România, acuzată de măsuri „anti-maghiare” dar politicieni maghiari sunt scandalizaţi de sărbătorirea Zilei Naţionale a României la Teatrul din Budapesta

• publicat la: 5 ianuarie 2016
România, acuzată de măsuri „anti-maghiare” dar politicieni maghiari sunt scandalizaţi de sărbătorirea  Zilei Naţionale a României la Teatrul din Budapesta

O ştire din anul 2010 atrăgea atenţia prin  obtuzitatea şi mentalitatea retrogradă a unei formaţiuni politice maghiare care nu reuşeşte să înţeleagă că au apus de mult timp vremurile imperialismului austro-ungar  iar europenii au nevoie de colaborare pe plan cultural şi bună înţelegere nu de războaie secesioniste.

Iată ştirea.

„Ministerul Afacerilor Externe constată cu regret faptul că directorul Teatrului National al Ungariei, domnul Robert Alfoldi, sub presiunea unor demonstraţii anunţate de către formaţiunea politică Jobbik (formatiune nationalistă radicală – n.red.), a fost nevoit să anuleze angajamentul anterior de a pune la dispozitia Ambasadei României în Republica Ungară spatiul teatrului, pentru evenimentul care va fi organizat la 30 noiembrie 2010, cu ocazia Zilei Nationale a României”, este prima reacţie a Ministerului român de Externe, după scandalul izbucnit în Ungaria în urma intenţiei oficialilor români din ţara vecină de a sărbători 1 Decembrie la Teatrul Naţional din Budapesta. Detalii aici.

Mai mult, Directorul Teatrului Naţional din Ungaria ar putea fi demis pentru că a închiriat sala pentru un eveniment cultural organizat cu ocazia Zilei României, transmite agenţia de ştiri ungară MTI, citată de Mediafax. aici

La cinci ani de la acest incident, România este acuzată de aceiaşi formaţiune care a împiedicat o colaborare pe plan cultural între români şi maghiari în anul 2010, de măsuri antimaghiare  pentru că un extremist maghiar cu cetăţenie română  este acuzat pentru că ar fi plănuit să confecţioneze şi să detoneze un dispozitiv exploziv la Târgu Secuiesc cu ocazia manifestărilor de Ziua Naţională.

Cazul este aflat în cercetarea instituţiilor abilitate.

Partidul naţionalist radical Jobbik din Ungaria a cerut Parlamentului să răspundă la acţiunile autorităţilor române împotriva maghiarilor din Ţinutul Secuiesc, pe care le consideră „anti-maghiare” şi „ilegale”, convocându-l pe ambasadorul României la Budapesta, relatează agenţia MTI și Mediafax.

Potrivit antena3.ro, Gabor Vona, liderul partidului Jobbik, a afirmat sâmbătă că a cerut ca ambasadorul român să fie audiat într-o sesiune comună a Comisiilor de Afaceri Externe şi Coeziune Naţională din Parlamentul ungar, în legătură cu o „serie de acţiuni politice ilegale anti-maghiare, bazate pe intimidare”, împotriva maghiarilor care trăiesc în Ţinutul Secuiesc. Nici un cuvânt despre  refuzul   cu care a fost tratată în 2010 comunitatea  românească din Ungaria şi Ambasada României,  de a sărbători Ziua Naţională la Teatrul  din capitală.

Vona a precizat că Guvernul ungar şi diplomaţia au tăcut în legătură cu „abuzul de putere” al autorităţilor române şi cu „încălcarea grosolană” a drepturilor colective ale comunităţii maghiare.

Cum rămâne domnule Vona cu drepturile comunităţii româneşti din muncipiul Carei , oraş ce face parte din ţara numită România, oraş cu primar şi viceprimar maghiar, de la formaţiunea UDMR?

Cum se face că nerespectarea drepturilor românilor din comunităţile conduse de maghiari nu intră în vizorul dvs.?

În municipiul Carei, un oraş multietnic, UDMR aplică  prin consilierii săi locali conduşi de preşedintele-primar Kovacs o atitudine sfidătoare la adresa românilor careieni, împiedicând  amplasarea unui bust al poetului nostru naţional Mihai Eminescu şi al  omului de stat Ionel Brătianu, împiedicând întreţinerea aleilor din cimitirele româneşti, împiedicând amplasarea de busturi româneşti în parcurile oraşului, refuzând dreptul la geamuri noi la şcoala Vasile Lucaciu şi gimnazială 1, făcând angajări pe criterii etnice, refuzând reabilitarea monumentelor româneşti sau alocarea de fonduri locale pentru realizarea lor la fel cum procedează pentru ale lor, etc.

De ce Ziua de 15 martie se poate sărbători constant  în Castel iar în acest an nu a mai fost posibilă desfăşurarea  spectacolului dedicat Zilei Naţionale a României în această locaţie, la fel ca în anii precedenţi? aici

România este casă pentru toţi cei ce s-au născut în această ţară şi deci trebuie respectată. Primarii UDMR  de ce nu respectă ţara în care  îşi desfăşoară activitatea şi de ce e nevoie de  semnalările Buletin de Carei pentru  ca însemnele statului de drept să fie prezente în locurile oficiale?

Cetăţenii acestui stat, de orice naţionalitate sunt ei,  nu  merită  astfel de atitudini de incitare la rea înţelegere!  În fiecare ţară civilizată din această lume , instituţiile culturale   sunt cele care promovează pacea şi buna înţelegere între toate naţionalităţile. Incitarea  la secesiune nu face cinste  nimănui, niciunui popor, cu atât mai mult când e vorba de un popor vecin!

Iar careienii ştiu mai bine ca oricine cum poate fi distrusă de o conducere totalitară o bună înţelegere etnică, bazată pe respect şi toleranţă reciprocă.  Doreşte cineva reînvierea animozităţilor şi atrocităţilor  din urma  Dictatului de la Viena sau din perioada dualismului? Oamenii de rând nu au nevoie de crize de personalitate din partea unor conducători  ce privesc unilateral , le ajunge criza economică şi situaţia fragilă a traiului cotidian. Avem nevoie de lideri toleranţi, bine intenţionaţi în asigurarea unui climat economic prosper şi  care au demonstrat până acum de ce  sunt capabili.

redacţia

comentarii

de foaier la 5 ianuarie 2016 - 14:03

România este mereu acuzată de ungariști, pentru tot felul de invenții. Nici nu merită a li se acorda importanță. Totuși, ca să aibă un motiv în plus pentru acuzații, aș propune guvernului să interzică difuzarea emisiunilor TV în ungurește pe teritoriul României. Iar dacă ungariștii s-ar arunca la critici privind măsurile antiungurești ale guvernului român, le-aș prezenta interzicerea de către guvernul ungar condus de Orban, în 2015! a emisiunilor în limba română pe canalele de cablu. Măcar să știm o treabă.

de Erwin la 5 ianuarie 2016 - 16:32

Sa nu confundam acesti conducatori de moment cu maghiarii obisnuiti care nu au functii si de multe ori nici servici. Numai cu aceste minciuni au reusit sa ia de la noi voturile udmr si alte partide ca au spus mereu ca ne termina romanii daca nu votam partidele maghiare. Noi am votat cum ei au spus si tot saraci am ramas si au avut de castigat numai cativa oameni din jurul lor. Multimea de maghiari a ramas la fel de saraca ca si romanii cu care ei se inteleg bine!

de Pavel la 6 ianuarie 2016 - 08:06

Un caz similar este produs in Nagykaroly es videke care ia in deradere motivele aresztarii anteratorului cu glume jenante de genul, „micsoda bomba no. Ne mond ezt mert meg letartosztatnak”. Deci pe romaneste spus: BA BOROS, care esti tu si consilierul lui Kovacs, dute tu .. Daca Ungurii din Carei mananca rahatul asta si nu condamna planuirea atentatului atunci sut prost!!!! Ma prosti!!!!!
Va recomand sa vorbiti discret cu prietenii unguri si daca au curajul sa fie nesiguri, sa le atrageti atentia de cum sunt ei condusi chiar si prin ziare pe fagasul (a mienk es szerentnunk kell).

Adica cine va da crezare, e un mare bou, e destul de prost ca sa fie manat de sentimente false!
La multi ani!

de erik la 6 ianuarie 2016 - 13:32

te rog sa nu faci mai mult de rusine natia maghiara decat s-a facut prin refuzul de a inchiria teatrul din budapesta!
un roman adevarat nu face asa greseli de ortografie cum tu faci..si injuraturile pe care ai scris nu sunt specifice romanilor..eu aici sunt nascut si sunt maghiar dar nu am probleme cu intelegerea si daca sunt suparat pe un roman spun frumos ce problema am dar nu injur pe el.
rusine sa iti fie iancsika din carpati ca faci de ras pe noi!.

de pentru janos din panonia la 6 ianuarie 2016 - 13:55

limbajul te da de gol nesimtitule; nu aveti justificare la atacurile mizere si va legati de oameni care nu sunt slugi si va dau in vileag ilegalitatile si sovinismul; voi si pe ai vostri sunteti in stare s aii injurati daca nu executa comenzile voastre dictatoriale!
http://www.aradon.ro/zsolt-torok-facut-tradator-jegos-de-catre-extremistii-maghiari/1523500

de lajos la 6 ianuarie 2016 - 20:25

si am spus la tine loran sa nu mai scrii cu numele de ionica cand injuri asa cum faci de fata cu toate gaska ca te cunoaste lumea dupa ele….avem si asa destule probeleme cu cati copaci am taiat din oras si nu avem cu ce sa aparam pe noi la proces!
acum vii tu si spui ca esti ionica ca si asa te cunoaste lumea in oras ca cine esti tu si ce valoare ai!

de raperul la 7 ianuarie 2016 - 00:02

Esti un spurcat ieftin Szasz Lorand! Rusine nu ai asa ca daca vrei sa faci un favor societatii…… in loc sa zic spanzura-te o sa zic sa fi sanatos. Foarte sanatos, plin de sanatate!

Incet incet vad ca aluneci tot mai jos. Peste prea multi ai calcat si sti versurile „ce dai aia primesti asa ca ai grija cum dai mu.e”

Ca vorba ta de las, aceste cuvinte fac parte dintr-un pamflet si trebuie tratate ca atare.

P.S. A mai fost un codrescu care si-a facut un blog dor pentru alegeri si l-a inchis dupa terminarea alegerilor, un alt frate ipocrit ca tine. Si tu vei face la fel sunt ferm convins!

Lasati un comentariu