Festivalul de Datini şi Obiceiuri de Crăciun, Carei 2015. Invitaţie

• publicat la: 17 decembrie 2015
Festivalul de Datini şi Obiceiuri de Crăciun, Carei 2015. Invitaţie

În aceste zile, colindătorii bat la “porțile” sufletelor noastre aducându-ne în case bucuria colindelor  străbune. Tradițiile, obiceiurile și colindele de Crăciun aduc lumină în ochii oamenilor de toate vârstele. Acesta este unul din motivele  pentru care  Asociaţiunea ASTRA Carei a decis să organizeze an de an un Festival de Datini şi Obiceiuri de Crăciun. Prima ediţie a acestui Festival de Datini a avut loc în decembrie anul trecut, la 3 luni de la reactivarea Despărţământului ASTRA Carei.

Frumuseţea acestor obiceiuri merită să fie împărtăşită şi tinerelor generaţii pentru a se putea asigura păstrarea lor  cu sfinţenie.

Şi pentru că suntem în postul Crăciunului, supranumit Postul bucuriei, ce  ne pregăteşte pentru cea mai luminoasă sărbătoare creştină, Naşterea Domnului, se cuvine să fim mai atenţi la nevoile, necazurile  celor din jurul nostru, să fim mai milostivi.

Ediţia din acest an a Festivalului de Datini, va avea ca motto   Să  readucem bucuria de a umbla  unei tinere de 25 de ani…

Alături de astriştii careieni vor fi colindători din judeţul Sălaj, din Ţara Codrului ,   din Ţara Oaşului, din Marna Nouă şi Ianculeşti, din Lucăceni, din Sanislău, din Gelu, din Satu Mare şi evident din Carei. Fiecare dintre ei va  aduce câte o colindă mai mult sau mai puţin cunoscută  sau obiceiuri specifice locului de unde vin.  Soprana Carmen Ioana Sabău va onora cea de-a doua ediţie a acestui Festival. Un spectacol  de la care nu pot lipsi cei care doresc  să îşi umple sufletul de frumuseţea milenarelor obiceiuri  de Sărbătoarea Naşterii Domnului.

Din an în an sosesc mereu,
La geam cu Moş Crăciun,
E ger cumplit, e drumul greu,
Da-i obicei străbun….

 

Daniela Ciută,

preşedinte ASTRA Carei

 

comentarii

de Ovidiu la 18 decembrie 2015 - 00:21

Pare ca va fi un eveniment de amploare. Felicitari pentru locatia aleasa, deoarece la sala Deak ne-am sufocat destul!

de Lucian la 18 decembrie 2015 - 08:47

Craciun Fericit tuturor !
Bravo.

de adrian la 18 decembrie 2015 - 21:01

casa de cultura a pus mosul dupa ce a fost anuntat festivalul dar si asa poti sa mergi de la 5 la festivalul de colinde si apoi poti sa iesi la mos la 6…asa crede ieno ca poate sa desparta romanii si sa nu se adune fratii romani impreuna la colindat…mare mincinos si meschid a devenit de cand umbla cu loios.

de Costi la 18 decembrie 2015 - 21:06

demul nu a mai fost in Carei asa multe obiceiuri si datini prezentate de atati colindatori din asa multe localitati.
steaua viflaimu si junii cu taragoatele sunt cel mai frumos dar de Craciun!

Lasati un comentariu