Maratonul poeziei româneşti de Ziua Culturii Naţionale

• publicat la: 15 ianuarie 2016
Maratonul poeziei româneşti de Ziua Culturii Naţionale

Astăzi, 15 ianuarie 2016, începând cu ora  10.00, castelul Karolyi a găzduit cea de-a treia ediţie a maratonului poeziei românești.  Organizat cu ocazia  Zilei Culturii Naționale , a aniversării a 166 ani de la  nașterea poetului național, Mihai Eminescu, manifestarea a  avut ca scop popularizarea autorilor români de poezie în rândul tinerilor și conștientizarea importanței cunoașterii propriilor  valori culturale.
Evenimentul, organizat de Direcția de Cultură sub titlul ,, Poezia – trandafirul ce creşte în potir de aur, sufletul frumos”  l-a avut ca și moderator  pe Adrian Ștefănuți, care a afirmat:

,,Acum 166 de ani se năştea cel care avea să ajungă unul din maximele culturii româneşti, un om, un creator, un geniu cum a fost  numit apoi de critici, un element extrem de important, unul dintre reprezentanţii de marcă ai culturii româneşti, e ziua în care ne amintim, în primul rând de Mihai Eminescu.

Cel mai mare respect pe care i-l putem acorda e să citim opera lui, opera lui care nu e numai poezie, ci şi proză şi publicistică prin articolele pe care le-am scris, pe care dacă le citim, vedem că gândurile expuse acole sunt şi astăzi foarte actuale.”

La manifestare  au participat grupuri de  elevi de la Școlile Gimnaziale Nr. 3, ,,Vasile Lucaciu” , de la Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu” şi de la  Liceul Teoretic Carei, însoţiţi de profesorii îndrumători.

În cadrul evenimentului, cei prezenți au recitat poezii, creații ale autorilor români precum Mihai Eminescu, Lucian Blaga, Adrian Păunescu, Ştefan Octavian Iosif, George Coșbuc, Nichita Stănescu. Surpriza acestei ediţii una muzicală,oferită de un grup de liceeni de la Colegiul Tehnic ,,Iuliu Maniu” care au  interpretat   ,,Sara pe deal” , „Pe lângă plopii fără soţ” ( Patricia Cociorva si Daiana Căşuţ) dar şi creaţia soţilor Aldea Teodorovici ,,Eminescu” de către Gabriel Lazea.

AnaMaria Roman

Lasati un comentariu