S-a inaugurat la Carei primul centru de recuperare neuropsihiatrică din judeţ

• publicat la: 17 decembrie 2015
S-a inaugurat la Carei primul centru de recuperare neuropsihiatrică din judeţ

Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică  Cristiana din Carei,  situat pe str. Tireamului nr. 12 a fost inaugurat ieri,16 decembrie 2015, în prezenţa  preşedintelui Consiliului Judetean Adrian Stef,  a  invitaţilor de la Consiliul Judetean şi  a câtorva invitaţi de la CL Carei.

Părintele Crainic, Protopop de Carei şi Tăşnad, împreună  cu pr.Mocanu  au binecuvântat şi sfinţit noul aşezământ.

Mariana Dragoş – director general al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului ( D.G.A.S.P.C. ), Eugenia Ardelean – director general adjunct,  specialişti în domeniul neuropsihiatriei, reprezentanţi ai DGASPC Satu Mare au rostit câteva alocutiuni iar apoi au vizitat camerele tinerilor cu probleme  neuropsihiatrice.

Gazdele au oferit un concert de colinde pregătit de un grup de tineri instituţionalizaţi  si apoi un protocol.

Nici un reprezentant al Primăriei Carei   nu a onorat cu prezenţa   inaugurarea  centrului.

Direcţia Generală de Asistenţa Socială şi Protecţia Copilului a judeţului Satu Mare a semnat, în data de 06.06.2013, contractul de finanţare, încheiat între Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi DGASPC Satu Mare, în vederea implementării proiectului “Centru de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică”, finanţat din împrumutul BIRD şi bugetul de stat, conform Acordului de împrumut ratificat prinLegea nr.40/2007, pentru finanţarea Proiectului privind Incluziunea Socială prin MinisterulMuncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.  Dezbaterea publică iniţiată de Serviciul de Urbanism al Primăriei Carei  la data de 5 iulie 2012, a adunat în sala de şedinţe locuitori ai zonei vizate pentru construirea obiectivului Centru de Recuperare şi Reabilitate neuropsihică şi Locuinţe Protejate, care au  purtat un dialog despre oportunitatea locului acestui amplasament.    aici

Prin proiect a fost înfiinţat Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică pentru persoane cu handicap neuropsihic în localitatea Carei, judeţul Satu Mare cu o capacitate de 48 locuri.

Valoarea contractului de finanţare a proiectului  a fost de 710.000  Euro, din care 85% se acordă din Împrumut de la Banca Mondială şi 15 % din bugetul de stat conform Ordinului nr. 257/01.04.2010 al Ministerului Muncii Familiei şi ProtecţieiSociale.

Contribuţia  Consiliului Judeţean SATU MARE – 406.537,96 lei

Durata de implementare a proiectului a fost de 24 luni.

Scopul proiectului l-a constituit restructurarea instituţiilor în care standardele minime de calitate nu sunt sau nu pot fi implementate, prin înfiinţarea şi dezvoltarea serviciilor rezidenţiale pentru protecţia specială a persoanelor cu handicap neuropsihic din centrele de îngrijire şi asistență socială din județul Satu Mare, precum și tineri care au părăsit sistemul rezidențial de protecție a copilului.

Lucrările  au fost finalizate în vara acestui an.  Până la ora actuală, un număr de 33 de persoane cu handicap neuropsihic sunt găzduite la noul centru de recuperare şi reabilitare din Carei, persoane aduse de la centrele de îngrijire şi asistenţă din judeţ.

În cadrul evenimentului de inaugurare Mariana Dragoş,  directorul general al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a multumit  tuturor celor care din 2013 până în prezent au susţinut această activitate inovatoare, practic la Carei, fiind primul centru de recuperare şi reabilitare din judeţul nostru.

A luat cuvântul şi Iosif Doboş, directorul instituţiei ( fost  primar PSD din Pişcolt) care a declarat:

 ,,Am aşteptat nerăbdare inaugurarea ,,căsuţei noastre” Cristiana nu neapărat pentru momentul în sine care este şi el unul frumos deosebit, ci mai ales pentru a putea primi binecuvântarea Domnului prin purtătorii săi de cuvânt, cinstiţii preoţi care ne onorează cu prezenţa pentru a face binecuvântarea.

Avem şansa împreună cu copii noştri să ne desfăşurăm activitatea de fiecare zi în condiţii deosebite.  Misiunea noastră în acest centru pot să o comprim într-o singură propoziţie şi eu i-aş zice aşa, trebuei să aprindem lumină acolo unde este încă puţin întuneric. Nu este  o misiune uşoară. dar nici prea grea de realizat. Avem nevoie de afecţiune şi de puţin  de profesionalism.’’

redacţia

comentarii

de Horia Mărieș la 17 decembrie 2015 - 11:55

În sfãrșit o veste foarte bună!

Deși primașul se pare ca a fost absent de la inaugurare, el a fost totuși reprezentat plenar de tanti aia nițel cam smochinită, consilier județean, membrană, alături de primașka, în conducerea Asociației înființată în beneficiul grófilor faliți și finanțată (cică, dar asta este sigur o afirmație aiurea, mincinoasă! de frumușica duduiță CeCurAi Francesca.

In felul acesta, fii d foarte aproape, Centrul va putea deservi și pe cei care au mare nevoie de el, posibil (aflăm „pe surse” ce pretind că au și opinie, mai ales pe la DNA Filiala Oradea) că printre primii clienți favorizați de soarta și care vor beneficia de saloane de lux să se numere debiluțul city-manager și chiar și primașu. Odihnă, recuperare și reabilitare plăcută le dorim.
Vom trăi și vom mai vedea.

de Horia Mărieș la 17 decembrie 2015 - 12:01

P.S. Am văzut in poze și alți doi posibili clienți aflați pe lista de priorități: un consilier local din partea fostului partid de guvernământ și un conslier județean mustăcios, dar nativ careian. Vor fi primiți și dãnșii la o cură îndelungată de recuperare și reabilitare neuropsihiatrică cu cea mai mare plăcere și vor vor beneficia de ponyvási bikavér (că le cam lipsește).

de cacacea la 17 decembrie 2015 - 15:48

D-na Deac a beneficiat si ea de ” binefacerile” reprezentantilor psd in judet!!

de franceska la 17 decembrie 2015 - 21:31

dar preoteasa directoare de scoala in ce calitate este acolo? tot in timpul serviciului bineinteles.

de Coloman la 17 decembrie 2015 - 23:03

Nu-l uitati pe Onet care o fi fost si el in timpul programului, dar ce mai conteaza daca umbla si noapte cu masina de servici pe la cluburi si pipite ca asa e cu infumuratii de comunisti! Concluzia e ca mai toti comunistii au fost in timpul programului dar nu le pasa prea mult de noi fraierii care îi votam…. scuze, nu o sa-i votez niciodata.

de fane la 18 decembrie 2015 - 19:29

prefectul nu ia masuri, nu trimite organele de control sa verifice ce au cautat PSD-isti acolo in timpul serviciului (sunt de ai nostri ROSII altceva nu conteaza) pot sa faca ce vor in timpul serviciului NU…altii cu probleme serioase nu pot pleca trebuie sa faca lucrul altuia. ASA ESTE DOMNULE ALEN

de melinda la 18 decembrie 2015 - 20:33

cuibul comunistilor si voi vreti sa spuna ceva prefectul..cine e contabila de la centru? cum au reusit la concurs colacenii lui bujor ca nu stiu nici sa scrie macar ca la alegeri puneau degetul in loc de semnatura.

de IPOCRIZIE la 19 decembrie 2015 - 05:31

Da Buki, mai nou barbosul consilier, de ce umbla cu aceeasi masina la amante. Stiu ca stergeti acest comentariu dar cu astia defilati si voi. Asa ca rade ciob de oala sparta

de realitate la 19 decembrie 2015 - 10:32

te referi la cel care plateste studentele sarace cu cate un apartamant la satmar ca sa il faca se se simta iar …sportiv?

de IPOCRIZIE la 19 decembrie 2015 - 15:04

Nu, ma refer la prea patatul si (in)filtratul Adrian

de dobos la 19 decembrie 2015 - 20:20

d-nul Dobos a uitat sa spuna ca l-a angajat la acest centru si pe fratele sau Dobos Dionisie (Deni) si pe mana dreapta a lui zis Fati adica Uifalusi Gheorghe tot din Piscolt.Poate ca DNA-ul ar trebui sa verifice cum s-au facut unele angajari la aceste institutii ale statului, la care vad ca sunt abonati tot PSd-isti??? Stef!! nu cumva tu i-ai rezolvat aceasta functie d-lui Dobos???? asa se zvoneste prin zona Careiului.

de geo la 19 decembrie 2015 - 20:25

Ce aveti cu d-na Simona, cred ca-i cea mai eleganta dintre totii invitatii!!

de Dan la 19 decembrie 2015 - 22:34

Vine o zi cand totul se va sfarsi – e un vers din melodia lui Dan Bitman -Holograf !

de olga la 19 decembrie 2015 - 22:42

dna simona e mereu eleganta si amabila dar trebuie sa se conformeze la ce spun sefii ei. ,nicii voi nu ati face altfel

de Implicat la 22 decembrie 2015 - 00:52

Auzi IPOCRIZIE? Sau al doilea prenume Andrei? Azi citeste doar nevasta lui dar maine si copiii, nerusitatule care improsti cu noroi!

de Dorin la 22 decembrie 2015 - 07:38

Esti in problema mare implicat ca IPOCRIZIE este numele adevarat al fostului prieten al lui Sorian. Nu mai vrea sa dea de bani fara munka sorian pe degeaba pentru onet si gata cu prietenia. El spune de alti dar el merge cu masina ielif la buli si la biserica si la cumparaturi si la piza la max o sa fac poza si voi publicati

de marius la 22 decembrie 2015 - 09:57

poi daca alta masina nu are pirlitul de consilier gagicar, , merge pe urmele lui jeno care isi cumpara masina pe fundatia de turism din oras pe banii carieenilor ca el nu vrea sa plateasca darile ca noi toti..carieeni e liber la neplata darilor! nu mai platiti si veti avea si voi retinere pe salar pentru ele si atrunci sa vedem din ce mai cumpara jeno masina si din ce plateste loici pe haverul cu gardul de pe oborului.

de Ilie la 22 decembrie 2015 - 10:54

Are mai mulți copii? Nu ştiam. Zilnic află omul lucruri noi. Ştiam ca are mai multe afaceri şi mai multe tehnici de manipulare. Probabil vă place cum vă periază ca să nu mă exprim vulgar dar nu mă interesează. Credeți ce vreți răsplata va fi aceeaşi pentru toți. Dar un lucru e sigur nu veți putea spune că nu ați ştiut.

de DANIEL la 22 decembrie 2015 - 11:53

Sa nu ajunga stenogramele lui Sisi si domn si pe la Carei. Ca apoi o sa fie colinde cu zurgalai

de anonim la 22 decembrie 2015 - 12:23

Marionata lui ciuos senyiorul ca nu avea pe cine pune si l-a pus pe marioneta consilier porno care sa ameninte directori de scoli sa se inscrie in psd ca sa ramana directori mai departe. A disparut govor si trebuie sa dispara si el dar la psd si tinar este prost si batran este comunist!!

de LOIOS la 22 decembrie 2015 - 12:37

lasati pe sisi deoparate ca va mananc daca apar si eu acolo si se vede cum a fost cu studentele din satmar…

de Adi la 23 decembrie 2015 - 07:40

Comunist e acela care îşi cenzurează şi manipulează colegii. Ştiți prea multele păcate ale tuturor dar mila şi manipularea de către unii „jmecheri” vă împiedică să „vedeți” întregul adevăr. În speranța că anul viitor vine cu o adevărată „curățenie” politică vă doresc OBIECTIVITATE autentică. Numai bine!

de cetatean nemanevrabil de comunisti la 23 decembrie 2015 - 14:01

Sursa http://www.evz.ro si rog B de C sa publice si ea documentul in toata frumusetea lui!
“- Inca din perioada studiilor gimnaziale obiectivul (tov. GOVOR MIRCEA VASILE) desi de religie ortadoxa – a inceput sa frecventeze homosexualii catolici din oras, initial fara a avea o motivatie clara, facand acest lucru numai sub “Impulsul unei chemari launtrice.”
Pe romaneste din placere!!!!! Oare l-a avut si pe Onet?

de bravo la 23 decembrie 2015 - 14:04

Sa piara pe limba lor de santajisti ce sunt. Dar iertare de la populatie o sa-si ceara cineva din PSD?

de Sa fim corecți la 23 decembrie 2015 - 23:12

Sa fim constiti. Pentru matrapazlacurile dintr-un partid nu sunt vinovati papagalii din celelalte partide.
Repet stiti si ati stiut de mizerii dar le-ati maturat sub covor.
Sa fiti fericiti daca meritati !!!

Lasati un comentariu