri judeţeni şi locali ai municipiului Carei şi nu în ultimul rând deputatul Romeo Nicoară. Careieni mândri, cu tricolorul în mâni şi cocarde la piept au asistat la programul dedicat  Zilei Naţionale.

După intonarea imnului de stat, Bogdan Georgescu,directorul Centrului de promovare a turismului cultural   a dat citire unui material legat de aniversarea a 97 de ani de la Marea Unire.

,,Unirea românilor trebuie înfățișată întotdeauna, potrivit adevărului, ca urmare firească a unei pregătiri seculare, istorice, în cursul cărora acest popor de eroi și de mucenici a izbutit să-și apere cu uimitoare stăruință sărăcia și nevoile și neamul rămânând, împotriva tuturor năvălirilor barbare și vremelnicelor stăpâniri străine, în cea mai strânsă legătură cu pământul strămoșesc în care, ca într-un liman de mântuire, și-a putut adăposti traiul de-a lungul vremilor de urgie.

De milenii, acest pământ a dat eroi adevăraţi care trebuie luaţi ca model si  în zilele noastre… numele lor vor fi purtate de valurile vieţii atâta timp cât români există în lume! La mulţi ani, România!”

Un sobor de preoţi a oficiat apoi un Te Deum în cinstea Zilei Naţionale si a eroilor care s-au jerfit pentru Libertatea noastră.

Au fost  depuse coroane din partea  Instituţiei Prefectului judeţului Satu Mare, a Consiliului Judeţean Satu Mare, Primăriei Carei, Veteranilor de război şi cadrelor militare în rezervă, a structurilor din MAI, Partidului Naţional Liberal, PSD, Alianţei Liberalilor şi Democraţilor, FDG Carei, Asociaţiei ,,Unirea” Carei, Asociaţiei Refugiaţilor, Despărţământului ASTRA Carei şi Societăţii ,,Avram Iancu” Carei. Deşi UDMR primeşte de la statul român sume consistente anual, UDMR Carei nu a depus nici o coroană de flori de Ziua Naţională a statului român.

Corala preoţească, dirijor prof.Mariana Vulcan a oferit celor prezenţi un remarcabil recital de colinzi si  cântece patriotice. O interpretare absolut  impresionantă.

După momentul solemn de la Monumentul Ostaşului Român, mulţimea s-a îndreptat la bustul Regelui Ferdinand I al României, amplasat în colţul sensului giratoriu. Mulţimea a înconjurat bustul regelui Ferdinand I, spatiul  îngust determinând  asistenţa  să calce pe spatiul verde  din jur.

Adrian Ştefănuţi, referent la Fundatia de promovare a turismului grof Karolyi a susţinut o scurtă evocare a personalităţii regelui Ferdinand I al României  ,,care a a avut un rol însemnat în crearea statului naţional unitar roman…. în timpul domniei sale  s-au adoptat măsuri fundamentale pentru dezvoltarea ţării noastre ca reforma agrară, votul universal, Constituţia din 1923. La 15 octombrie 1922, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la catedrala Reîntregirii Neamului din Alba Iulia, regele Ferdinand I şi regina Maria au fost încoronaţi ca suverani ai României Mari, act ce simboliza unirea tuturor românilor ,,de la Nistru pân’ la Tisa” sub acelaşi sceptru.”

Mentionăm  că bustul regelui  Ferdinand  a fost amplasat  la data de 10 mai 2015 fără autorizatii legale în acest loc, fiind refuzat  a fi amplasat în oricare dintre parcurile oraşului de către consilierii UDMR din CL, în baza unei adrese de la direcţia judeţeană de cultură care împarte oraşul în perimetre etnice.

Regele Ferdinand a fost şi presedinte de onoare al ASTRA între anii 1914 si 1927, asociaţiune  pe care a înşiruit-o între legatarii săi la fel cum a ajutat la întemeierea fundaţiei de ajutorare a  fiilor de moţi pentru însuşirea de meserii.

S-au depus jerbe de flori din partea  Instituţiei Prefectului Satu Mare, Consiliului judeţean Satu Mare şi Primăriei municipiului Carei,a Partidul Naţional Liberal, Alianţei  Liberalilor şi Democraţilor şi  a Despărţământului  ASTRA Carei.

Participanţii au fost invitaţi apoi la o degustare de produse tradiţionale, sarmale şi pălincă, în zona complexului Victoria.

redacţia

comentarii

de Attila la 1 decembrie 2015 - 19:46

la depuneri coroane MAI doar 3 institutii avem in oras.Lipseste Politia de Frontiera sau acestora le este rusine ca sunt romani!!!!!

de roman la 1 decembrie 2015 - 21:04

au fost probabil de servici sa elibereze drumul de la ponivas spre fisie,ala inchis cu poarta de fotbalist si sluga lui iouji

de Ing.silv.dr. Ionel LUPU la 1 decembrie 2015 - 21:16

Daca Thuja occidentalis ar avea tulpini cu lemn bun de lucru, ar fi fost repede taiate si monumentul Ostasului Roman ar fi fost vizibil de la distanta….. Tot ceea ce este romanesc ii indispune pe maghiari !!!!!!!!!

de Lucian la 1 decembrie 2015 - 22:22

La Multi Ani Romania !
La Multi Ani dragi romani !
Despre asta e vorba in aceasta zi de 1 Decembrie,despre asta e vorba in acest eveniment frumos si despre asta e vorba in acest articol.
Comentarii de genul tuia,bust fara autorizatie,ponyvas etc va rog sa le lasam pentru alte zile,alte articole.
Bravo doamna profesoara Vulcan Mariana !

de Melinda la 2 decembrie 2015 - 08:43

pacat ca doamna profesoara Vulcan nu este pe placul aliantei pesedeudemere care a scos-o de la clubul elevilor!
Respect doamna profesoara pentru ce si cum ne-ati invatat!

de observator la 2 decembrie 2015 - 11:34

Ptr.Melinda. Probabil d-na. prof. Vulcan este pensionara si nu mai are dreptul la catedra.Si nici la plata cu ora.

de osanul la 2 decembrie 2015 - 11:42

dar doamna abrudean nu este pensionara? sau daca e de la psd nu se pune?

de mioara la 2 decembrie 2015 - 13:25

mai sint si alte pensionare la catedre,Donca, Bisztrikzky,Pfeifer,nu numai Abrudean.

de norbi la 2 decembrie 2015 - 13:38

toate pensionarele au voie numai doamna profesoara Vulcan are interzis???? pentru ca dirijeaza si la Astra?

de bunul simt la 2 decembrie 2015 - 13:42

„Fuduliile” de la psd nu stiu ca doamnele in fata?sau daca vreti ascundeti puneti valul,ca se va purta.Asai vatati pe elevi,sau la ei totul e pe invers?

de Horia Mărieș la 2 decembrie 2015 - 14:00

București, 1 Decembrie 2015, Ziua Națională a României, parada militară.

https://youtu.be/j5YonjLOJLc

de alexandru la 2 decembrie 2015 - 16:41

de ce ti-e frica nu scapi domnule primar; nu e pacat sa nu pui in evidenta frumusete de monument ce este parte din istoria romanilor?
credeti ca veti reusi sa purificati etnic orasul cum au incercat hortistii in 1940? cu toata armata lor nu au reusit si credeti ca veti reusi acum cand traim in Romania libera si democrata?!
il vom pune si pe Eminescu chiar de nu veti fi de acord si la fel si pe Bratianu si pe cei mai mari eroi ai neamului romanesc! am aflat ca il vreti coborat pe Avram Iancu …incercati numai!

de ,,,,, la 2 decembrie 2015 - 20:47

trebe sa fie taiate pentru voi !!!alte lucruri nu mai stiti veniti iara cu thuja :))

de tamara la 2 decembrie 2015 - 20:50

daca copacii de 300 de ani din parc ati taiat pentru voi si fabrica de scaune a lui jeno….

de Nelu la 2 decembrie 2015 - 20:52

bataie de joc la adresa romanilor de cei doi primari.
au reusit sa distruga buna intelegere intre unguri si romani! asta e cea mai mare realizare a celor doi primari!

de ,,,,, la 2 decembrie 2015 - 21:03

ai vrut sa vezi ceva accident cu copacii 300 de ani ??

de Nelu la 2 decembrie 2015 - 21:12

de voi ati vrut ceva euro cu eesentele rare de arbori valorosi din care furnirul e foarte cautat in occident???
si dinspre radio ati ras toti copacii un adevarat MACEL ati facut acolo numai ca sa se vada castelul construit de romani pentru grohii!

de Tibi la 2 decembrie 2015 - 21:19

monumentul trebuie ascuns ca nu place la jeno si la lajos.
au falimentat toate firmele lor si acum cheltuie din banii careienilor pentru cai de rasa si pesti la ianculesti

de Rica la 2 decembrie 2015 - 23:57

Prefectul si subprefectul nu sunt bineveniti la Carei. Sa va fie rusine voua, arma a lui Govor! Un an a avut postura acest prefect iar cand Govor a taiat definitiv capul lui Valer, a devenit o unealta banala in mana PSD. Sper ca acest guvern sa schimbe aceste exemplare rauvoitoare care acuma vin si saluta cu zambet pe toata lumea in care acu’ cateva saptamani au dat cu șpițul!
Sa va mânce porcii!!!!!!

P.S. Oare pe maine, serviciile vor pune in mapa prefectului numele si prenumele lui Rica?

Lasati un comentariu