Constantin Brâncuşi, sărbătorit la Carei la 140 de ani de la naştere

• publicat la: 21 februarie 2016
Constantin Brâncuşi, sărbătorit la Carei la 140 de ani de la naştere

La data de  19 februarie 2016, s-au  împlinit  140 de ani de la naşterea marelui sculptor Constantin Brâncuşi, prilej  de a-l  readuce  în memorie pe marele artist român care este viu prin operele sale de excepţie din sculptură, în special şi artă universală  în general.

Vineri, 19 februarie 2016, la moment aniversar,  sala de simpozioane a Castelului Károlyi a găzduit evenimentul cultural intitulat „Ziua Brâncuși – 140 de ani de la nașterea marelui sculptor”.

Manifestarea a cuprins o expoziţie cu 14 ale celor mai  reprezentative creaţii ale marelui sculptor printre care  ,,Masa Tăcerii” , ,,Poarta Sărutului”, ,,Coloana fără sfârşit” , ,,Domnișoara Pogany”, ,,Pasărea Măiastră”, ,,Fațǎ de Copil”, ,,Cuminţenia pământului”.

La eveniment au participat elevii clasei a VII-a A de la Şcoala Gimnazială ,,Vasile Lucaciu”’ alături de profesorii îndrumători, precum şi admiratori ai artei şi creaţiei brâncuşiene.

Adrian Ștefănuți, referent în cadrul Centrului de Promovare a Turismului Cultural „Gróf Károlyi”  a făcut oficiile de gazdă, după care profesorul Aurel Donca, invitatul special al manifestării a evocat personalitatea celui care a fost  Constantin Brâncuşi.

Din prezentarea sa am putut afla date importante din viaţa şi opera marelui sculptor, lucruri interesante care au marcat existenţa sa. De pildă, în adolescenţă,  în timp ce lucra la o prăvălie, pune un pariu că poate realiza o vioră din cutiile de lemne în care se depozitau fructele. Astfel, își face cunoscută îndemânarea, abilitatea de a construi  viori din materiale găsite în prăvălie.

Momentul acesta al confecţionării viorii a constituit momentul care l-a determinat pe Constantin Brâncuşi să-şi aleagă drumul spre sculptură unde avea să conceapă şi să realizeze unele dintre cele mai frumoase şi marcante creaţii artistice.
La finalul evenimentului, cei prezenţi au putut urmări un documentar despre marele  artist român care a influenţat profund sculptura modernă.

 

AnaMaria Roman

Lasati un comentariu