Cum au constituit studenții români din Budapesta Revista ”Luceafărul”

• publicat la: 21 februarie 2016
Cum au constituit studenții români din Budapesta Revista ”Luceafărul”

Au fost vremuri cînd Societatea Studențească “Petru Maior” din Budapesta s-a ridicat la importanţa unui factor cultural, mulţumită generaţiei Luceafărului în frunte cu: Octavian Goga, Ion Lupaş, Ion Montani, Alexandru Ciura, Sebastian Stanca, Onisifor Ghibu, Gheorghe Tulbure, Horia P.Petrescu, G.Popp, Oct.C.Tăslăuanu etc.

Dar să vedem cum a luat fiinţă a doua revistă a societăţii. La Budapesta studenţimea română era destul de numeroasă, în 1902 se găseau aici peste 100 de studenţi organizaţi în Societatea “Petru Maior”. Printre aceşti studenţi se găseau Alexandru Ciura, Octavian Goga, Ion Lupaş, Dionisie Stoica, Sebastian Stanca şi alţii.  Aceştia publicau în diferite reviste, şi în 1902 s-au hotărît să fondeze în cadrul Societăţii “Petru Maior” o revistă a tinerimii universitare. “Fondurile necesare editării unei reviste se ivesc din întîmplare. A.P.Bănuţ care în 1902 se afla student la Cluj obţine o moştenire importantă pe care fără ezitare o scoate de la bancă şi pleacă cu ea la Budapesta pentru a o pune la baza unei intreprinderi curajoase.

Luceafărul apare astfel la 1 iulie 1902, la Budapesta…”La o şedinţă a societăţii, într-o atmosferă emoţionantă, studenţii ascultă planul prezentat de A.P.Bănuţiu şi stabilesc să reia discutarea problemei.

La 10 mai 1902, într-o consfătuire organizată în casa lui Sebastian Stanca din strada Lónyai 11, se constituie comitetul de redacţie. “I-a fost ursit lui Al. Ciura să fie naşul Luceafărului. În “comitetul celor zece” întruniţi în ziua de 10 mai 1902 Al.Ciura este ales preşedinte şi propus să găsească un nume publicaţiei. Din cele 25 de titluri propuse, în aceeaşi locuinţă, în ziua următoare a fost ales, în unanimitate, Luceafărul. Botezul revistei a fost sărbătorit, după obiceiul vremii, într-un restaurant de pe malul Dunării.” Comitetul de redacţie a fost alcătuit din Al. Ciura redactor-şef, Aurel P.Bănuţ editor şi redactor responsabil şi Octavian Goga, Ion Lupaş, Ion Montani, Dionisie Stoica, Ion Lapedatu, Vasile E.Moldovan, Sebastian Stanca şi George Zaria, membri…integral pe dantanasa.ro

Lasati un comentariu