Primarii şi şefii de consilii judeţene ar putea primi pensii speciale între 1.500 şi 6.500 de lei. Dar doar dacă nu sunt condamnaţi definitiv pentru corupţie

• publicat la: 24 decembrie 2015
Primarii şi şefii de consilii judeţene ar putea primi pensii speciale între 1.500 şi 6.500 de lei. Dar doar dacă nu sunt condamnaţi definitiv pentru corupţie

Potrivit hotnews.ro, primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii de CJ ar putea primi, potrivit calculelor Mediafax, pensii speciale de la 1.500 la 6.500 de lei, printre beneficiari figurand Liviu Dragnea sau fostii edili Sorin Oprescu, Marian Vanghelie si Andrei Chiliman, dacă nu sunt condamnaţi definitiv. 

Potrivit legii privind Statutul alesilor locali, adoptate de Senat, ca for decizional, in ultima sedinta de plen a sesiunii parlamentare, primarii, viceprimarii, presedintii de Consilii judete si vicepresedintii acestora care indeplinesc conditiile varstei de pensionare vor putea primi, la incetarea mandatului, o „indemnizatie pentru limita de varsta” (pensie speciala), in acelasi regim cu senatorii si deputatii.

Conditiile de acordare sunt ca alesii locali sa nu fie realesi pentru un nou mandat si ca acestia sa nu fi fost condamnati definitiv pentru fapte de coruptie precum luarea sau darea de mita si traficul de influenta. De subliniat ca aceste dispozitii se aplica doar in cazul in care condamnarea survine ca urmare a savarsirii infractiunii in calitatea oficiala de ales local. Mai mult, nu sunt incluse infractiunile de serviciu, precum delapidarea, abuzul in serviciu sau deturnarea de fonduri.

Pentru ca un ales local sa beneficieze de aceasta pensie speciala, este nevoie sa aiba cel putin un mandat complet.

Pensia se calculeaza in functie de un indice de 0,55% din indemnizatia bruta aflata in plata in momentul solicitarii acestui drept, inmultit cu numarul de luni de mandat, insa in limita a trei mandate.

Aceasta pensie poate fi cumulata cu orice tip de pensie din sistemul public, venind astfel in completarea altor venituri, insa nu poate fi cumulata cu o alta pensie speciala, cum ar fi cea de parlamentar. Daca se afla intr-o astfel de situatie, alesii locali vor trebui sa opteze pentru ce pensie speciala doresc sa aiba in plata.

Lasati un comentariu