Avem buget. De funcţionare. Primarul insistă pe…. contabilitate dublă??

• publicat la: 2 februarie 2016
Avem buget. De funcţionare. Primarul insistă pe…. contabilitate dublă??

Bugetul de venituri şi cheltuieli  al Careiului,  propus de Primărie pentru 2016 este de  46.646.230 lei . Potrivit proiectului de buget  oferit consilierilor, din bugetul municipiului a fost alocată Secţiunii de Funcţionare suma de 40.881.146 lei ,  adică 87,64% din bugetul total.

Pentru dezvoltare a rămas astfel suma de 5.765.084 lei din care 2.007.464 lei sunt plăţi credite si deci rămâne pentru investiţii suma de 3.757.620 lei, adică 8,055%.

Consilierul liberal Ilie Ciută a făcut o radiografie a bugetului, a investiţiilor cuprinse în bugetul pentru anul 2016 pentru Carei.

Acesta  semnalat faptul că din puţinele sume alocate pentru investiţii , o parte sunt de fapt studii de fezabilitate, cuprinse  si în bugetul din 2015, unele realizate parţial, altele deloc  iar altele mult dimensionate peste valoarea de anul trecut.

,,Întotdeauna am considerat că proiectul de buget este o oglindă a managementului într-o unitate. Acum vă spun sincer, dacă n-ar fi de plâns, am putea şi râde de acest buget, şi vă spun de ce.

Ne propunem să încasăm 46646230, un buget mai mic decât anul trecut.  Nu am a comenta, nu în fiecare an bugetul trebuie să fie mai mare sau mai mic…acestea sunt posibilităţile de anul acesta. Cred că se va realiza, dar cu o condiţie, dacă domnul primar îşi va plăti datoriile,  şi vă rog consemnaţi lucrul acesta în procesul verbal.

..…

Am   avut curiozitatea să mă uit pe  propunerile de anul trecut  de la investitii. Ce să vedeţi… foarte multe nu s-au realizat şi le-am  adus anul ăsta în buget.  Câteva exemple….Am alocat  pentru  reabilitare Şcoală Gimnazială nr.1, 56.000… culmea e că anul trecut aceiaşi reabilitare costa   22.600, probabil acum am găsit altă firmă prietenă.    Reabilitare Colegiul Tehnic ,,Iuliu Maniu’’ nu s-a făcut anul trecut,  o  facem anul acesta, dar la  instalat hidranţi interior la Şcoala Gimnazială ,,Vasile Lucaciu’’, proiect  tehnic plus execuţie, noi am aprobat o sumă  de 61.800 si ne apare aici 62.300 lei … măcar de ar fi fost în minus…

Dacă vă uitaţi la dezvoltare publică, la  Renaşterea centrului istoric al municipiului, Steaua de Aur, actuala clădire a primăriei, mai avem de plătit 650.000, cred că o să plătim toată viaţa pentru clădirea asta si vă rog să  ne comunicati  cât  am plătit  până acum şi cât mai avem de plătit…exact ca şi la modernizarea spaţiilor publice urbane în cartierele Mihai Viteazul I şi II,  toată viaţa o să plătim şi acolo…la reabilitarea manejului, cu surle şi trâmbiţe anul trecut aţi venit…. primim banii….uite că nu i-am primit…!

Extindere de reţea  electrică pe strada Tireamului, tronson 350 de m,  de când sunt eu consilier,asta se  propune  în fiecare an,   nu o s-o realizăm niciodată!   Asfaltare drum acces strada Tireamului, şi anul trecut ne-am propus şi  anul acesta, poate o realizăm …dacă  luăm alte  credite…că altfel….

….Un singur lucru aş mai fi avut de spus, mi s-ar fi părut normal să văd câteva  puncte introduse în aceste propuneri şi anume, nu demult am aprobat o podea la sala de tenis de masă, am zis că o facem, văd că nu este introdusă…capela mortuară de la Ianculeşti nu este introdusă, şi culmea că Legea 112  îi cam obligă pe oameni  să nu-şi mai ţină  mortul în casă, dar probabil nu interesează pe nimeni.  Am aprobat şi asfaltarea aleilor din cimitir, nici aceasta nu este introdusă……

 Şi pentru că nici în anul 2016 nu e nimic schimbat în derularea şedinţelor de Consiliu Local, intervenţia primarului a fost pe măsură.

  ,,Nu vreau să intru în polemică, m am obişnuit  după al optulea an…niciun  buget nu votează niciodată, ci  dezinformează şi după părerea mea, habar  nu are. Măcar ceilalţi să înţeleagă, prima dată pot să afirm că este un  buget corect stabilit ,  în care se  asigură funcţionarea instituţiilor, a primăriei şi ca să explic de ce nu avem cele 9 milioane de lei, pentru că erau fonduri atrase din proiecte  europene şi guvernamentale, care anul ăsta nu sunt,niciun alt oraş nu are mai mult de 8% investiţii din fondurile proprii, dar de aici până la a afirma ce a spus domnul consilier…..

Nu mă mir stilul de a pune o întrebare şi tot felul de lucruri urâte. Nu are rost să vă explic, dvs vreţi sau nu vreţi să pricepeţi şi orice spun eu, dvs răstălmăciţi…

Şedinţa din data de 2 februarie 2016 este o nouă  şedinţă de consiliu în care primarul Kovacs afirmă ferm că liberalul Ciută dezinformează şi minte când prezintă  date despre managementul primăriei.  Se pune atunci întrebarea, deţine domnia sa alte documente   decât cele care sunt puse la dispoziţia consilierilor pentru fiecare şedinţă? Există în primăria Carei şi o altă…documentaţie  la care nu au acces consilierii?

Faptul a fost remarcat şi de consilierul Ciută.

De când sunteţi primar nu ştiţi alt răspuns la solicitările mele decât…minte, dezinformează. Cifrele le citesc din proiectele de hotărâri şi din actele pe care le primesc în mapa de şedinţă, le pun la dispoziţia presei în caz că au voie să scrie despre ele..şi bugetul de anul trecut şi cel de acum. Tot ceea ce am spus e  consecinţa materialelor ce mi se oferă în  Mapa de lucru! Aştept un răpuns la întrebarea legată de cât s-a cheltuit până acum pe clădirea noii primării şi cât se va mai cheltui până la finalizarea sa.

 

redacţia

comentarii

de Cosmin la 3 februarie 2016 - 19:05

Felicitari domnule Ciuta pentru ca sunteti mereu pregatit si cunoasteti situatia exacta din primaria Carei. Ca sa va dea raspunsuri,primarul apeleaza la Beko si la tot aparatul adus in sala iar dvs va descurcati singur cu toti.
Acum inteleg de ce va ataca peste tot primarul si grupul lui.
Succes,noi va sustinem!
Avem nevoie de oameni puternici cu dragoste de Carei nu numai de banii careienilor!

de lulu la 3 februarie 2016 - 19:27

Am vazut filmarea sedintei si nu-mi vine sa cred ca in asa maini a ajuns orasul.
Unu intreaba cea ce vrea sa stie,altul raspunde cea ce crede.In fine, eu nu mai inteleg nimic,dar dureros este ca aceste sedinte mai vad si altii si nu stiu ce parere au despre acest oras.Este dureros.

de Horia Mărieș la 3 februarie 2016 - 19:44

@lulu

Pe această pagină, in partea dreaptă, la rubrica „Filmul săptămânii” se poate viziona înregistrarea Sedinței Consiliului Local Carei 2 februarie a.c. ( http://youtu.be/bcLobPqYkSI ). Dvs ați și văzut-o deja. N-ați inteles nimic. Păcat.

Pe la minutul 1:10:18 un consilier local pune întrebarea (textual): „Între Consiliul Local și primar care sunt relațiile?”

Îi răspunde șeful serviciului resurse umane, aflat in picioare, fiindcă anterior răspunsese altor întrebări, tot din domeniul de activitate al dânsului : „Dacă citiți 215 (…) Între primar si Consiliul Local NU ESTE o relatie de subordonare. .. Puteam să-i răspund scurt: ‘215’ ” hohote de râs nestăvilite in sală, mai ales printre consilierii locali majoritari).

Apreciez umorul fin de care a dat dovadă șeful de serviciu.
La serviciul de resurș umane mai trebuie să te si inveselești uneori cu bancuri bune, „viccekel”, nu poți să stai toată ziua – bună ziua îmbufnat sau incruntat. Cu două condiții și anume ca bancurile să fie intr-adevăr bune, dar înainte de toate, să fie … inteligente.

Doar că acest răspuns a șăfului de cadre careian este încă o mostră, încă o dovadă a faptului că la Onkormanyzat-ul numit Primăria Carei, necunoașterea legislației in vigoare, neseriozitatea, lipsa de profesionalism și iresponsabilitatea unor funcționari publici (acest atribut nu poate fi insa generalizat la toți salariații primăriei – și asta în nici un caz) este la ordinea zilei.
N-ar fi nici prima și nici ultima dată când lucrurile se petrec astfel, până și eu pot furniza, fără să mă strofoc prea tare, foarte multe alte asemenea exemple.

Vezi, doar așa, la repezeală, adresa nr. 762/26.01.16 emisă de UAT Primaria Municipiului Carei i prezentată în fascimil in articolul „Primăria Carei alocă unei persoane fizice un ajutor de 154.055 lei , alteia de 87.445 lei, alteia de 99.200 lei…”, publicat in BdeC la: 1 februarie 2016.

Mă explic.
Șeful de serviciu a făcut mișto de toată audiența aia naivă-necunoscătoare și a răspuns foarte scurt și sec, printr-un simplu „215”.

Ca și cum ar fi fost vorba de numărul unui banc pe care-l cunoaște pe de rost toată lumea și pentru care este suficient să se invoce numărul respectiv ca tot boborul cuvântător să izbucnească în hohote de râs.
N-a invocat nici măcar un singur articol (din Legea nr. 215/2001, reactualizată). Nimeni n-a înțeles nimic, dar câțiva tot au râs ca proștii, că doar li s-a amintit numărul „215” care mai mult ca sigur că este al unui banc spus des pe la câte un Böllérverseny. Însă, dacă ar fi răspuns scurt și sec prin „69” probabil că toată lumea ar fi ințeles.

Nici măcar răspunsul „detaliat” de 11 (unsprezece) cuvinte al șăfului se personal nu este în intregime corect. Este doar parțial color corect și anume doar în sensul dorit de dânsul, in sensul in care îi convine dânsului, in sensul în care are dânsul interes să înterpreteze legea, dar doar în folosul și în avantajul primașului.

Șeful tuturor resurselor umane a spus textual: „Intre primar și Consiliul Local NU ESTE o relație de subordonare”. Este…. „215”.

OK, hai să vedem atunci puțin ce este cu acest „215”.
Citez, doar fragmente din câteva articole cuprins în Legea 215/2001 reactualizată.

– Art. 36, aliniatele (1) până la (8): Consiliul Local ARE INIȚIATIVĂ și HOTĂREȘTE (…) în TOATE PROBLEMELE de interes local (…)

– Art. 61 alin. (2) Primarul ASIGURĂ (…) PUNEREA ÎN APLICARE (…) a HOTÂRĂRILOR CONSILIULUI LOCAL (…)

– Art. 63 alin. (1) Primarul îndeplinește (…) b) atribuții referitoare la relațiile cu Consiliul Local [detaliate la alin. (3)].

Cred că este suficient textul pe care l-am citat mai sus din Legea 2115/2001 pentru ca să pot să incep să-l și traduc.

De fapt, intrebarea consilierului local țintea să lămurească, in cadrul relației dintre Consiliul Local și primar, definirea, stabilirea „bossului” sau a „conducerii”, așa cum se exprimă mereu în cadrul ședințelor un alt consilier local, unul din partea PSD și aflat mereu în tabăra aservită primașului.

– Intrebare la Radio Erevan: Cine are inițiativă, cine hotărește? Raspuns: Consiliul Local.

– Întrebare la Radio Erevan: Cine execută, cine pune în aplicare hotărârile Consiliului Local? Răspuns: Primașul.

Deci, dacă de hotărât hotărește mereu Consiliul Local și de executat execută mereu primașul, atunci este cât de poate de clar faptul că în relația dintre Consiliul Local și primaș, rolul de „boss”, de „conducătorul” îl are mereu și intotdeauna, fără nici o altă discuție, fără nici o crâcneală din partea primașului, numai Consiliul Local.
Q.e.d.

Tetszik érteni? Stiu că maguknak nem tetszik, dar ce să-i faci, asta-i situația de facto, asta-i legea, más nincs și unde-i lege, nu-i tocmeală.

Închei foarte scurta mea prelegere prin citarea îndemnului mereu actual al tovarășului Lenin: „Invătați, învățați, învățați” legislația în vigoare, fiindcă altfel vă faceți de fecale.

Indemnul se adresează atât funcționarilor publici careieni, cât și, de ce nu, consilierilor locali. Altfel, consilierii locali vor fi mereu amețiți, bălmăjiți cu explicații tendențioase, interpretate aiurea, in folosul lor, de functionarii publici, nu de alta, dar unii funcționari publici sunt în stare (așa cum s-a dovedit deja cu prisosință) să-ți spună fără nici o rușine drept în față într-o ditamai ședință de Consiliu Local că tu porți o cămașa neagră, când de fapt tu ai plecat de acasă la mirobolanta sedință cu o cămășa albă ca neaua, proaspăt apretată și călcată de persoana dragă pe care ai lăsat-o acasă.

Dacă aș fi in locul consilierilor locali (dar nyugi, treaba asta nu se va intâmpla, din fericire pentru unii, niciodată) eu unul n-aș sta de vorbă cu funcțonarii publici careieni decât având legea pusă bine pe masă, între noi, pentru ca ei să nu se poată juca niciodată cu mine de-a „alba-neagra”. Nu de alta, dar ăsta este un joc dubios și cu origini obscure.

P.S. Despre alte „perle” pronunțate in cadrul ședinței CL al UAT Primaria Municipiului Carei în ziua se 2 februarie 2016, poate o să mai băsădim și cu altă ocazie, dacă o să fim săntoși, dacă o să avem timp, dacă o să mai avem răbdare să ne pierdem timpul cu ele, etc.

În rest, numai toate cele bune să se adune si să ne iubim ca frații!

de istvan la 4 februarie 2016 - 16:34

Singulu consilier ales care se intereseaza de Carei este consilierul Ciuta!
Ar putea sa stea acasa linistit ca are din ce trai dar pentru ca este un om din generatia de aur nu este indiferent pentru el soarta orasului. De Astfel de oameni este nevoie la primaria Carei in acest moment. Vrem sa vedem si noi un primar de care sa nu ne fie rusine si care sa nu umble la tribunale ca sa dea declaratii pentru ce a facut.

de doru la 10 februarie 2016 - 07:34

De Kovacs numai d-na – u ne scăpa și de toată gâscă lui din primărie…..

Lasati un comentariu