A doua şedinţă ordinară a lunii februarie la Primăria Carei. Se apropie alegerile locale şi careienii trebuie impresionaţi înainte

• publicat la: 21 februarie 2016
A doua şedinţă ordinară a lunii februarie la Primăria Carei. Se apropie alegerile locale şi careienii trebuie impresionaţi înainte

Marţi, 23 februarie 2016, de la ora 11, aleşii locali sunt convocaţi la o nouă şedinţă ordinară  de Consiliu Local. Febra alegerilor a cuprins administraţia careiană care propune consilierilor locali nu mai puţin de 17 proiecte de hotărâri, care mai de care mai interesante.

La fel ca în mandatul anterior, înainte de alegerile locale din 2012, primarul Kovacs iniţia  un proiect pentru refacerea străzilor şi trotuarelor din Carei pentru care solicita un credit de 7,3 milioane de lei. Nici până în ziua de azi nu au fost refăcute străzile pentru care a fost accesat creditul dar a dat speranţe careienilor  nehotărâţi dacă mai vor sau nu să acorde un mandat primarului Kovacs.  Scenariul se repetă ciclic, în prag de alegeri, candidatul Kovacs având mare nevoie de sprijinul primarului Kovacs.

Astfel, pe Ordinea de zi apare din nou proiectul pentru alocarea de fonduri generoase pentru ..modernizare infrastructură urbană cu doar…21.355.520 lei  adică 5.370.882 euro, evident din credit.

Pus în faţa realităţii de BULETIN DE CAREI, primarul Kovacs e nevoit să recunoască că la Ianculeşti drumurile sunt doar pietruite şi de pământ, ceea ce nu l-a deranjat de a accepta încadrarea satului în prima zonă de impozitare a municipiului Carei, pentru a lua de la bieţii săteni impozite mai mari pe terenurile agricole.

 

Între străzile propuse spre cosmetizare cu asfalt apar şi câteva străzi din Ianculeşti, străzi numerotate ca la americani că doar nu au niciun nume ca nu cumva să le dea prin cap ianculeştenilor să emită pretenţii pentru accesare de proiecte europene.

Din lista străzilor propuse spre cosmetizare cu asfalt fac parte şi străzi  pentru care există finanţare europeană pentru refacerea carosabilului la starea iniţială, cu alte cuvinte pentru aceiaşi stradă se vor aloca şi bani din primărie şi fonduri europene dar pentru aceiaşi lucrare.

comentarii

de adi la 21 februarie 2016 - 16:29

daca peste putregaiul vechi,se va trage un rand de asfalt,si bineinteles peste toate capacele de camin,altfel nu are farmec..atunci peste 1 an discutam acelasi lucru
si toate facute cu SC VAKOND SRL din Pericei,cu filiala in Satu Mare,am asa o presimtire ca ei vor castiga licitatia…

de lajos la 21 februarie 2016 - 20:50

Multe capace de canal dupa marea asfaltare nici acum nu sunt accesibile.O echipa de la primarie a lucrat vreo 3 ani ca sa rezolve aceasta problema,dar inca nu au reusit sa ajunga la finalizare,dar nu-i nici o problema, ca vine al doilea strat de asfalt si distractia incepe di nou.Spor la traba!!

de Horia Mărieș la 22 februarie 2016 - 08:20

La alegerile locale din anul 2012, candidatul Mărcuș EmerIc din partea Partidului Poporului – Dan Diaconescu a obținut un număr de 462 de voturi, adică 4.48%. În anul 2012, in Carei, PP-DD nu a îndeplinit pragul electoral (5%) și nu și-a putut trimite nici un reprezentant in Consiliul Local Carei.

Pronosticul meu pentru alegerile locale din 5 iunie 2016.

Este posibil ca M.P. pro-Băsescu să aibă mai mulți simpatizanți nostalgici în Carei decât a avut Dan Diaconescu in 2012. Asta ar face posibil ca pentru functia de primar, candidatul M.P. să culeagă ceva mai multe voturi decât a cules Mărcuș Emeric in 2012, să zicem cam 1000 de voturi, adică până in 10%, funcție de prezența la vot, care, bănuiesc eu, va fi tot cam de cca. 50% din cca 20.000 alegători cu drept de vot. Chestia asta nu-i va oferi candidatului respectiv nici pe departe fotoliul de primar, dar va deturna, va disipa în mod cert voturile alegătorilor români careieni. Bref: va fi de fapt, fără nici o altă discuție, doar „iepurele” candidatului UDMR. Oricum, voturile românilor careieni vor fi disipate, dar in mai mică măsură și de candidatul falitului PSD și de cel, dacă va exista cumva așa ceva, al putregaiului numit ALDE. Nu prea am in vedere alte formații politice careiene care să intre în ecuație, in afară de PNL, in Carei.

Dacă candidatul M.P. va ințelege foarte repede acest adevăr de netăgăduit și dacă va avea și o minimă doză de bun simț pentru a nu diviza și el, așa cum fac PSD și ALDE, voturile românilor careieni, mai are încă timp să se retragă, cu o oarecare demnitate.
Mai poate să se dea lovit, de exemplu de o săgeată rătăcită dintr-un arc, sau de o bilă rătăcită, trasă dintr-o armă imitație Airsoft.

Dacă nu, probabil ca va deveni unul dintre merituoșii consilierii locali, și, posibil, chiar alesul primașului pentru funcția de viceprimar, in cazul in care Kovács iși va conserva fotoliul de primar.
E și asta o socoată oportunistă, demnă de avut în vedere pentru un arivist, pentru cineva fără merite, dar setos de money și de putere. Dar ceva școală are candidarul? Intrebarea este doar una pur retorică.

Luăm de bune cele scrise de careianul informat care nu poate fi manevrat acum 40 de minute: „După o serie de negocieri, PSD şi ALDE au decis să candideze pe liste separate la nivelul municipiului Carei. Cu alte cuvinte, fiecare dintre cele două partide va avea candidat propriu la funcţia de primar al Careiului. Până în prezent, la PSD se vehiculează numele actualului preşedinte al filialei, Ionuţ Oneţ, iar la ALDE tot cel al preşedintelui de filială, Pinter Jozsef.”

In ce-l privește pe președintele organizației locale Carei a M.P. băsiste, care, ce-i drept, e drept, știe să organizeze botezuri faine, de lux, de mare clasă, se pare că însăși Băse l-a mirosit bine ca pe un traseist oportunist și l-a plasat deja, foarte fin și foarte elegant, pe rândul doi de scaune in poza de grup, aia de pe scenă, adică pe o linie moartă. Băse este vulpe bătrână, te miroase cât ai zice pește. Preșul org. locale M.P. este cam scos din cărți, mai ales dacă avem in vedere faptul că la parlamentarele din 2012, atunci când a candidat din partea PP-DD la deputați, în Colegiul 3 Codru, n-a rupt de loc gura târgului, a obținut 1883 voturi, adică cca. 9,2%, fiind clasat pe locul 4 in Colegiul nr 3 Codru, după Octavian Petric (9798 voturi), Mihalca Ioan și Balogh Sandor.

Ce a spus președintele org. locale Carei in 2012, ce spune azi în 2016?

– In 2012 (vezi IZ SM): „PP-DD este un partid nou înfiinţat, care speră să confirme speranţele pe care mulţi sătmăreni şi le-au pus în el, după ce au fost dezamăgiţi pe rând de întreaga clasă politică”. „„Am intrat în PP DD în martie anul acesta pentrui că vreau o schimbare şi sper să am posibilitatea să influenţez în bine societatea românească. Am ales acest partid pentru că este nevoie de o forţă politică nouă pe scena politică românească şi deoarece toate partidele au dezamăgit. Eu candidez în Colegiul 3 Codru şi voi promova o campanie corectă, fără atacuri la persoană, bazată pe lupta de idei şi pe proiecte concrete. Nu intru în politică să fac bani deoarece am o situaţie materială bună, afacerile mele merg bine, aşa că nu pot fi suspectat de interese financiare. Muncesc 12 – 14 ore pe zi, sunt obişnuit cu munca, aşa că eu vreau să mă dedic intereselor locuitorilor din zona Codru pe care sunt convins că îi pot reprezenta cu cinste în Parlamentul României. :tiu că este una dintre cele mai sărace zone din judeţ, dacă nu chiar cea mai săracă, aşa că vreu să ridic nivelul de trai din acest colegiu. Organizaţia noastră din Carei are circa 400 de membri, suntem cu toţii entuziaşti şi încrezători că vom obţine rezultate bune la alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012″.

– In 2016 (vezi OdeC): ” Noi, cei de la Mişcarea Populară, vrem să facem cu totul altfel de politică, mai pe placul şi mai aproape de careieni. Vreau să promovez mai mulţi tineri, care nu au făcut până acum politică, dar care sunt implicaţi în activităţile sociale ale oraşului şi care, din cauza „veşnicilor politruci” din partidele clasice, n-au nicio şansă să se afirme. Vrem să promovăm noi proiecte de dezvoltare a oraşului, respectiv să sprijinim lucrurile bune care s-au făcut şi se fac. Adică pur şi simplu să fim în slujba comunității”. „Am ales acest partid pentru că, din convingere, sunt de dreapta. Mişcarea Populară este un partid unde nu ni se impune de la centru ce liste de candidaţi să avem şi ce alianţe să facem pe plan local. În plus, este vorba de un partid tânăr, printre puţinele, dacă nu chiar unicul din România, care chiar funcţionează pe baza unor reguli democratice.” „Vom avea 100% candidat la funcţia de primar al municipiului Carei. Am făcut un profil al candidatului ideal, care ar fi următorul: să fie tânăr, bun familist, cu studii superioare, care până acum nu a mai făcut politică, careian get-beget (născut şi crescut aici), de preferinţă cu activităţi sociale, bun cunoscător al problemelor administrative, simpatizat de careieni, indiferent de vârstă, naţionalitate, religie sau orientare politică.” „Încă nu e stabilit cine va candida din partea Mişcării Populare, dar orice preşedinte de partid trebuie să fie pregătit oricând să-şi reprezinte formaţiunea politică la alegerile locale.” (Nu v-a vrut Băse de nici o culoare, nu-i așa, dom’le președinte? Trist, dar adevărat.). „La noi, la Mişcarea Populară, doamna Reka Roşu va fi şefa de campanie şi propun ca toţi şefii de campanie să facă schimb de numere de telefon pentru a putea rezolva rapid orice problemă care s-ar ivi în timpul campaniei.” „Pe toţi preşedinţii de organizaţii politice din Carei îi cunosc personal şi sunt convins că majoritatea vor da dovadă de bun simţ şi de fair-play în bătălia electorală. Să nu uităm că există viaţă şi după alegeri. Din punctul meu de vedere, să strici prietenii din motive politice sau de fotbal e cea mai mare prostie. Am prieteni în toate partidele şi vreau să rămânem prieteni şi după alegeri.” „Fiind vorba de un partid nou înfiinţat şi având în vedere forţa UDMR la nivel de Carei, ar fi un rezultat bun dacă am obţine două- trei locuri în Consiliul Local.”

(Aici, la final, s-ar putea să aibă dreptate, s-ar putea să ocupe un fotoliu de consilier local după alegerile locale din 5 iunie 2016 de la Carei. Totul va depinde doar de inteligența electoratului careian. Pe cea a președintelui M.P., filiala Carei, nu trebuie să se pună nici un fel de bază).

Ce diferență este intre speachul preșului din anul 2012 și cel din anul 2016? Nici una. Doar tromboane îngăinate găunos, alea cu sunt sătul de politicieni, vreau partid nou, vreau oameni noi, adică la vremuri noi, tot noi!

de telefon la 22 februarie 2016 - 16:42

Revin cu întrebarea mea: pe strada Tireamului când se introduce curentul? S-a promis acum 4 ani!

de Horia Mărieș la 22 februarie 2016 - 18:08

Nea George, La Mulți Ani cu sănătate și doar cu cele bune in toate.

Foarte bine că sunteți tineri, că vă întâlniți seara la o parolă, că vă spuneți dorințele, că puneți țara la cale și că sperați în mai bine.
Așa și trebuie să facă niște tineri cuminți, responsabili și cu scaun la cap.

N-am nici o problemă. N-am domiciliul in Carei dar am o casă in Carei.
N-am domiciliul în Carei, dar vin destul de des in Carei.
Acest lucru trece neobservat fiindcă sunt un tip liniștit și discret, nu fac pe nebunul sau pe deșteptul prin oraș, nu țin de loc să fiu remarcat, nu vreau să fac în nici un caz pe vedeta pe acolo. În plus, trec neobservat, inclusiv de dumneata, în primul rând fiindcă nu ne cunoaștem și in al doilea rând fiindcă probabil nu frecventez de loc localurile in care se adună tineretul careian.
Sorry, dar acest lucru se poate rezolva cândva, chiar amiabil, sunt un tip sociabil, pot să fac față bună și la un bal prost, cu condiția să știu clar cine este George și unde poate fi găsit in serile când se plictisește și are chef de vorbă.

Îmi trântoți în față (neelegant, ce-i drept) că „habar nu am ce se petrece real în oraș”. Șunteți in stare să țineți un pariu?
Unul simplu, în plus, poți să alegi dumneata miza, una cuprinsă între o sticlă și o duzină de sticle de Guinness.
Pun pariu cu dumneata că știu la orice oră din zi și noapte mult mai multe despre „ce se petrece real in oraș”, sau despre orașul Carei, așa, in general, decât știi dumneata Ții pariul, tinere domn Georgică, cel fără de frică?

Nu stau acum să-mi pierd vremea și să discut cu dumneata pro sau contra celor care le-ai scris în ultimele două-trei fraze, despre specificul politichiei careiane de stanga, de drepta, de centru-stanga sau de orice fel, ori neam o fi ea. N-are nici un rost, fiindcă tot n-am ajunge la nici o concluzie constructivă si care să ne satisfacă pe amândoi. Pe mine mă convingi dpar cu argumente solide, nu cu vorbe goale și răsuflate.

N-am a solut nimic împotriva faptului că vă doriți un primar tânăr, în putere, muncitor, harnic, cinstit, școlit, deștept, gospodar, ordonat, iubit de toată lumea și devreme acasă, familiat, tată si soț model, indiferent de (orice) convingeri religioase, nație, sex, etc., ar avea el. Recunosc cu mâna pe inimă si eu ími doresc un astfel de primar ideal pentru orasul meu natal Carei.
Dacă voi tinerii din Carei sunteți convinși că l-ați găsit, și dacă mă veți convinge și pe mine, o să declar sus și tare că mă bucur sincer pentru voi că puteți trăi cu o iluzie și cu o astfel de credință.

Fară nici o supărare, dar mă abțin să comentez atât azi cât și oricare altă zi, vre-un anumit fel, alegerea voastră, fiindcă orice aș spune, bun sau rău, ar putea fi socotit ca fiind ceva subiectiv dacă vine din partea mea.
Am fost coleg de liceu și de promoție cu Olar Angela, mama fraților Dragoș și Bogdan și nu-mi permit să vorbesc în public, nici de bine, nici de rău, despre copiii ei, fiindcă n-ar fi de loc gigea, n-ar fi de loc fair play.
Sper că mă puteți înțelege fără să fie nevoie să faceți un efort deosebit, sper că treaba asta nu vă este nici cu bănat și nici cu supărare. Vă mulțumesc respectuos pentru atenția acordată.

Nea Georgică, La Mulți Ani și să fii iubit!

de Horia Mărieș la 22 februarie 2016 - 18:10

🙂 Unde ai dispărut nea George?
Mai înainte erai pe aici, dar văd că ai dispărut ca măgarul in ceață și m-ai lasat să vorbesc singur 🙂

de Horia Mărieș la 22 februarie 2016 - 19:39

@D-na Tineghe Maria,

Nu îmi permit să mă contrazic, să mă sfădesc cu o distinsă Doamnă, numai fiindcă avem păreri diferite, numai fiindcă vedem in mod diferit lucrurile
De gustibus non disputandum.
Fiți Vă rog eu frumos, atentă doar la un singur lucru, atunci când că Vă dați drumul, necontrolat și ilogic, la guriță și anume la felul in care vorbiți despre „bătrânețe”.
Habar n-am cãți ani are candidatul liberal, dar pentru un politician, nu este in nici un caz bătrân.
Iar „cine nu are bătrâni, să-și cumpere”.
Nu de alta, dar s-ar putea să îmbatrâniți și Dvs cândva, lucru pe care vi-l doresc sincer, în plus, Vă doresc să imbatrâniți frumos și s-ar putea să Vă mai schimbați părerile până atunci. Asta doar dacă o să dobândiți, odată cu bătrânețea și nițică înțelepciune.

de george la 23 februarie 2016 - 12:57

Nene Horia ieri seara am fost suparat pentru ca daniela ciuta mi-a sters comentariul,dar prieteni mei spun ca acest lucru e normal lorand sterge in opinia comentarile nefavorabile lui jeno iar daniela in buletin le sterge pe cele nefavorabile lui ile.
Nene Horea dumneata esti un om de treaba asa ca iti spun sa nu te super dar acest lucru cu stergerea comentarilor nu cred ca stiai ca se intampla in presa locala din oras si acum te rog sa intelegi de ce vrem noi primar pe Dragos nu pe ilie sau jeno pentru ca Dragos nu sterge comentarile nefavorabile lui ,acesta e numai una din miile de motive pentru care Dragos trebuie sa fie primar in Carei si anume libertatea presei si nu presa aservita lui jeno cum e opinia sau presa aservita lui ciuta famili cum e buletin o sa editam pana in aprilie un ziar online in care toti careienii vor putea scrie si lucruri bune si cele rele .
Nene Horica iti dorim numai cele bune si speram ca vei colabora cu noi in ziarul Careianul- Nagykaroy -Groskarol va apare in trei limbi si cei care vor scrie vor fii careieni.

de Horia Mărieș la 23 februarie 2016 - 14:57

@george

O iau cu sfârșitul. Pot să colaborez cu oricine care este de bună credință și dacă respectivul are nevoie de părerea sau de colaborarea mea.

Știu foarte bine că se șterg comentarii și lucrul ăsta se întâmplă fără excepție, peste tot, la toate publicațiile.
Nu trebuie sa fiți supărat pentru astfel de nimicuri, viața are mult mai multe lucruri importante și frumoase cărora chiar merită să le acordați atenție. Dar faptul că se sterg sau că nu se șterg comentariile, nu este un argument suficient de convingător pentru ca să poți deveni un primar priceput. Poate că o să mai vorbim pe tema asta când se vor mai așeza puțin lucrurile.
Sper pentru Dvs. ca ziarul pe care o să-l editati până in luna aprilie să nu semene de nici o culoare cu „careianul” care a apărut. pe net pentru o scurtă perioadă de timp, după 25 octombrie 2012, fiindcă ăla a fost o mizerie analfabetă de nedescris. Dar poate că Dvs. sunteți mult prea tânăr ca să vă aduceti aminte de el.

de lorenzo la 23 februarie 2016 - 15:15

cel care vreti sa fie primar pentru ca e frumos e cel care a fost mutat la liceul teoretic pentru ca a fost prins cu mata in sac la colegiul maniu? nu cumva e si traseist politic la vreo 3 partide pana sa ajunga la partidul lui basescu? chiar am fi curiosi de metamorfoza asta de peste noapte din nonconformist in aspirant la banii orasului din lipsa lor

de Victor la 23 februarie 2016 - 22:01

Cu tot respectul pentru opimnia fiecaruia dar as vrea sa adaug cateva aspecte importante cred eu pentru cei care intra pe aici in dialog.
Am vazut la fiecare 4 ani in preajma alegerilor electorale, o cohorta de candidati iviti ca ciupercile dupa ploaie,care mai de care mai dornic sa ne ofere cate o mostra din gandirea lor ascunsa noua pana la aceasta data. Oare ce faceau ei si cum se implicau in soarta orasului nostru pana acum? Luna de luna eu citesc despre luarile de cuvant al domnului consilier Ciuta,indiferent ca vine campania electorala sau ca a trecut campania electorala.Dumnealui nu se sfieste sa spuna lucrurilor pe nume chiar daca unii se simt deranjati. O atitudine demna de un barbat adevarat!
Va suparati daca pun si eu intrebarea,ce ati facut in ultimii 5 ani domnilor candidati ce doriti sa va alegem?

Lasati un comentariu