Festivalul de Datini de la Negreşti-Oaş, ediţia a XVIII-a

• publicat la: 27 decembrie 2015
Festivalul de Datini de la Negreşti-Oaş, ediţia a XVIII-a

Duminică, 27 decembrie 2015, la Negreşti Oaş a avut loc cea de-a XVIII-a ediţie a   Festivalului de Datini şi Obiceiuri de Iarnă, eveniment care a avut loc de data aceasta la  Muzeul în Aer liber .

O frumoasă paradă a costumelor a deschis manifestarea, pe traseul de la  catedrala ortodoxă până la Muzeu.

Directorul festivalului, Natalia Lazăr, a avut ca invitaţi oficialităţi judeţene, europarlamentarul Ioan Mircea Paşcu, prefectul Eugeniu Avram, preşedintele Consiliului Judeţean Adrian Stef, Protopopul Feher  şi nu  în ultimul rând, primarul Aurelia Fedorca.

In cadrul  evenimentului, a fost înmânată  diploma de cetăţean de onoare a  oraşului Negresti Oas, tezaurului uman viu, Floare Finta de 82 de ani.

Au rostit alocuţiuni invitaţii acestui Festival, fiecare dintre vorbitori apreciind modul în care oşenii îşi păstrează tradiţiile.

Juriul a fost alcătuit din 5 membri, Ioan Cuceu, directorul Institutului Arhiva de Folclor a Academiei Române, Zamfir  Dejeu, cercetător clujean  la institutul Arhiva de Folclor a Academiei Române și care predă ca profesor asociat la Academia de Muzică ”Gheorghe Dima” , cel care a avut ideea înscrierii dansului din Transilvania în lista UNESCO, Viorel Rogoz, un consilier local şi directorul Natalia Lazăr.

Participanţii au evoluat rând pe rând, fiecare având dreptul la o singură colindă interpretată. Au fost prezente grupuri de români  din Ucraina şi Moldova, din Maramures şi evident, din judeţul Satu Mare, Tara Codrului, moţii de câmpie şi Tara Oaşului.

Organizatorii au premiat fiecare participant si au omenit cum se cuvine toţi oaspeţii. Primăria Negreşti Oaş a oferit  frumoase calendare  şi agende în  ambalaj personalizat.

Toate acestea au fost posibile datorită susţinerii venite atât din partea Consiliului Judeţean , al Centrului de Creaţie şi al Primăriei Negreşti Oaş. Poate  că după ce Festivalul de Datini şi Obiceiuri de Crăciun de la Carei va trece de cea de-a X-a ediţie va  fi remarcat şi sprijinit de instituţiile judeţene şi locale ( la ediţia din 2015 evoluând 170 de colindători) având în vedere că şi aici nasc şi trăiesc români.

 Daniela  Ciută

comentarii

de Pavel la 28 decembrie 2015 - 08:10

Trebuie sa aveti rabdare sa plece presedintele CJ PNL Stef ca sa nu va mai incurce!!!

Frumos festival!

de cori la 28 decembrie 2015 - 10:34

stefaneala nu mai este demult la peneleu…el este cu cine da pentru el un post si vorbeste pentru cine da mai mult…dar mai mult da pentru zilele maghiare decat pentru romani!
frumosi motii de la marna!

Lasati un comentariu