2016 – Anul Constantin Brâncuşi

• publicat la: 22 ianuarie 2016
2016 – Anul Constantin Brâncuşi

”Eu am voit să înalţ totul dincolo de pământ.

Cocoşii mei cântă !

Şi păsările mele zboară !”

„Spre imensitatea văzduhului” – aceasta este Pasărea mea.

Copil fiind, am visat totdeauna că aş fi vroit să zbor printre arbori, spre ceruri.

De 45 de ani port nostalgia visului acestuia şi continuu să creez Păsări măiestre.

Eu nu doresc să reprezint o pasăre, ci să exprim însuşirea în sine, spiritul ei: zborul, elanul...

Nu cred că voi putea izbuti vreodată…

Dumnezeirea este pretutindeni;

şi când uiţi cu desăvârşire de tine însuţi, şi când te simţi umil,

şi când te dăruieşti.

Divinitatea rămâne în opera ta; ea este magică…”

„Jumătate zeu, jumătate ţăran”, „un om cu mult înaintea timpurilor sale” care a făcut „paşi pe nisipul eternităţii”, artist de geniu al secolului XX, Brâncuşi a exprimat în creaţia sa o viziune complet nouă asupra lumii.

Programul 140 de ani de la naşterea marelui sculptor Constantin Brâncuşi a fost lansat la Institutul Cultural Român. Derulat de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi“, programul celebrează creaţia de geniu a artistului născut pe 19 februarie 1876 la Hobiţa. La conferinţa de presă dedicată programului au fost prezenţi Radu Boroianu, preşedintele ICR, Doru Strîmbulescu, manager al Centrului de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi“ din Târgu Jiu, Vlad Ciobanu, sculptor, Mihai Ţopescu, artist plastic, Matei Stîrcea Crăciun, cercetător la Institutul de Antropologie „Francisc Rainer“ al Academiei Române, Cornel Mihalache, regizor, Adrian Tudor, viceprimarul din Târgu Jiu. A mai fost prezentă şi distinsa doamnă Sorana Georgescu Gorjan, cercetător în istoria artei, fiica inginerului Ștefan Georgescu-Gorjan, inima Coloanei fără sfârşit a lui Constantin Brâncuşi, fabricată în Atelierele Centrale din Petroşani şi ridicată la Târgu Jiu în 1937.

În cadrul evenimentului, au fost proiectate fragmente din documentarul Brâncuşi realizat de regizorul Cornel Mihalache în 1996, film consacrat ansamblului de la Târgu Jiu.

Colocviile Brâncuşi (simpozion ştiinţific cu participare internaţională), Atelierele şi Caravana Brâncuşi, Festivalul de film Brâncuşi DocuArt şi acordarea Premiului „Brâncuşi” se numără printre proiectele incluse în programul lansat de ICR în parteneriat cu Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi“.

integral pe cotidianul.ro

Lasati un comentariu