Tradiţii ancestrale şi eveniment caritabil la Festivalul de Datini ASTRA Carei 2015. Video

• publicat la: 22 decembrie 2015
Tradiţii ancestrale şi eveniment caritabil la Festivalul de Datini ASTRA Carei 2015. Video

Careienii şi nu numai au avut parte  de un spectacol mirific, o adevărată sărbătoare a datinilor şi tradiţiilor din ajun de Crăciun, oferită de cei peste 170 de colindători veniţi din toate părţile judeţului. Participanţii au reuşit ca în cele 2 ore de program  să transpună asistenţa în lumea copilăriei lor şi să le readucă în suflete bucuria generată de frumuseţea datinilor străbune. Manifestarea a avut în acest an şi un caracter caritativ, sub genericul Să redăm bucuria de a merge din nou unei tinere de 25 de ani, tânăra fiind Erika Fenyes din Andrid.

Luni, 21 decembrie 2015,  a avut loc cea de-a doua ediţie a Festivalului de Datini şi Obiceiuri de Crăciun  organizat de Asociaţiunea ASTRA, Despărţământul Carei.

Larg deschideţi poarta
Sufletelor voastre,
N-am venit să cerem,
Ci-am venit să dăm.
au specificat de la bun început gazdele Daniela Ciută,preşedinte fondator al Despărţământului Astra Carei şi tânărul  Ionuţ  Bucur, elev al Liceului Teoretic Carei.

Iar colindătorii nu dau ceva de-al lor, ci-L dau pe Dumnezeu celor care-i primesc. Pentru că la  CRĂCIUN  S-A NĂSCUT IUBIREA.

„In această seară magică, avem în mijlocul nostru o persoană minunată, care ne invaţă că nimic nu e mai presus de credinţă; credinţa mută munţii din loc si dă putere omului de a răzbi printre greutăţile si încercările vieţii!

La doar 25 de ani, Erika este un exemplu de  caracter puternic care nu poate fi doborât nici măcar de un accident de maşină!   Să o primim cu căldură în mijlocul nostru si cei care pot , să  o ajute să treacă peste perioada de tratament de recuperare atât de costisitoare. Găsiti la intrare o cutie de donaţii  în beneficiul  recuperării tinerei Erika. Avem nevoie de astfel de oameni în mijlocul nostru !”  au fost  cuvintele rostite în deschiderea manifestării la care a fost prezentă şi Erika.

Într-un decor de gospodărie rurală tradiţională  gătită pentru seara de Ajun, spectatorii de toate vârstele au avut parte de o lecţie autentică de păstrare de tradiţii şi obiceiuri româneşti, fermecaţii fiind de colindele străbune pe care le-au cântat alături de interpreţi.  Cu o zi înainte au sosit   şi colindătorii din  Ciumărna de Sălaj  care au dorit să treacă şi pe la Centrul Alexandru unde au vizitat bătrânii fără aparţinători.

Corul Jandarmilor din Satu Mare, dirijat de preotul miliar Cristian Silaghi, a impresionat nu numai prin repertoriul ales ci şi prin modul de interpretare care la  un moment dat a ridicat întrega sală în picioare.

Tot din categoria corurilor au făcut parte şi Corala ,,Armonica” de la Biserica ,,Sf.Arhangheli  Mihail şi Gavril”, dirijor Ionel Todoi , precum şi corul Bisericii Ortodoxe ,,Sf.Arhangheli  Mihail şi Gavril”din  Sanislău, dirijor Bogdan Zonocan, acest cor fiind la început de drum.

Aplauze prelungite au primit la scenă deschisă şi aceste două coruri.

La a doua ediţie a Festivalului de Datini de la Carei au evoluat şi elevi ai Şcolii Gimnaziale nr.3 , coordonaţi de Carmen Dindelegan, profesor de religie, o neobosită  promotoare a tradiţiilor şi portului popular românesc.

Din Tara Oasului , Ţara dacilor liberi, au onorat cu prezenţa copii de la Ansamblurile Sânzienele şi Oaşul de la Casa Orăşenească de Cultură, coordonaţi  de Maria Tripon, profesor, interpret și ambasador al muzicii populare oșenești dar si culegător de folclor.

Urmasii lui Lucaciu din Lucăceni, preşedinte şi coordonator Mirela Horgos, au adus  în Festival colinde  specifice Maramureşului lor natal, copii purtând frumoase costume populare româneşti.

Programul Festivalului de Datini şi Obiceiuri de Crăciun a inclus o prezenţă deosebită la cea de-a doua ediţie.

Un tânăr talent careian, în persoana sopranei Carmen Ioana Sabou, studentă la Facultatea  de Arte din Oradea, sectia canto,  a pătruns definitiv în sufletele auditoriului prin interpretarea măiastră a  trei colinde. Am ascultat cu emoţie o voce despre care cu siguranţă că vom mai auzi.

Un obicei ancestral  din zona Codrului a fost adus în faţa publicului de Asociaţia Codrenii din Hodişa.

În acest sat, se păstrează cu sfinţenie Viflaimul, care în Ajun de Crăciun intră în fiecare casă  locuită iar colecta merge în contul Bisericii satului. Grupul din Hodişa a venit însoţit de preşedintele Asociaţiei, Ioan Costescu, de preotul Adrian Stan şi de alţi membrii ai asociaţiei.

Finalul a aparţinut  moţilor de câmpie din Marna Nouă şi Ianculeşti.

Mărnenii au colindat, au prezentat sceneta Craii şi în premieră, Junii satului au dezvăluit obiceiul lor din fiecare ajun al Crăciunului colindat, joc şi multă voie bună, plătite de fiecare gazdă.

Cu suma adunată, în a doua zi de Crăciun , la Căminul Cultural se organizează mare Bal mare.

Nici moţii din Ianculeşi nu s-au lăsat mai prejos şi au venit cu colinde  strămoşeşti, aduse din Ţara de piatră.

Asociaţia Colonia Moţilor Ianculeşti  s-a remarcat prin tinerele speranţe Marcel, Georgiana, Alexandra, Mihai , Ghiţă şi Andrei. Interpretul Dănuţ Mateş a impresionat prin  colindele susţinute la taragot de Ghiţă Jurj şi la acordeon de Ghiţă Fodor.

Astriştii careieni au primit din partea colegilor lor de la ASTRA Săcele, un mesaj de susţinere şi încurajare transmis de preşedintele Liviu Dârjan.

Toţi cei peste 170 de colindători au fost omeniţi de gazde cu cocuţi şi bomboane de pom dar şi cu cozonaci alături de vin roşu.

Pentru al doilea an consecutiv, desfăşurarea întregului Festival  se datorează  astriştilor careieni, susţinătorilor şi familiilor acestora, niciuna dintre instituţiile judeţene sau locale nedorind să sprijine promovarea şi păstrarea tradiţiilor româneşti specifice sărbătorilor de iarnă.

Cutia cu donaţii pentru Erika amplasată la începutul Festivalului în dreptul intrării în sala de spectacol a fost depusă la final în braţele tinerei.

Datorită generozităţii publicului spectator, Erika îşi va mai putea continua pentru o perioadă tratamentul de recuperare. Prin intermediul Buletin de Carei, Erika mulţumeşte tuturor celor care au dorit să o ajute şi le urează Sărbători Fericite!

Toţi cei prezenţi, public şi colindători deopotrivă, au înconjura-o cu dragoste pe Erika şi au promis că o vor susţine în continuare.

VIDEO concertul grupului de la IJ Jandarmi Satu Mare

redacţia

comentarii

de Dan Tanasa la 22 decembrie 2015 - 17:15

Felicitări organizatorilor și participanților!

de Ing.silv.dr. Ionel LUPU la 22 decembrie 2015 - 20:50

Multa, foarte multa munca pentru adunarea artistilor amatori, pentru armonizarea spectacolului, pentru prezentarea spectacolului etc…. Imi mai aduc aminte de ceea ce faceam si eu cu aproximativ 60 de ani in urma….. Aceasta activitate artistica, in conditiile „multiculturalismului” are o enorma importanta pentru mentinerea spiritului romanesc !!!!!!!!!…

de mihaela la 23 decembrie 2015 - 09:59

emotionant tot spectacolul!
SARBAToRI FERICITE PENTRU ERIKA SI FAMILIA EI!
Buletin de Carei mereu alaturi de toti careienii!

de Tiberiu Vanca la 24 decembrie 2015 - 09:51

La Carei se trăieşte frumos. Se trăieşte româneşte. Un AVE celor care au ştiut să adune la Castel „Oameni cu sufletul deschis spre generozitate -colindătorii!-„

Lasati un comentariu