”Locuim în România, dar nu știe nimeni de noi” spun moţii din Petreasa

• publicat la: 26 ianuarie 2016
”Locuim în România, dar nu știe nimeni de noi” spun moţii din Petreasa

Despre viaţa moţilor din Munţii Apuseni, la peste 1400 m altitudine , putem afla amănunte interesante din reportajul liberatatea.ro.

De moții din Apuseni a auzit multă lume doar odată cu nenorocirea care a avut loc în 2014, când s-a prăbușit avionul cu medici, pilotat de Adrian Iovan și Răzvan Petrescu. Toată lumea i-a ridicat în slăvi, și pe bună dreptate, pentru spiritul salvator, dar câți s-au întrebat cine sunt acești bravi oameni coborâți din creierii munților, a căror istorie o cunoaște probabil o mână de oameni. Am pornit să le cunoaștem ținutul, unul pe cât de greu de cutreierat, pe atât de fascinant.

Am ajuns la o aruncătură de băț de casa lui Horea, unul dintre cei trei conducători ai răscoalei din Apuseni, din 1784, în comuna care-i poartă numele. Peste tot numai case simple, din lemn, căci lemnul e religia locului, toți localnicii se roagă  la cele sfinte ca pădurile lor să mai rămână în picioare măcar două-trei generații.  Unii zic că-i prea târziu și suspină când trec pe lângă munții de cherestea din buza drumurilor, adusă și prelucrată, mai nou, de străini.

Am început să cunoaștem deja primii moți la scurt timp după ce am intrat în comuna Horea și telefoanele au pierit. După un scurt moment de disperare, în care  îți dai seama cât de dureroasă e dependența de tehnologie, doi moți de tip enciclopedia satului ne-au îndrumat spre gazda noastră fără să le dăm prea multe detalii. Așa sunt ei, oameni dintr-o bucată și-ai zice că sunt repeziți, dar ce supriză am avut!

integral pe libertatea.ro

Lasati un comentariu