Embargo impus Asociaţiunii ASTRA Carei

• publicat la: 26 februarie 2016
Embargo impus Asociaţiunii ASTRA Carei

Joi, 25 februarie 2016, începând cu ora 14.00 în Sala „Deák Endre” Centrului Cultural Municipal Carei s-a desfăşurat cea de-a patra ediţie a Concursului de Recitări, organizat cu ocazia Zilei Internaţionale a Limbilor Materne, de Direcţia de Cultură a Municipiului Carei, în colaborare cu Centrul Cultural Carei.

La concurs s-au înscris 46 de elevi de la instituţii de învăţământ din judeţ: Şcoala Gimnazială „Vasile Lucaciu” Carei, Şcoala Gimnazială nr. 3 Carei, Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu” Carei, Colegiul Naţional „Kölcsey Ferenc” Satu Mare, Liceul Tehnologic „Simion Bărnuţiu” Carei şi Liceul Teoretic Carei.

Concursul s-a desfășurat pe două categorii: clasele V-VIII şi clasele IX-XII, respectiv trei secţiuni, limba română, limba maghiară şi limba germană.

Din înşiruirea instituţiilor  participante lipseşte Asociaţiunea ASTRA Carei. Initial, la înscriere, ni s-a comunicat că nu reprezintă nici un impediment faptul de a înscrie în concurs elevi care frecventează  activităţile culturale din cadrul ASTRA Carei, aşa că  am început pregătirile pentru concurs.

Ulterior, la tragerile la sorţi pentru ordinea intrării in concurs am aflat că de fapt ASTRA Carei nu poate înscrie în concurs elevii pregătiţi pentru că este de fapt un concurs interşcolar, că aceştia aparţin, evident, unei şcoli şi deci vor fi trecuţi la şcoala respectivă, chiar dacă şcoala nu i-a selectat  pentru a se prezenta în concurs cu vreo poezie.

Nu cred că complexul  faţă de cei doi elevi pregătiţi în cadrul Asociaţiunii ASTRA Carei să fi fost un motiv pentru acest refuz, mai ales că cei doi elevi nu s-au ridicat la nivelul pretenţiilor juriului şi nu au luat nici o clasificare.

Unul dintre ei, Marcel Ursan,  la doar 11 ani, a luat în martie 2015 Premiul Special al concursului judetean Recitatio , impresionând  mai ales prin dicţie, prin prezenţa scenică. Joi, 25 februarie 2016,  se pare că a avut a avut o zi nefastă. La fel şi tânăra speranţă astristă, Alexandra Danciu.

Nu este pentru prima dată când asociaţiunea ASTRA Carei deranjează prin prezenţa sa,  oculta careiană.

Joi, 25 februarie 2016, s-a încercat din nou  scoaterea ASTRA Carei  din peisajul cultural. Motivul puerilor invocat, cum că elevii aparţin unei şcoli, denotă si scoate în evidenţă  osârdia cu care administraţia locală  încearcă să controleze  toate activităţile cetăţii, călcând în picioare    democraţia  şi  instaurând dictatura.

Doi  copii din Ianculesti, un sat de moţi urmaşi ai lui Avram Iancu,  au reusit să determine  ieşirea la lumină a tentaculelor   caracatiţei  ce a strangulat  democraţia în  Carei.

Ceea ce nu se permite Asociaţiunii culturale ASTRA Carei   se permite în schimb membrilor angajaţi la  instituţiile de cultură  dependente de fondurile primăriei Carei.

Un anunţ din septembrie 2015, suna în felul următor:

Trupa de teatru „M.E.E.M.” din cadrul Centrului Cultural al municipiului Carei va participa în perioada 7-11 septembrie la cea de-a XIII-a ediţie a Festivalului Naţional de Artă Dramatică „Histrioniada Liceenilor” din Cluj-Napoca, eveniment organizat de Consiliul Judeţean al Elevilor Cluj…

Deci la un eveniment din Cluj dedicat liceenilor a fost posibilă  participarea unei trupe de  teatru de la Centrul Cultural Carei cu elevi de la licee careiene dar la un   concurs banal de recitări din Carei nu a fost posibilă   menţionarea participării tinerei generaţii din ASTRA Carei. La fel se întâmplă şi în cazul celorlalte asociaţii sau formaţii culturale locale formate  din elevi dar care participă la tot soiul de concursuri fără oprelişti şi susţinute financiar.

Foarte elocvent mod de a educa şi  încuraja tânăra generaţie careiană să participe la activităţi culturale. De mici sunt supuşi presiunilor şi  atitudinilor dictatoriale care le îngrădesc dreptul de a avea opţiuni personale. Halal exemplu.  Şi apoi ne mirăm că nu mai vor copii să vină la activităţi şi se refugiază pe reţelele sociale….

Mai adaug  doar faptul că toate activităţile ASTRA Carei, cu participări din mediul academic şi universitar, sunt lipsite de orice sprijin financiar din partea oricărei instituţii locale sau judeţene în timp ce toate activităţile instituţiilor culturale subordonate Primăriei benficiază de sume generoase.

Colegii mei de la Despărţămintele ASTRA din ţară mă invită la tot felul de activităţi realizate în colaborare cu toate instituţile de cultură judeţene sau locale. În Republica de la Carei,  cea mai longevivă asociaţiune culturală românească, ASTRA, deranjează  şi prin numele său darmite prin activităţi.

Daniela Ciută,

preşedinte ASTRA Carei

P.S.

Felicitări tuturor participanţilor şi premianţilor de la concursul dedicat Zilei Limbii Materne.

Clasele V-VIII, limba română:

Loc I – David Anda, Liceul Teoretic Carei, 50 puncte

Loc II – Mocan Andrea Ioana, Şcoala Gimnazială „Vasile Lucaciu” Carei; Berciu Emilia, Şcoala Gimnazială nr. 3 Carei, 44 puncte

Loc III – Kis Blanka, Şcoala Gimnazială „Vasile Lucaciu” Carei, 43 puncte

Menţiune – Doicear Tania, Şcoala Gimnazială „Vasile Lucaciu” Carei, 40 puncte

Menţiune – Onodi Blanka, Şcoala Gimnazială nr. 3 Carei, 40 puncte

Clasele V-VIII, limba maghiară:

Loc I – Mester Anna Boglarka, Şcoala Gimnazială nr. 3 Carei, 20 puncte

Loc II – Merk Eszter, Liceul Teoretic Carei, 15 puncte

Clasele V-VIII, limba germană:

Loc I – Bulgărean Mihai, Liceul Teoretic Carei, 19 puncte

Clasele IX-XII, limba română:

Loc I – Mihaly Roxana, Liceul Teoretic Carei, 50 puncte

Loc II – Cociorva Patricia, Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu” Carei şi Grebur Krisztina, Colegiul Naţional „Kölcsey Ferenc” Satu Mare, 49 puncte

Loc III – Borz Bianca, Liceul Teoretic Carei, 46 puncte

Menţiune – Jánk Anna şi Fenczák Boglárka, Colegiul Naţional „Kölcsey Ferenc” Satu Mare, 44 puncte

Menţiune – Mirişan Bianca şi Uifaluşi Claudia, Liceul Teoretic Carei, 44 puncte

Clasele IX-XII, limba maghiară:

Loc I – Dobos Irisz şi Veszprémi Krisztina, Colegiul Naţional „Kölcsey Ferenc” Satu Mare, 26 puncte

Loc II – Farkas Alexandra, Liceul Teoretic Carei, 24 puncte

Loc III – Sălcudean Alexandru Levente, Liceul Teoretic Carei, 20 puncte

Menţiune – Orha Gergő, Liceul Teoretic Carei, 19 puncte

Menţiune – Poszet Antonieta, Liceul Tehnologic „Simion Bărnuţiu” Carei, 15 puncte

Menţiune – Kuncz Henrietta, Liceul Tehnologic „Simion Bărnuţiu” Carei, 15 puncte

Clasele IX-XII, limba germană:

Loc I – Grosz Gerő Gabriella, Colegiul Naţional „Kölcsey Ferenc” Satu Mare, 16 puncte

Loc II – Pállai Tünde, Colegiul Naţional „Kölcsey Ferenc” Satu Mare, 13 puncte

Loc III – Sepler Kinga, Liceul Teoretic Carei, 12 puncte

 

 

Lasati un comentariu