Noi audieri la DNA Oradea în dosarul în care apare şi numele finului primarului Kovacs

• publicat la: 29 ianuarie 2016
Noi audieri la DNA  Oradea în dosarul în care apare şi numele finului primarului Kovacs

Eliberat după 30 de zile petrecute în Arestul Poliţiei Bihor şi plasat sub control judiciar, Mircea Govor, vicepreşedintele suspendat al CJ Satu Mare, a fost citat, joi, la sediul DNA Oradea, în dosarul în care e acuzat că şi-a folosit influenţa pentru a-şi impune clientela de partid în funcţii cheie, noteaza ebihoreanul.ro.

Fostul lider al PSD Satu Mare a fost chemat să dea declaraţii legate de o nouă suspiciune de şantaj reclamat de viceprimarul comunei Călineşti Oaş, Vasile Birtoc. Potrivit acestuia, Govor ar fi făcut presiuni asupra unor consilieri locali din comună, după ce aceştia s-ar fi opus la un proiect al edilului localităţii, Gheorghe Copil, coleg de partid cu Govor.

Govor s-a prezentat la DNA Oradea însoţit de avocatul Gheorghiţă Mateuţ şi a stat aproximativ 4 ore. La plecare, cei doi au refuzat să facă declaraţii presei, Govor grăbindu-se spre maşină ca să scape de întrebări.

Procurorii DNA Oradea i-a pus sub învinuire, pentru complicitate la şantaj în formă agravată, şi pe senatorul Valer Marian, preşedinte al PSD Satu Mare la data faptelor, pe prefectul judeţului Satu Mare, Eugen Avram, şi pe Mirel Vlas, administrator al unei societăţi comerciale mentionează ebihoreanul.ro.

Lista martorilor din dosarul „Govor” este plin de nume grele. Pe lângă Victor Ponta, anchetatorii i-au mai audiat, până acum, pe Liviu Draganea, Daniel Chiţoiu, dar şi pe preşedintele CJ Satu Mare, Adrian Ştef.  Tot în acest dosar a fost convocat pentru declaraţii  şi finul primarului Kovacs, fost director de cotidian sătmărean, pentru şantaj la adresa persoanelor desemnate de Mircea Govor, împotriva cărora scrie articole după dictare sau la comandă. Detalii AICI.

comentarii

de Horia Mărieș la 29 ianuarie 2016 - 14:19

Iată Doar un mic fragment, (fiindcă știu că v-aș plictisi prea tare tot,textul, ori eu vreau să vă distrez mereu) din rechizitoriul procurorilor DNA Filiala Orade in ce-i privește pe M. Govor și pe L. Szasz.

Oricum, pronosticul meu este că in această afacere o să-și rupă in mod cert gâtul atât Adrian Ștef cât și Ovidiu Silaghi.:

” (…) În acest sens, la data de 05.04.2010, Govor Mircea l-a contactat pe numitul Sasz Lorand, redactor șef al cotidianului local Gazeta de Nord Vest Satu Mare (ziar controlat în fapt în acea perioadă de către Govor Mircea, Govor Răzvan, respectiv Valer Marian), căruia i-a relatat că în ziua următoare o să îi dea ”o temă serioasă de casă”, adică ”o temă tare de tot, o temă de casă de…moare, o să….ăștia toți vor rămâne blocați” cu privire la posibila activitate ilegală întreprinsă de Dicu Levente în sensul mai sus arătat. Aceste discuții au fost reluate și în data de 07.04.2010, Sasz Lorand arătându-i lui Govor că a documentat în mare parte activitatea pretins infracțională desfășurată de Dicu Levente, fapt care a generat o stare de mulțumire lui Govor. De altfel, în aceeași zi, în cotidianul mai sus amintit, la rubrica ”Gura Târgului”- pagina 16, a apărut articolul intitulat ”Consultanță dubioasă”, în cuprinsul căruia au compărut unele informații generale cu privire la acel subiect, de natură a-i arăta lui Dicu Levente că redactorii ziarului, inclusiv Govor Mircea, dețin informații compromițătoare în legătură cu activitatea acestuia pe linie de consultanță juridică.
Cu privire acest aspect, martorul Sasz Lorand, cel care a redactat acest articol, a declarat că din momentul în care acesta a devenit redactor șef al ziarului (anul 2007) și până în prezent, Mircea Govor a controlat toate firmele care editau Gazeta de Nord Vest Satu Mare, la fel cum controlează și SC Nord Vest TV Advertising SRL, unde în drept, asociat unic este fiul său Răzvan, atât din punct de vedere al politicii editoriale dar și din punct de vedere financiar. Astfel, Mircea Govor cunoștea ce articole se publică în ziar, controla ce persoane sunt atacate și uneori chiar îi cerea personal redactorului șef Szasz Lorand, ce investigații jurnalistice să demareze sau îi furniza informațiile de primă sesizare pe care acesta le dezvolta în investigații. În ceea ce privește investigația jurnalistică efectuată în legătură cu consultanța juridică pe care avocatul Dicu Levente a oferit-o mai multor primării în perioada 2009-2010, martorul a arătat că în anul 2010, după sărbătorile pascale, a fost contactat de către Govor Mircea, care i-a cerut să inițieze o investigație jurnalistică în legătură cu firmele de consultanță din Satu Mare, accentuând că îl interesează firma controlată de av. Dicu Levente. Govor Mircea i-a dat unele informații în acest sens și în special i-a exemplificat cu unele contracte ale firmei Eunitas SRL, firma lui Dicu Levente:
”Astfel, în prima parte a lunii aprilie 2010, după discuția cu Govor Mircea, discuție care a avut loc în biroul său de vicepreședinte al Consiliului Județean Satu Mare, am scos datele firmei Eunitas SRL, SC Anda SRL și încă o firmă a cărei denumire nu o mai rețin, de la ORC Satu Mare, informații pe care le-am prezentat lui Govor Mircea. Cu ocazia acestei întâlniri, Govor mi-a furnizat unele date relativ la Primăria Medieșu Aurit, jud. Satu Mare și rețin că mi-a cerut să nu am ca preocupare investigarea firmei aparținând lui Sasu Cristian( SC Anda SRL), administrată de soția acestuia, aflând ulterior că aceasta este în relații de rudenie cu Govor Mircea. De altfel fratele soției lui Sasu Cristian, numitul Tulbure Bogdan este administrator de drept al firmei Nord Vest TV Advertising SRL, administrarea de fapt fiind asigurată de Govor Răzvan și Govor Mircea. După această discuție am publicat articolul din data de 8 aprilie 2010, la rubrica „Gura Târgului”din Gazeta de Nord Vest Satu Mare, cu titlul ”Consultanță dubioasă”, articol publicat cu acceptul lui Govor Mircea și Valer Marian. Acest articol era doar un preambul al investigației demarate de mine cu privire la acest aspect, eu intenționând să mai fac o deplasare în Ungaria pentru continuarea anchetei jurnalistice. Rețin că Govor chiar și-a dat acceptul pentru această deplasare și continuarea investigației.”
La data de 22.04.2010, Mircea Govor i-a dezvăluit lui Csehi Arpad, președintele CJ Satu Mare de la acea vreme, că ”noi suntem foarte documentați în ce-l privește pe Dicu”, cu privire la care a arătat că realizează ”în câte e băgat” și că ”acesta vrea să fie șeful mafiei… că ăsta-i mafiot…care se bagă peste tot”.
După doar câteva zile, numitul Govor Mircea i-a solicitat lui Sasu Cristian să-i intermedieze o întâlnire cu Dicu Levente, scopul acestei întâlniri fiind acela de a obține diferite foloase patrimoniale în favoarea Tehnic Asist SRL, care era deținută de prietenul său, Vlas Mirel, în scop contrar, urmând să continue campania media împotriva avocatului prin intermediul ziarului ce îl controla, activitate ce îl expunea pe acesta unor consecințe nefaste.
Cu privire la această întâlnire, martorul Sasu Cristian a declarat că în primăvara sau vara anului 2010, Mircea Govor i-a solicitat intermedierea unei întâlniri cu Dicu Levente, fără a-i comunica scopul acesteia, el cunoscând de altfel că Sasu Cristian este prieten cu Dicu Levente. În acest sens, Sasu Cristian l-a contactat pe Dicu Levente, iar acesta acceptat să se întâlnească cu Mircea Govor, arătându-se curios să vadă ce-i va solicita acesta, el având și la acea vreme o părere foarte proastă despre Mircea Govor, percepându-l ca pe o persoană periculoasă, din prisma pârghiilor pe care acesta le avea la îndemână, în calitatea sa de vicepreședinte P.S.D., respectiv vicepreședinte al Consiliului Județean Satu Mare. La scurt timp, la restaurantul ”Vila Bodi” situat în centrul vechi al municipiului Satu Mare, la data de 27.04.2010, Sasu Cristian s-a întâlnit cu Govor Mircea, precum și cu Vlas Mirel (administratorul firmei Tehnic Asist SRL, firmă care a câștigat foarte multe contracte publice pe raza județului Satu Mare), după care a sosit și Dicu Levente. De la bun început, Govor i-a spus lui Dicu că ”e mai bună o pace strâmbă decât o luptă dreaptă”, pomenind apoi că el deține un ziar (se referea la Gazeta de Nord – Vest) pe care îl poate folosi în funcție de nevoile sale materiale pentru a compromite diverse persoane, dar a menționat că nu va fi cazul să uzeze de această pârghie deoarece ”suntem tineri și avem toată viața înainte”.

de Horia Mărieș la 29 ianuarie 2016 - 14:51

De notat că dacă numitul M.G. va fi găsit în final vinovat de către judecători ptr. că a săvârșit infracțiunea de șantaj, există și prezumția rezonabilă că numitul L. Sz. s-a făcut vinovat de complicitate la săvârșirea acelei infracțiuni de șantaj [fapta lui L.Sz. întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de complicitate la șantaj, prev. de noul Cod Penal la CAPITOLUL VI, Autorul şi participanţii, Art. 48, Complicele (1) Complice este persoana care, cu intenţie, înlesneşte sau ajută în orice mod la săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală] ori cât de mult ar dori respectivul să o dea cotită, să povestească oricui are timp să-l asculte că este nevinovat fiindcă a fost „forțat (siluit)” de Valer Marian sau de Mirecea Govor.
Poate că a fost „forțat (siluit)” dar în mod cert n-a fost violat, fiindcă dacă ar fi fost așa, ar fi țipat ca din gură de șarpe de s-ar fi auzit in tot Careiul. Doar că în Carei a fost o liniște de mormânt atunci.

Art. 207
Şantajul
(1) Constrângerea unei persoane să dea, să facă, să nu facă sau să sufere ceva, în scopul de a dobândi în mod injust un folos nepatrimonial, pentru sine ori pentru altul, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează ameninţarea cu darea în vileag a unei fapte reale sau imaginare, compromiţătoare pentru persoana ameninţată ori pentru un membru de familie al acesteia, în scopul prevăzut în alin. (1).
(3) Dacă faptele prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) au fost comise în scopul de a dobândi în mod injust un folos patrimonial, pentru sine sau pentru altul, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.

Detalii: http://legeaz.net/noul-cod-penal/art-207

Lasati un comentariu