Cronică electorală careiană. Frica de adevăr naşte alianţe electorale

• publicat la: 28 februarie 2016
Cronică electorală careiană. Frica de adevăr naşte alianţe electorale

Vocea străzii începe să se facă auzită  tot mai mult, nu numai la nivel politic. Strada, clienţii, consumatorii, încep să ceară socoteală pentru fiecare ban scos  din buzunar. Fenomenul ce creşte în amploare  devine deranjant  pentru cei aflaţi la cârma oraşului, cei responsabili pentru modul de cheltuire a banului public, al  careianului. Cum să motivezi totala lipsă de transparenţă în cheltuirea banului public de 8 ani de zile încoace?  Mai ales că suntem în an electoral, când trebuie să dai socoteală pentru munca depusă  în mandatul ce se încheie în iunie. Şi mai ales  când vrei un nou mandat.

În mod normal nu ar fi o problemă care să dea prea multă bătaie de cap, având în vedere că primarul este cel care organizează alegerile locale  unde va participa ca şi candidat. Iar dacă luăm în calcul faptul că a fost prevăzător şi a angajat numeroşi jurnalişti la primăria Carei în vederea campaniei ce bate la uşă, ar trebui să doarmă liniştit.  Eşalonarea ratelor la creditul ce e ca şi accesat  pentru noua mare asfaltare denotă  certitudinea obţinerii unui nou mandat.

Ce te faci însă dacă  ai un consilier local care a prins drag de oras  si de careieni si care este interesat în mod sincer de soarta acestui oras, de viitorul tinerei generaţii, de infrastructura rutieră de coşmar  care înghite  sume colosale taman înainte de alegerile electorale  pentru a fi doar cosmetizată şi nu  în mod real reabilitată?

Pentru alegerile locale ce vor avea loc în 5 iunie 2016, liderul liberalilor careieni, consilierul local Ilie Ciută, şi-a anunţat intentia de a candida la Primăria Carei. Experienţa sa bogată în administraţia publică, capacitatea sa de muncă, dialogul constant cu careienii, implicarea  şi echilibrul de care dă dovadă fac din el un candidat redutabil. Omul potrivit la locul şi momentul potrivit.

Până la această oră s-a mai înscris în cursa pentru Primărie încă un candidat, acum din partea PMP-ului lui Băsescu, care depinde de salariul plătit de Primăria Carei dar  lupta cea mare se va da  între preşedintele UDMR Carei, actualul primar Kovacs, şi preşedintele PNL Carei, consilierul Ilie Ciută. Primul, a mai candidat şi din partea altui partid, şi ca independent înainte de a intra în UDMR iar liberalul se află la prima experienţă de acest fel, fiind membru al aceluiaşi partid de 20 de ani.

Un déjà vu al alegerilor locale din ultimii 16 ani putem spune. Competiţia este  între  UDMR şi PNL, celelalte formaţiuni fiind alipite mai mult sau mai puţin la alianţa cu UDMR. La nivelul municipiului Carei, PNL este  a doua formaţiune politică începând din anul 2000.

Atunci, liberalii au avut 4 consilieri locali şi viceprimar iar din 2004 au avut 7 consilieri locali. Celelalte formatiuni, altele decât UDMR, au avut ca număr de consilieri mai puţin de jumătate din numărul liberalilor. Nici în 2008 sau 2012 situaţia nu s-a schimbat, liberalii păstrându-şi a doua poziţie în peisajul politic  local.  În toţi aceşti ani, consilierul Ilie Ciută şi-a păstrat aceiaşi conduită în folosul careianului, aceleaşi principii care l-au determinat mereu să ia poziţie în cazul descoperirii de ilegalităţi sau risipire a banului public . Nu întâmplător a fost ales de către careieni ca Omul Anului 2015 în administraţia locală chiar în fieful presei de casă a primarului Kovacs.

Ilie Ciută a înaintat numeroase proiecte de hotărâre în CL chiar dacă acestea i-au fost refuzate de alianţa majoritară. În cadrul Consiliului Local a votat pentru toate proiectele benefice oraşului iar pentru 15% dintre ele a avut puterea să voteze împotrivă tot pentru a proteja bugetul local.

Contrar celor trâmbiţate de finul primarului Kovacs, implicat în dosarul Govor cercetat de DNA, candidaţi  surpriză  nu prea se arată la orizont, cel puţin nu în adevăratul sens  al cuvântului. Adică  în ultimii 8 ani de zile nu s-au făcut auzite voci  care să ceară socoteală pentru modul de cheltuire al banului public din primărie, pentru sutele de arbori tăiaţi din parcul dendrologic, pentru lipsa registrului spaţiului verde, pentru exploatarea ilegală a apei termale careiene de către o firmă din grupul de interes de pe lângă primăria Carei , pentru condiţiile mizerabile în care  se află străzile şi drumurile oraşului, pentru contractele păguboase semnate, etc.

Cine a luat atitudine  când administraţia Kovacs arunca  banii oraşului pe Studii de Fezabilitate care nu au fost niciodată puse în aplicare? Cine a luat atitudine pentru  tăierea copacilor din parc sau cartiere  sau pentru întreruperea gazului la şcoli  în 2012 pentru neplata facturilor de către primărie? Cine a luat atitudine când  primăria plătea din banii cetăţeanului careian  utilităţile la asociaţia Equus din oculta careiană sau acum, când plăteşte din banul careianului conştiincios utilităţile la locuinţele votanţilor celebri de pe strada Doina?

Ne place sau nu, singura voce care s-a făcut auzită constant din 2000 şi până acum în Carei în favoarea cetăţenilor, a careienilor de rând ce nu fac parte din niciun grup de interese a fost cea a consilierului Ciută.  Atitudinea sa civică, prestaţiile sale din Consiliul Local şi lipsa oricărei posibilităţi de a fi şantajat a  atras în asemenea măsură mânia primarului Kovacs şi a viceprimarului Keizer încât  aceştia au sacrificat până şi  gospodărirea oraşului pentru a se ocupa doar de realizarea unui consorţiu cu statut de alianţă politică , format din toate formaţiunile politice locale, altele decât PNL.

După cum spuneam, un deja vu. Diferă doar personajele  din care e formată aceiaşi alianţă împotriva liberalilor cu spirit civic , patronată de primar  dar scenariul, clasica promisiune pentru postul de viceprimar  şi pârghiile sunt aceleaşi. Şi mai ales   combustibilul care o alimentează, adică banul public. A mai auzit cineva de candidaţii iepure din 2012?

Asistăm în 2016 la acelaşi clişeu. O campanie anostă  se întrezăreşte la orizont. Până şi presa de casă a primarului recunoaşte  fără echivoc că de  fapt  toţi candidatii care  se vor înscrie în cursa pentru primărie vor avea ca  unic scop denigrarea incoruptibiliului  Ilie Ciută.  …. „nici ceilalţi candidaţi nu vor sta cu mâinile în sân, ci vor face front comun împotriva lui Ilie Ciută şi a ciracilor săi” scrie opinie de Carei.

În această  notă se va derula campania  candidatului Kovacs susţinut de primarul Kovacs. Totul pentru contracararea consilierului liberal Ilie Ciută, doar a lui. Ce altă dovadă  mai bună de a  recunoaştere a valorii liberalului careian Ilie Ciută din partea presei de casă a primarului  actual?

Şi nu e singura recunoaştere a valorii modestului şi în acelaşi timp impunătorului prin atitudine, Ilie Ciută. În articolele apărute recent, se face referire la sesizări şi reclamaţii…. mai mult sau mai puţin penale. Ca de obicei, fără dovezi care să ateste aceste acuzaţii dar am reţinut faptul că se ştie  şi se recunoaşte de presa de casă de existenţa  faptelor  mai mult sau mai puţin penale.

Cum va cere socoteală actualului primar  pentru cheltuirea banului public un angajat al său? Sau un colaborator al viceprimarului sau un personaj din grupul de interes?

Ce să înţelegem din semnalul dat de  presa de casă a primarului care  apreciază  orice  contracandidat  al primarului Kovacs mai puţin liberalul   Ilie Ciută, supus unui adevărat linşaj mediatic?

De ce i-ar fi frică unui om integru şi fără pată, cum este prezentat  actualul primar, de reclamaţii şi sesizări dacă nu au suport în activitatea prestată?

Ilie Ciută, deţinător al unei societăţi comerciale de producţie a fost ţinta a numeroase controale de-a lungul celor 25 de ani de activitate neîntreruptă la aceiaşi firmă, unele venite cu dedicaţie.  Drept e că a şi câştigat în instanţă toate  procesele intentate pentru amenzi nejustificate! Ceea ce nu se poate spune despre candidatul primar Kovacs, aflat şi la această oră în evidenţele Finanţelor Publice ca datornic la bugetul de stat în urma falimentării celor 4 firme de mobilă deţinute. Ilie Ciută nu  rămâne fără loc de muncă dacă nu este ales primar şi nici fără casă sau maşină personală.

Contrar celor afirmate de finul şantajist al primarului, pe blogul său,  Ilie Ciută nu are ce pierde.  Doar nu poţi să pierzi ceea ce nu ai . Iar Ilie Ciută  nu depinde de o carieră politică aşa cum depinde primarul Kovacs. Ilie Ciută  a fost solicitat nu o dată pentru a face parte din structurile judeţene sau guvernamentale pe vremea când PNL era la guvernare dar a ales mereu  Careiul şi viaţa de familie.  La fel cum a ales să rămână mereu la PNL indiferent de jocurile politice de la nivel central.

Ilie Ciută este un consilier al careienilor, în folosul acestora,  şi a demonstrat-o din plin în toţi anii în care a fost consilier. Uşa sa a fost mereu deschisă celor ce aveau nevoie de ajutor şi nu doar în campanie. Politica banului îi este străină.

Cu sau fără funcţia de primar, Ilie Ciută va presta în continuare din Consiliul Local în folosul careienilor. Greu de înţeles pentru unii. Şi greu de combătut.

Tragic este că MARELE ABSENT din toate aceste ecuaţii şi previziuni  ale jurnaliştilor mercenari este Careianul. În numele Careianului se vorbeşte de alianţe dar în presa de casă nu apare  nici o  referire la viaţa sa de coşmar din toamnă încoace. Scufundat în noroaie, careianul este amintit de presa aservită ca partener de dialog imaginar, fără a fi încadrat în peisaj,ca să nu se vadă mizeria pe care calcă.

Nici un posibil candidat nu a luat atitudine împotriva situaţiilor cu care ne confruntăm  şi care se puteau preveni prin  atitudine civică la momentul potrivit!

Fără o dezbatere publică şi fără competiţie politică reală, Careiul riscă să se ancoreze într-un provincialism rudimentar, prăfuit, mustind de blaturi politice.

Amorţeala statu-qoul prestabilit de aproape 20 de ani în Carei va fi pigmentată şi deranjată pe alocuri de mizeriile aruncate de presa de casă  susţinută financiar   dar fără ceva concret, fără subiecte demne de abordat.

Frica de dezvăluirile pe care consilierul Ciută le face constant de ani buni încoace, de atitudinea sa din postura de independent financiar a generat  Corporaţia  transpartinică care întreţine omerta generală când vine vorba de acele fapte mai mult sau mai puţin penale la care se face referire în presa de casă a primarului. Frica de adevăr a gâtuit pur şi simplu activitatea administraţiei  locale în beneficiul careianului şi a perpetuat dictatura instalată în 2008.

Tratarea acestor subiecte în zeflemea arată dimensiunea spaimei ce încearcă această alianţă  formată doar pentru a face front comun împotriva lui Ilie Ciută, desemnat de careieni ca Omul Anului 2015 în administraţie.

Simion Toader

 

comentarii

de Horia Mărieș la 28 februarie 2016 - 09:06

Știați cumva cât de ignoranți, cât de boi si cât de cretini pot fi unii?
Răspuns: este revoltător, este pur si simplu de neimaginat cât de ignoranți, cât de boi și cât de cretini pot fi unii!
Cretini au fost, cretini sunt încă.
Partea jenantă și neplăcută este că unii mai sunt și niste șovini josnici, iar datorită ignoranței lor au și vădite porniri și manifestări antiromânești, care conduc apoi, inevitabil, la învrăjbirea etniilor. Sau poate că au tocmai acest scop!

Am dat cu totul întâmplător peste o postare apărută acum doi ani și jumătate pe pagina de facebook a numitului Elek György, újságíró (jurnalist) la Szatmári Friss Újság, unde dânsul lucră cu spor din amul 1992 până in prezent, având ca educație Kölcsey Ferenc Főgimnázium, Szatmárnémeti (Satu Mare) – atât și numai atât, nici măcar o boabă de școală mai mult. Nici măcar Academia (de jurnalism) comunistă Ștefan Gheorghiu, așa cum au alții.
Postarea respectivă a fost preluată atunci prin share, cu mare admirație, cu entuziasm, cu bucurie și satisfacție, precum și cu foarte mult drag în prag pe pagina (atunci) a unui distins jurnalist careian, (acum) un consilier personal al primașului Jenö bácsi.

Este o postare-comentariu la fotografia unui bust de-al lui Decebal care se află amplasat în comuna cu ~3.500 de locuitori (din care peste 94% români) numită Gherța-Mică (in maghiară Kisgérce, în germană Kleingirtze), județul Satu Mare.

Pe soclu se află scris textul: „GHERCE-MINOR, GHERȚA-MICĂ, 1393-1993, 600 ANI, Eroilor noștri care s-au jertfit pentru a trăi liberi in patria străbună”.

Traduc (cu aproximație, este o traducere neautorizată, nelegalizată) doar ultimele două propoziții ale postării respective.
După ce povestește foarte pe scurt despre împrejurările morții lui Decebal in anul 106 e.n., miștocarul ignorant pseudointelectual și jurnalist Elek György scrie: „Ez olvasható a románok által megírt és az iskolákban használt történelemkönyvben. Más a helyzet Kisgércén, ahol szobrot állítottak annak emlékére, hogy Decebal 1393-ban ott járt.” („Asta se poate citi în cartea de istorie scrisă de români și care se folosește în școli. Alta este situația in Gherța-Mică, unde s-a ridicat un bust în amintirea faptului că în anul 1393 Decebal a trecut pe acolo”).

Imbecilitate câtă încape într-un car mare tras de patru boi, una strigătoare la cer.
Vezi mai sus ce s-a scris de fapt cu litere aurite pe placa de marmură neagră aflată pe soclul bustului, cu ocazia aniversării a 600 de ani de la prima mențiune documentară, în anul 1393, a GHERȚEI-MICI, adică a GHERCE-MINOR (denumirea în limba latină).

Poate că n-ar fi un capăt de țară să constați atâta prostie la un jurnalist care se vrea a fi un miștocar dăștept de-l doare, la adresa românilor, dar care este de fapt lipsit de cel mai elementar bun simț, dacă astfel de minciuni și aiureli șovine sfruntate n-ar da naștere la reacții venite din partea altor analfabeți, la fel de neșcoliți și de șovini.
Dau un singur exemplu în acest sens, comentariul lui Zoltán Kocsis din 27 august 2013: „ez van. akinek nincs történelme, annak gyártania kell….hogy nem irjam azt, hazudnia kell…” (Asta este, cel ce nu are istorie trebuie să și-o fabrice … ca să nu scriu faptul că trebuie să mintă…”).

Deși aș fi vrut să fiu, ca întotdeauna, un tip fin, civilizat, bine crescut, totuși, unora ca ăștia doi, cum sunt Elek György și Zoltán Kocsis eu nu le mai pot spune decât un foarte simplu:

http://youtu.be/0xtnL09VF5o

Simțeam nevoia și era musai să le-o spun!
Mă mânca și-n palmă.

de gelu la 28 februarie 2016 - 12:20

mergeti inainte domnule ciuta ca totul va fi bine cata vreme respectati careienii.
primaria carei isi bate joc tocmai de careienii care se duc la casierie sa plateasca darile si se folosesc de banii nostri pentru ei da vine ea si vremea noastra. sa fiti sanatos si sa castigati ca suntem deja satui de minciuni si batjocura si furt!

de pe-pe la 28 februarie 2016 - 12:48

Nu suntem multumiti de ce se intampla dar nu ne mobilizam pt schimbareca cica nu se poate….. Orice se poate cu o vointa comuna!
Traiesc cu speranta ca voi prinde in viata o schimbare a primarului.

de Ing.silv.dr.Ionel LUPU la 28 februarie 2016 - 12:59

Articolul semnat de catre Dl. Simion Toader este o totalizare a ispravilor acestui primar udemerist si a gastii de care s-a inconjurat si cu care imparte banii colectati de la careieni…… Un primar ar trebui sa fie un exemplu de comportament civic in localitatea respective, de corectitudine si de spirit gospodaresc !!!!!!!!!… Ce fel de EXEMPLU este acest jnapan, care a degradat Parcul Karolyi, a taiat plopii de pe drumul communal Ianculesti, a jumulit spatiile verzi urbane, fara sa aiba un REGISTRU AL SPATIILOR VERZI ??? Acest ipochimen care n-a fost in stare sa modernizeze strazile orasului, care invrajbeste etniile locale ???

de Horia Mărieș la 28 februarie 2016 - 14:15

Spre mândria mea, dar mai ales a careienilor, la sfârșitul acestei săptămâni, RMDSz (UDMR) a premiat la Târgu Mureș pe cei merituoși, dar mai ales pe cei care avut rezultate incontestabile, de netăgăduit în „a szülőföld visszaszerzésében” adică în activitatea de „recuperare a pământului strămoșesc” – asta este o traducere aproximativă – adică, mai exact, in promovarea șovinismului și a revizionismului revanșard maghiar („Revizionismul ungar se bazează pe dorinţa făţiş exprimată de a mutila statele vecine pentru a spori patrimoniul teritorial al Ungariei actuale.” Nicolae Titulescu), ne informează o carte poștală ilustrată sosită chiar acum prin poștă.

Kovács Jenö a fost distins cu „Bradul de argint”. Merge și brad, dacă nu este stejar, că tot a făcut el cândva Silvicultură pe la Brașov, dar mai bine i s-ar fi potrivit „Lingura de lemn” sau chiar mai pretențiosul premiu numit „Piciorul de scaun” că tot este dânsul de felul lui tâmplar și în nici un caz, primar.

de Ioan la 28 februarie 2016 - 17:52

Succes românilor.

de Horia Mărieș la 28 februarie 2016 - 18:10

Totuși, oare ce limbă băsădește sasul aka „Careianul / 7 ore ago / informat care nu poate fi manevrat”?.

Garantez că miticii sudiști nu-l ințeleg de loc fără traducerea din maghiară în română.

Citez: „viceprimar PNL la Carei … Deputatul Romeo Nicoară a specificat că acest lucru este posibil doar prin promovarea în Consiliul Local a unor agreate de celelalte formaţiuni reprezentate în acest for”.

Ce a vrut oare să ne transmită de fapt din partea primașului-nănășului: agreate, agregate sau angrenate???

de costi la 28 februarie 2016 - 18:19

daca domnul ciuta iese primar succesul va fi al careienilor dar mai ales castigul! pentru ca domnul Ciuta nu face discriminare intre romani si maghiari si masoara cu acelasi metru toate problemele. El nu este capabil sa judece pe cineva dupa natia lui ci doar dupa fapte!

de Doru la 28 februarie 2016 - 22:12

Premiat pentru sovinism si e agreat de fratii maghiari? O fi ca prietenii mei maghiari sunt prefacuti? Aici e dovada! E sovin! Poi hai sa nu-l votam bata-l vina!

Desteptarea!

de Radu la 28 februarie 2016 - 23:00

Domnule Maries nu va mai bateti capu cu ratatii Careiului chiar daca au acces la tastatura si la informatorii tulipanilor.
Ce sa mai transmita saracu ca era deja pulbere dupa sesu servit in ceasca de cafea.Asta daca nu ia ceva la bord tremura mai rau ca cociunele de Boboteaza.Nici drept nu mai putea umbla.
Pariu ca nici nu a vorbit cu deputatul da merge la cacealma ca poate musca cineva si crede.

de coziledetopor la 29 februarie 2016 - 09:38

Jocurile sint facute.Gigoloii lui base i au terminat pe liberali.Game over.

de burebista la 29 februarie 2016 - 09:44

vrei sa spui ca voturile de la colorati nu le mai da jeno la ionut si gaska? am inteles ca lunar se vireaza sume frumoase la asociatia candidatului lui Basescu.
careienii stiu ca au fost cumparati toti candidatii si ca acesta e motivul atacarii liberalului ce nu a acceptat sa fie cumparat de nimeni!
Ciuta Ilie e singurul atacat de presa lui jeno deci concluzia e clara. Ciuta Ilie a ramas alaturi de careieni si nu a cedat santajului kovacist. Indiferent de rezultat Ilie Ciuta ramane acelasi om integru iar kovacs datornicu si keizer si candidatii cumparati raman tot niste dependenti de banii careinilor. acesta e game ul pe care il joaca unii.
sustin Ciuta Ilie la primarie pentru ca sa scapam de coruptie si mafia din primarie!

de Horia Mărieș la 29 februarie 2016 - 10:06

@Radu la 28 February 2016 – 23:00

Domnule Radu: Nu-mi bat capul.
Tot ce fircălesc, tot ce măzgălesc eu pe acișilea pe la comentariile din BdeC este pentru ca Dvs și toți ceilalți careienii onești și responsabili să-și bată capul. Măcar la spartul târgului, adică în ziua de 5 iunie a.c.
Nu știu dacă și reușesc să fac prin comentariile mele ce mi-am propus.
Să le dea Cel de Sus tuturor multă sănătate și foarte multă lumină în cugete.

de filtrele la 29 februarie 2016 - 11:18

Cam greu cu o piatra de moara la gat.nemaivorbind de lauda de sine
Oare stie ca filtrele duc tratative de parasire a corabiei ?(nu numai el)
Sau va afla si el la urma ?
Chiar asa naiv sa fie ? Sa nu si cunoasca marfa ?
Eheee lupii tineri sant flamanzi gata sa sfasie,in cur ii doare de integritate si restul vorbelor goale

de norbi la 29 februarie 2016 - 12:45

lasa ca nu stau liberalii in filtre si marfa ecstaziata….am auzit ca nevasta primarului a trecut de la grecocatolici la ortodocsi ca sunt mai multi la numar si trebe la jeno voturi si nici pe ea nu intereseaza religia numa postul sa ramana la jeno ca altfel ajunge ca si cand a candidat de independent

de Local la 2 martie 2016 - 07:10

Faptul ca sotia primarului merge la sfantul maslu in campania electorala, ce sa zici? La fel si cu preoteasa care o insoteste, ce sa zici? Credeti ca oamenii sunt prosti? Aici gresesc pesedistii… cred ca asa se poate influenta votantii!

de Local la 2 martie 2016 - 07:11

„se pot influenta”

de sanika la 2 martie 2016 - 07:48

a inceput turismul religios pentru voturile lui jeno.pana acum umbla el din biserica in biserica acum trimite nevasta. la ei este moda sa tot schimbe bisericile ca sa ramana la primarie?

de MISI la 5 martie 2016 - 09:10

Nu cred ca asa se face campanie electorala aratand mereu ce face primarul actual,mai degraba am vrea sa aflam ce face Dl.Ciuta sau ce ar face daca ar ajunge primar.Pana acuma am observat ca el spune,el aude si iar asa,parca nici nu ar exista.Asa cred ca este pierdere de timp sa participe la sedintele de consiliu.Daca nu va place postarea puteti sa stergeti.

de Samuel la 5 martie 2016 - 09:34

domnul consilier ciuta nu spune aceste lucruri despre primar doar in campanie electorala asa ca nu umblati aici cu minciuni so dezonformari. Consilierul Ciuta a fost mereu un consilier pentru oras si pentru careieni si la fiecare sedinta ia cuvantul si stie ce spune. Sa stiti ca primarul trebuie sa spuna ce face cu banii nostri care sunt ai orasului si daca el nu spune atunci spune domnul Ciuta. De ce supara adevarul pe unii daca nu au nimic de ascuns si daca se cred curati? Va place mai mult campania murdara a lui Kovacs p[rimarul care jigneste careienii si il ataca numai pe domnul Ciuta in presa pe care o sustine? Asa campanie va place cu minciuni fara dovezi?
Eu am vazut ce [poate sa faca domnul Ciuta pentru el si fara banii d ela primarie dar primarul ce a facut fara banii de la primarie? Poti sa nu citesti ce am scris dar tot un dator ramane primarul si tot din banii primariei a luat masina pentru el si angajeaza la pri8marie cine este de la udmr sau din familia lor. Cum a venit la primarie Kovacs hop si ginerele lui la primarie si pe declaratie de avere are trecut ca de la fdg a luat 60.000 lei. Atunci cum sa asteptam noi sa faca gropile cand nu este campanie daca ei invart banii intre aliatii politici?

de Horia Mărieș la 5 martie 2016 - 10:50

@Radu la 28 February 2016 – 23:00

„Domnule Maries nu va mai bateti capu cu ratatii Careiului chiar daca au acces la tastatura si la informatorii tulipanilor.”

Am scris și ceva mai sus, nu-mi bat capul cu ratații, doar mă mai amuz și eu din când in când.

Mai ieri-alaltăieri, unul dintre ei mă înforma, ca să nu pot fi manevrat, că s-a împlântat „O nouă supriză pe scena politică careiană (…) (un cetățean) (…) a decis să îşi continue cariera politică candidând ca şi independent la alegerile locale. Pentru a obţine un mandat de consilier local, (…) ar avea nevoie de circa 500 de voturi. OdeC va publica în curând un interviu amplu (…) privind motivele care l-au determinat să aleagă calea candidaturii independente.”

Abia aștept să citesc interviul.

Citind cele de mai sus, mi-am zis imediat „Hopa!” fiindcă 500 voturi careiene eu pot să obțin fluierând, ținând cont de cât de simpatizat sunt în urbe și de câte înjurături am incasat până acum pe aici, pe la comentariile din BdeC, de la „alegătorii fraieri si creduli careieni”.

Chestie ce mi-a adus aminte de o altă trestie. De una veche. Mai precis de un email pe care l-am scris, așa, mai la mișto, acum patru ani, fiindcă si in 2012 era tot un an electoral. Garantez că este strict autentic, însă nu pot deconspira numele destinatarului fiindcă n-am acceptul lui. Nu pot nici garanta că acest transcript o să vă amuze.
Dar încerc.

„On 3 feb. 2012, at 07:15, maries horia wrote: Subject: Visul tâmpit.

Azi noapte am avut un vis tampit.

Cred ca avand in neuroni niscaiva resturi fetide din meciurile mele cu unii de pe la „comentarii” la Buletin de Carei – m-au cam injurat unii pe acolo, mi-au zis in diverse feluri – se facea ca m-am hotarat sa ma inscriu ca si independent in cursa electorala pentru functia de primar al Careiului.

Stiu ca nu pot sa o fac fiindca nu sunt domiciliat in Carei, dar in visele tampite se permite orice.

Originalitatea visului a fost ca inainte de toate le impuneam eu conditiile mele alegatorilor. Printre ele (o mai fi fost si mai multe in vis dar le-am uitat) erau:

– Sa fiu prezent in Carei doar 6 luni pe an, restul de 6 luni pe ani le voi petrece in State, cu nepotul meu si voi fi (poate primul din lume) primar prin Internet.

Cum prin Internet?

– In primul rand, voiam sa am drept de veto la alegerea viceprimarului.
Acesta va fi ales tot de membrii consiliului local, ca si pana acum, asa cum prevede legea, dar va fi instalat in functie numai cel cu care voi fi eu de acord (indiferent de nationalitate). Asta fiindca in perioada celor 6 luni cat voi sta cu nepotul in State va trebui sa-i deleg multe din atributii (sa semneze in locul meu, sa oficieze casatorii in locul meu, etc.) si in consecinta viceprimarul va trebui sa fie om de mare incredere.

– Fiecare om de bază din primarie va trebui sa stie minimum doua lucruri:

a) Sa stie să intre pe Skype sau video chat pe Y!M sau pe Gmail, si

b) sa stie sa scrie ca lumea email-uri

pentru ca in perioada in care voi merge la pescuit in State cu nepotul, sa pot sa fiu in legatura permanentă cu ei.

– La fel (adica prin video-chat) voi participa la toate sedintele consiliului local. Merge treaba si ca diferentă de fus orar, cat timp voi fi in State, ziua ma voi juca fotbal (european = soccer) cu nepotul, noaptea voi fi primar prin Skype si email.

– In cele 6 luni de prezenta in Carei, o sa-mi pun o canapea in biroul primarului si o sa dorm acolo. Tot acolo voi avea si o camera de baie (probabil), ca sa pot face un dus si ca sa ma pot barbieri dimineata.

– Voi accepta un mandat de primar numai pentru o perioada de 4 ani, avand in vedere speranta mea (redusă) de viata.

– Salariul de primar il voi dona unei asociatii non-profit locale, de exemplu asociatiei care se ocupa de bolnavii cu Sindrom Werdnig Hoffman.

Cam asta ar fi tot.

Acum, ca am apucat sa-mi beau cafeaua de dimineata si m-am mai trezit, visul tampit nici nu mi se mai pare chiar atat de tâmpit ca la inceput fiindcă prea mă plictisesc eu pe acasă si nu fac nimic constructiv.
………………………………………………………..
Horia Maries
Bucharest, Romania”

Lasati un comentariu