Adăpostul de noapte de la Carei

• publicat la: 26 ianuarie 2016
Adăpostul de noapte de la Carei

După  semnarea receptiei pentru clădirea Centrului Social reabilitat prin fonduri europene prin proiectul  “Reintegrarea vechii cazărmi prin înfiinţarea Centrului Social Carei”, finanţat în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 1  „sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere”, Domeniu de  intervenţie 1.1. „Planuri integrate de dezvoltare urbană” cu valoare de 2 milioane de euro, a funcţionat în acea clădire, până în anul trecut, un adăpost de noapte la standarde europene. Avea 3 încăperi bine încălzite, baie şi grup sanitar alături, cu apă caldă.

Începând cu sezonul rece 2015-2016, acesta a fost desfiinţat iar pentru cei fără adăpost a fost amenajat un garaj din spatele curţii Bibliotecii Municipale şi a Teatrului, lângă blocul ghetou din spaţiul locativ al Primăriei Carei.

Sursa de apă e un robinet aflat în curte, la 10 m în faţa uşii de intrare în camere iar grupul social se află în spatele  garajului.

În adăpostul improvizat în fostul garaj  convietuiesc la ora actuală, în 3 încăperi, 13 persoane fără adăpost. Gerul de afară nu le dă de ales.

Camerele sunt încălzite cu sobe pe lemne, primesc mâncare de la Cantina de Ajutor Social, adusă de domnul Silagyi, pedagogul angajat al Primăriei.
Nevoiaşii au declarat că primesc şi hrană caldă şi rece şi ajutor social însumând 280 de lei lunar.Unii dintre ei, care sunt în putere, mai lucrează pe la diferiţi oameni pentru un venit suplimentar.Mai primesc de la diferite asociaţii caritabile haine, compoturi, slănină, însă ar mai avea nevoie de haine groase, lenjerie de pat şi alte câteva paturi.

Tot în clădirea garajului, a fost amenajată o sală de rugăciune unde un pastor de la cultul penticostal  vine duminica de la ora 16,00 pentru rugăciune. Potrivit domnului Silagyi,  sala de rugăciune este plină duminica după masa, vin persoane de  la blocul social, de pe strada Doina, de la locuinţele sociale de pe strada Uzinei ca să-l asculte pe pastorul din Coreea de Nord, care slujeşte aici.

Domnul Silagyi ne-a  declarat că mai sunt cel puţin 2 persoane fără adăpost pe  străzile Careiului şi sunt căutate pentru a fi aduse la aceste spaţii încălzite.

Mai multe imagini pe pagina de Facebook a Buletin de Carei.

redacţia

PS

adăpost de noapte Satu Mare

adapost de noapte din Arad

comentarii

de Horia Mărieș la 26 ianuarie 2016 - 23:13

Din păcate, nu numai în Carei dar și in multe alte locuri din țară, existența unor oameni nevoiași și care, din anumite motive, dependente sau nu de voința lor, au nevoie de ajutorul comunității în care trăiesc, este o realitate. Oameni nevoiași, homeless, care sunt nevoiți să apeleze la homeless shelters există și la New York. Foarte mulți.

Problema (foarte serioasă), care se pune, este in ce masură le pot veni acestora comunitatea, primăria, serviciile sociale, organizațiile neguvernamentale, cultele religioase, etc., în ajutor (eficient) sau nu.

Din ce am citit eu până acum (dar s-ar putea să am și lipsuri), la Carei am constatat că cel mai mult și cel mai eficient s-a implicat in problema ajutorării mevoiașilor Asociația „Impreună-Egymasert” și inimosul ei animator, domnul Zoltán Lörincz. Nu-l cunosc personal, dar pentru tot ce a făcut și pentru tot ce face, dânsul are tot respectul meu.

Iau de bune informațiile din articol:

1. „După semnarea receptiei pentru clădirea Centrului Social reabilitat prin fonduri europene prin proiectul “Reintegrarea vechii cazărmi prin înfiinţarea Centrului Social Carei”, finanţat în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 1 „sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere”, Domeniu de intervenţie 1.1. „Planuri integrate de dezvoltare urbană” cu valoare de 2 milioane de euro, a funcţionat în acea clădire, până în anul trecut, un adăpost de noapte la standarde europene. Avea 3 încăperi bine încălzite, baie şi grup sanitar alături, cu apă caldă.”

2. „Începând cu sezonul rece 2015-2016, acesta a fost desfiinţat iar pentru cei fără adăpost a fost amenajat un garaj din spatele curţii Bibliotecii Municipale şi a Teatrului, lângă blocul ghetou din spaţiul locativ al Primăriei Carei.
Sursa de apă e un robinet aflat în curte, la 10 m în faţa uşii de intrare în camere iar grupul social se află în spatele garajului. În adăpostul improvizat în fostul garaj convietuiesc la ora actuală, în 3 încăperi, 13 persoane fără adăpost. Gerul de afară nu le dă de ales.Camerele sunt încălzite cu sobe pe lemne, primesc mâncare de la Cantina de Ajutor Social, adusă de domnul Silagyi, pedagogul angajat al Primăriei. Nevoiaşii au declarat că primesc şi hrană caldă şi rece şi ajutor social însumând 280 de lei lunar.Unii dintre ei, care sunt în putere, mai lucrează pe la diferiţi oameni pentru un venit suplimentar.Mai primesc de la diferite asociaţii caritabile haine, compoturi, slănină, însă ar mai avea nevoie de haine groase, lenjerie de pat şi alte câteva paturi.”

Recunosc spășit, am văzut cu ochișorii mei, in luna septembrie 2015, garajul din spatele curţii Bibliotecii Municipale şi a Teatrului, lângă blocul ghetou din spaţiul locativ al Primăriei Carei. L-am și filmat. Atunci acolo era o mizerie cruntă. Am citit că în ultima vreme, prin strădaniile unor oameni de bine, in special prin cele ale domnului Zoltán Lorincz dar și cu aportul serviciului social din cadrul Primariei Municipiului Carei, situația „garajului” s-a schimbat mult in bine. Toate bune și frumoase, un sincer bravo!

Singurul lucru pe care nu-l înțeleg neam, poate și fiindcă nu mă prea duce capul, este cine pisici a fost acela care a luat decizia schimbării locației, cum de și-a permis cineva să dea cu flitul unui proiect și unor bani europeni și să renunțe, fiindcă așa au vrut mușchii lui, dar fără să existe (după câte știu eu) nici o Hotărâre a Consiliului Local în acest sens, la fostul adapost din Centrul Social reabilitat prin fonduri europene prin proiectul “Reintegrarea vechii cazărmi prin înfiinţarea Centrului Social Carei”, finanţat în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 1 „sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere”, Domeniu de intervenţie 1.1. „Planuri integrate de dezvoltare urbană” cu valoare de 2 milioane de euro. Atenție, a fost vorba totuși de 2 milioane de euro, obținuți, bănuiesc eu și datorită faptului câ în memoriul justificativ al proiectului pentru obținerea fondurilor europene s-a făcut vorbire de ajutorarea unor nevoiași ce urmau să fie cazați, temporar, în sălile special amenajate ale (noului, reabilitatului) Centru Social.

Poate cineva să mă lamurească și pe mine, cine a fost oare pitecantropul care in miez de iarnă a luat astfel de decizie strâmbă?
Care au fost argumentele (logice) care au stat la baza respectivei decizii?
Cum stă treaba cu respectarea celor enunțate în memoriul justificativ, in cursul accesării prin proiecte a unor fonduri europene?

Vă mulțumesc anticipat pentru orice informație pertinentă care o să ma poată „deștepta” și pe mine cu referire la acest subiect.

de bubi la 27 ianuarie 2016 - 08:10

domnu maries sa stiti ca doamna de la buletin a adus pe femeia de pe strada la adapost si tot doamna a telefonat dupa zoli ca sa vada ce se poate aduce pentru ea.
vicele si doamna de la asistenta sociala vin acolo tot cand buletin de carei cheama pe ei.
http://www.buletindecarei.ro/2015/12/politia-locala-carei-aduce-un-barbat-strain-in-camera-unei-femei.html
consilierul bucurestean a adus acolo pentru marika o combina audio si tot cei de la buletin ne aduc paleti de lemne ca sa ne incalzim.
daca nu era buletin de carei sa mearga tot timpul acolo si sa scrie nimica nu era pentru ei!
mereti si vedeti ce se intampla acolo unde nu intra buletin si sa scrie si vedeti ca primaria putin se intereseaza de saraci daca nu se scrie la buletin.
de ce numai dupa ce a fost pus acel filmulet cu ce este la blocul de la primarie au inceput sa schimbe la chiuvetele?

de Horia Mărieș la 27 ianuarie 2016 - 09:46

@bubi

Stiu toate cele pe care le-ați scris, chiar dacă nu le-am detaliat, știu meritul fiecăreia părți în problema îmbunatătirii condițiilor de la adăpostul social de pe str. Iuliu Maniu. Din acest motiv am folosit expresia „oameni de bine”: „Am citit că în ultima vreme, prin strădaniile unor oameni de bine, in special prin cele ale ….”
În categoria „oameni de bine” intră cei pe care i-ați enumerat Dvs. chiar dacă eu nu i-am nominalizat, deși ar fi meritat.

Totuși, esența comentariului meu, subiectul lui era de fapt „pitecantropul”.
Numele acestuia aș dori să-l aflu de la Dvs, dacă îl știți, nu numele „oamenilor de bine” care sunt cunoscuți de toată lumea.

de Ing.silv.dr.Ionel LUPU la 27 ianuarie 2016 - 10:14

Cu ceva ani in urma am intocmit si eu proiecte de finantari nerambursabile, iar majoritatea au fost aprobate si finantate !!! Cat despre acest ADAPOST PENTRU OAMENII STRAZII, finantat cu suma de 2.000.000 Euro este foarte probabil ca ar avea precizata o conditie (spre exemplu: 5 – 10 ani) sa NU I SE SCHIMBE DESTINATIA INITIALA…. Daca exista o asemenea conditie, atunci schimbarea destinatiei ESTE IMEDIAT IMPUTABILA in sarcina faptuitorului… Nu trebuie decat o sesizare la DNA si la Ordonatorul de Plati !!! Eram curios ce anume s-a amplasat acum in acel spatiu …..

de Horia Mărieș la 27 ianuarie 2016 - 10:57

Apropo de locația de pe str. Iului Maniu unde se afla amplasat azi „adăpostul” și amume garajul din curtea Bibliotecii Municipale Carei. Apropo de grija pe care trebuie să o aibă comunitatea, primaria, organizațiile neguvernamentale de valorile locale.

A nu se înțelege din cele pe care vreau să le scriu mai jos că eu nu pun intotdeauna factorul uman (oamenii nevoiași și fără adăpost) pe primul plan. Ba dimpotrivă, oamenilor trebuie sa li se acorde, intotdeauna și prioritar, maximă importanță

Dar fiindcă am amintit de locația numită Biblioteca Municipală Carei de pe str. Iuliu Maniu, nu pot trece cu vederea condițiile mizere in care se află depozitate până și in ziua de azi, după celebra mutare din Castelul Karolyi, cărțile, unele vechi și de valoare, ce constituie de fapt patrimoniul cultural al orașului Carei, al Bibliotecii Municipale Carei.

Multe cărți se află și in ziua de azi impachetate (după atâția ani de zile), în lăzi supuse intemperiilor, mucegaiului. atacului rozătoarelor și al diverselor neamuri de gândaci și insecte, ca să nu mai vorbim de puradeii care le șutesc și probabil câ le duc acasă, nu pentru ca să le citească, ci ca să se facă focul cu ele.

Știu că o să mi se spună că am idei puține și fixe, dar eu rămân totusi la părerea că singurul loc adecvat pentru Biblioteca Municipală Carei rămâne tot Castelul Karolyi, adică locul de unde a fost de fapt evacuată.

Nu neg faptul că auzind de revenirea la conducerea Centrului Cultural din cadrul Primăriei Municipiului Carei domnului Bogdan Georgescu și la „reorganizările” ce sunt de presupus că vor avea loc cu acest prilej, nutresc aperanța că totuși, odată și odată, Biblioteca Municipală Carei va reveni, ca sediu, în Castelul Karolyi, fiindcă, după umila mea părere, loc pentru ea în Castel ar fi berechet.

de Zoltán la 27 ianuarie 2016 - 22:49

Buna seara oameni buni

Aici problemele sunt mult mai multe decat realizarile. Nu incep sa le enumar. Noi, (ASIEE) avem in statut acest lucru, infiintarea unui adapost, doar cladirea ceream de la autoritatile locale. N-am primit-o. Stiu, ca de N la patrat ori arata altfel decat aceste garaje. Aveam un doctor care ar fii venit sa supravegheze, aveam un frizer care venea lunar sa le aranjeze, bagam 2 masini de spalat, si-i tineam curat, etc. Am avut o oferta din Germania, imi trimit pana la 50 de paturi second dintr-o casa de batrani unde se schimba mobilierul, dar toate din lemn, functionale, in stare perfecta. A si inca ceva…paturile erau gratis…doar o locatie am cerut de la primar. Degeaba.
Aici am dus paturi, soba, televizoare, hrana calda dar si rece, haine o gramada si multe altele. Si azi m-au sunat, sa duc maine la unul dintre locuitori.
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1095542923798647.1073742061.999512943401646&type=3
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1089217144431225.1073742053.999512943401646&type=3
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1088691817817091.1073742050.999512943401646&type=3

de Horia Mărieș la 28 ianuarie 2016 - 00:47

„…doar o locatie am cerut de la primar. Degeaba.”

No comment. http://mckpr.com/upload/no-comment.jpg

Lasati un comentariu