Apocalipsa românească

• publicat la: 31 ianuarie 2016
Apocalipsa românească

PSD, UNPR, ALDE şi UDMR ţin cu dinţii ca alegerile locale să se desfăşoare într-un singur tur de scutin, sistem care le-ar permite să-şi conserve un număr important din actualii primari. Riscăm foarte mult să aruncăm ţara în aer, a avertizat preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Liviu Dragnea pare ca un om picat din lună care acum a aflat că alegerile pentru primari s-ar putea desfăşura şi în două tururi. După ce a fost condamnat la un an de închisoare în primă instanţă pentru încălcarea legii referendumului, Dragnea recidivează, susţine CURENTUL.

El a avertizat că dacă Guvernul Cioloş va aproba cererea PNL privind adoptarea unei ordonanţe de urgenţă pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, PSD nu va participa la alegerile locale. Totodată, liderul social-democraţilor a declarat că nu acceptă schimbarea unei astfel de decizii, mai ales dacă există riscul ca stabilitatea României să fie tulburată. Anterior, aminteşte COTIDIANUL, Dragnea a calificat propunerea PNL privind organizarea alegerilor locale în două tururi drept o „năstruşnicie“, avertizând că „riscăm foarte mult să aruncăm ţara în aer“. EVENIMENTUL ZILEI susţine însă că alegerile în două tururi n-au de ce să arunce ţara în aer. Dimpotrivă, oferă primarilor o mai mare reprezentativitate, deci democraţia are de câştigat.

Foştii aliaţi ai PSD, UNPR şi ALDE amenință și ei că boicotează alegerile dacă se revine la două tururi. Surse politice din conducerea PSD au povestit pentru ADEVĂRUL că liderul UNPR, Gabriel Oprea, l-a sunat joi seara pe Liviu Dragnea, spunându-i că şi partidul său va boicota alegerile dacă Dacian Cioloş optează pentru vot în două tururi de scrutin la locale, aşa cum insistă liberalii. Aceleaşi surse susţin că Liviu Dragnea a avut o discuţie şi cu preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care, de asemenea, i-a promis că va avea aceeaşi poziţie la negocierile de săptămâna viitoare cu Cioloş pe tema modificării legii electorale.

Tăriceanu a arătat deja, la ANTENA3, cât de periculos poate fi să schimbi legea la fiecare scrutin, ţinând cont de interesul particular al unui partid care are posibilitatea să schimbe această decizie. Însă întrebat dacă va recurge la boicotarea alegerilor, în cazul modificării legii electorale, aşa cum a anunţat că va face PSD, Tăriceanu a exclus o astfel de variantă. „E o decizie extrem de gravă în sensul consecinţelor. Nu cred că se va ajunge aşa departe“, a spus Călin Popescu Tăriceanu.

Şi UDMR s-au pronunţat categoric pentru alegerea primarilor într-un singur tur, aminteşte GÂNDUL. Senatorul UDMR Marko Bela a declarat miercuri că legea actuală nu ar trebui schimbată şi că nu consideră oportun să se revină la scrutinul în două tururi. Acesta arată că este deja foarte târziu pentru ca legislaţia electorală să fie modificată şi se declară „în mod categoric“ pentru varianta alegerilor într-un singur tur.

Pe de altă parte, copreședintele PNL Alina Gorghiu susţine că intenţia PSD de a boicota alegerile locale era previzibilă şi afirmă că social-democraţii sunt specialişti „în limitarea democraţiei şi abuzuri electorale“, arată JURNALUL NAŢIONAL. „Intenţia PSD de a boicota alegerile este o atitudine previzibilă. Social-democraţii sunt specialişti în limitarea democraţiei şi în abuzuri electorale“, a scris Gorghiu, joi, pe Facebook.

Anunţul vine în contextul în care premierul Dacian Cioloş se va întâlni cu liderii partidelor politice în perioada imediat următoare, probabil, susţineROMÂNIA LIBERĂ, luni sau marţi, pentru a discuta pe tema alegerii primarilor.

sursa ziare.ro

comentarii

de lulu la 31 ianuarie 2016 - 14:53

De 26 de ani,tot noi aia mai multi am picat pe locul doi.Ori cum votezi vei suge.

de marcu la 31 ianuarie 2016 - 17:52

decat sa va vaietati mai bine puneti mana si faceti ceva sau luati atitudine.
lulu esti cumva o baba smiorcaita?

de lulu la 31 ianuarie 2016 - 19:47

Nu sunt,dar ce pot sa fac,sa urlu in strada fara rost ca un nebun?pe mine nu ma pune nimeni pe lista partidului pe un loc eligibil.

de marcu la 31 ianuarie 2016 - 20:37

dapoi lulca draga daca tu stai ascuns dupa fustele cuiva cine vrei sa te cunoasca? sau te plangi ca la tine la partid nu ai fost votat pe loc eligibil?
prietenii sttiu de ce….

Lasati un comentariu