Şansa pierdută a patriotismului de paradă

• publicat la: 6 ianuarie 2016
Şansa pierdută a patriotismului de paradă

A mai trecut un an si am intrat în anul în care vom avea parte de  două campanii electorale, pentru alegeri locale şi pentru alegeri parlamentare.

In municipiul Carei avem din anul 2008 o conducere strict UDMR, adică primar, viceprimar şi administrator public. În prag de alegeri, constant ni se inoculează nemărginita dragoste a acestora pentru românii din Carei. În sprijinul clamaţiilor asidue, singurul argument este originea română a soţiilor de primar şi viceprimar.

Doar că aceste încercări sentimentaliste de cucerire a electoratului cu drept de vot, mult supradimensionat faţă de realitate,  se rezumă la stadiul de afirmaţii şi  escapade prin bisericile româneşti taman în plină campanie electorală.

Ocupaţi cu consolidarea presei de guerilă din administratie, primarul şi viceprimarul au pierdut şansa de a se afişa cu soţiile românce la evenimentele culturale româneşti ce au încheiat anul 2015.

Camerele foto nu au reuşit să surprindă nici o imagine cu doamnele cu a căror origine se laudă soţii lor în prag de campanie sau când doresc să demonteze acuzaţiile de şovinism.

La nici o comemorare a eroului naţional Avram Iancu acestea nu au fost prezente, nici soţii lor,  dar nici la spectacolele dedicate Zilei Naţionale din acest an.

Presa si puterea au scos  din casă familia primarului şi a viceprimarului  dar Ziua Naţională a României, casa noastră a tuturor locuitorilor de toate etniile, Nu. Regretele sunt tardive.

Frumoasele sentimente patriotice au fost total amorţite  la final de an dar nu şi la început de primăvară. Atunci, ziua de 15 martie a dat imboldul  necesar participării  primei doamne  careiene la spectacolul omagial.

Probabil vom auzi tot felul de exlicaţii în anul proaspăt început, despre originile româneşti ale  neamurilor…. Dar care sunt ignorate  la evenimentele culturale româneşti. Nu am înţeles niciodată de ce se ruşinează unele persoane de etnia căreia îi aparţin şi încearcă să pozeze în  ceva ce nu vor fi niciodată. Ţiganii trebuie să fie mândri că sunt ţigani, maghiarii să fie mândri că sunt maghiari, şvabii să fie mândri de originea lor dar şi românii trebuie să fie la fel de mândri  că sunt români!

Chiar nu vă plac şezătorile, doamnelor şi domnilor primari? Vă e frică de puţină deconectare, de distracţie românească în public? E vorba de cântec şi joc, nu face rău nimănui. Sau de un simpozion cu participare arhierească sau de omagierea unui careian de talia lui George Pteancu ? Nici un Festival de Datini şi Obiceiuri de Crăciun nu vă este pe plac?  Aţi fost invitaţi la toate aceste  evenimente dar aţi ales să ignoraţi evenimentele româneşti nu şi pe cele maghiare . Spre deosebire de dvs. , careieni maghiari participă la activităţi româneşti şi se simt bine. La AugustFest, spectatorii de la şezătoare  au fost de toate naţiile şi  au aplaudat ca efect al aprecierii celor urmărite.

Românii, şi în special cei din Carei, au cu ce se mândri deci nu aveţi a vă ruşina cu noi.  Avem  numeroase personalităţi marcante care au făcut cinste Careiului dar şi României, unele în vremuri de restrişte. La Carei avem şi personalităţi maghiare cu care se pot mândri maghiarii şi nimeni nu a fost deranjat.

Doar conducerea oraşului este  deosebit de deranjată de tot ce este românesc din moment ce nu participă nici la un spectacol de Ziua Naţională sau la un Festival de Datini de Crăciun sau la o simplă şezătoare sau la alte activităţi.

Ce poate spune  soţia româncă despre   REFUZUL  soţului  primar şi preşedinte UDMR  pentru  un bust al poetului naţional Mihai Eminescu în Carei? Cum motivează acasă un soţ primar maghiar cu soţie româncă, într-un oraş multietnic, refuzul de a asfalta aleile din cimitirele româneşti sau refuzul de a reabilita monumentele româneşti din oraş în timp ce toate celelalte sunt atent întreţinute? Cum motivaţi amplasarea unui bust regal fără nici o autorizaţie legală într-un colţ de intersecţie când au fost solicitate locaţii în parcurile oraşului?

Cine mai crede în patriotismul de paradă din campania  electorală când timp de 8 ani de zile au fost refuzate cu încăpăţânare orice acţiuni decente de respectare a  etnicilor români din Carei cu tot ce presupune aceasta? Nu aţi ştiut când aţi candidat că suntem un oraş multietnic?

Incitarea  interetnică nu mai este un subiect pe care puteţi miza  domnilor primari în campanie pentru că aţi lipsit cu desăvârşire la evenimentele majore româneşti iar formaţiunea din care faceţi parte nu a mai depus de 2 ani de zile  o jerbă de flori măcar de Ziua Naţională aşa cum au procedat toate celelalte formaţiuni politice.  Careienii nu au nevoie de astfel de conducători şovini pentru că oraşul nostru este unul multietnic!

Daniela Ciută

comentarii

de Ioan la 6 ianuarie 2016 - 22:08

ROMÂNII SUNT DE VINĂ PENTRU ATITUDINEA UNGURILOR. UDMR nu este înregistrat ca partid politic.

de leonard la 7 ianuarie 2016 - 10:48

pentru careieni adevarati nu este noutate aceste lucruri.,noi am inteles bine aici pana nu a venit acesti doi care au pierdut si firmele lor pentru proasta conducere dar atunci ce sa asteptam de la ei decat dezastrul la un oras plin de datoriile!!!
ei face acest circ cu statuile si cu romanii numai ca sa nu se vede ce afacerile invart pe sub mana!!!!

de Horia Mărieș la 17 februarie 2016 - 00:59

Știu că este un subiect extrem de delicat despre care multora le este pur și simplu frică să vorbească.
De teama de a nu se pune rău cu cele sfinte, de teama de a nu-și strica „relațiile”, de teama de a nu fi „afurișiți” sau excomunicați, de teama de viața de apoi, din prostie, din ignoranță, etc.

Știu că este posibil ca acest text să nu fie postat.

L-am scris tocmai fiindcă tot vorbesc unii foarte mult in ziua de azi despre Legea Defăimării a lui Dragnea și despre libertatea de exprimare a opiniilor, drept inalienabil, garantat de Constituție.
L-am scris doar fiindcă se apropie sezonul competițiional al alegerilor locale și parlamentare 2016.
L-am scris doar fiindcă cei vizați ar fi bine să ia nițel aminte și să stea cuminți in stana lor, să nu mai iasă la rampă în lumina reflectoarelor, așa cum au făcut-o în noiembrie 2014, după întâlnirea cea de taină de la motelul din Viile Careiului.
Nu de alta, dar, achtung, unii dintre cei care au participat atunci la paranghelie au inceput să o ia deja in direcția Beciului Domnesc.
Din păcate, știu extrem de bine ce vorbesc fiindcă am fost, fără să vreau, martor ocular.

http://maramuresenii.ro/biserica-ortodoxa-face-campanie-electorala-pentru-ponta/

Mai jos sunt niște mici lucrușoare multă vreme stiute, dar tinute cu foarte mare grija sub preș, mai ales prin presiuni facute la adresa preotilor cinstiti si de buna credinta (fiindca eu inca mai cred ca marea lor majoritate sunt chiar așa).
Doua proverbe in context: Nu exista padure fara uscaturi si .. Pestele de la cap se impute.
Este părerea boborului exprimată prin cimilituri intelepte, dar este si parerea mea.

Citez:

„Biserica a ajuns la cel mai scăzut nivel de încredere în fața opiniei publice, aproape la 50%, conform sondajelor și mai ales a unor sondaje nepublicate. Chiar Sf. Sinod, în ultima ședință din ianuarie 2016, apreciază că „este nevoie de o mai multă intensificare a vieții spirituale, de co-responsabilitate și cooperare între cler, credincioși și mireni, într-o societate secularizată, din ce în ce mai ostilă Bisericii“. (…)

Cine sunt vinovații? Cine sunt principalii vinovați? Știe oricine că scăderea dramatică a încrederii în Biserică se datoreaza ierarhilor, în frunte cu patriarhul. Opinia publică nu-i sancționează atât pe preoții de rând, cu unele excepții, mai ales pe cei de la sate, care rămân la datorie, mai țin candela aprinsă, sunt alături de popor, acolo unde nu mai sunt nici profesori, nici doctori, nici învățători. Opinia publică îi vizează, mai ales pe ierarhi care, monahi fiind, care au depus votul sărăciei, trăiesc în palate, sfidează lumea prin opulență, mașini ca ale miliardarilor, veșminte sclipitoare, suită de bodyguarzi în sutană, izolați și rupți de realitățile vremii. Și mai sunt sancționate cârdășiile și „concubinajele” legitime cu politicienii, pentru bani, pentru cât mai mulți bani.
Deși au trecut 26 de ani de la Revoluție, deși majoritatea au călătorit în străinătate, mai ales prin Europa, se fac că nu văd, că nu știu că absolut toți liderii religioși creștini, protestanți, neo-protestanți, catolici, anglicani, nu beneficiază de privilegii, aceștia pot fi văzuți pe stradă, în magazine, în autobuz, în metrou, spre sau de la serviciu, modest îmbrăcați, fără sutane, fără gardă de corp, doar cu acea bentiță albă la gât, care îi definește a fi clerici, deși pot fi chiar cardinali. Ca absolut toți oamenii, ei nu pot rămâne în vreo funcție administrativă, de conducere, decât până la vârsta de maximum 75 de ani. (…)

Comuniștii, pe bună dreptate, cred că sunt invidioși dar și fericiți, că rânduielile lor se păstrează cu sfințenie în Biserică. (…)

Dacă nu vom sparge noi, clerul și poporul, zidul despărțitor, s-ar putea să-l spargă altcineva, ateii, indiferenții, ONG-iștii, tehnocratii sau (Doamne ferește!) islamiștii!

Semnat: Preot Grigore Andreica, Rozavlea, 28 ianuarie 2016.”

[Fragmente din articolul: Un preot din Rozavlea zguduie Biserica Ortodoxă: “Banul, Pământul și Betoanele sunt noua ne-sfântă treime”. 16 Feb, 2016, de REDACTIA Maramuresenii.ro]

Lasati un comentariu