Atenţie careieni! Invazie de căpuşe

• publicat la: 22 martie 2016
Atenţie careieni! Invazie de căpuşe

Careienii semnalează din ce în ce mai des faptul că sunt afectaţi  de căpuşele pe care le întâlnesc la tot pasul…în curţile private, în parc, pe străzile cu vegetaţie bogată, în zona pieţei de animale, în zona pieţei alimentare lângă ruina fostei fabrici de tutun …..Toţi contribuabilii ce locuiesc la case particulare se plâng de numărul mare de căpuşe apărute în ultima perioadă.

Lipsa specialiştilor de la Primăria Carei îşi spune cuvântul. Angajările de jurnalişti sau scriitori  în dauna specialiştilor pe domenii de activitate  a scufundat municipiul Carei  într-o beznă economică şi administrativă. Haosul ce domneşte în actuala administraţie locală careiană la sfârşitul  a 2 mandate ale tandemului Kovacs-Keizer se răsfrânge în mod direct asupra careienilor de rând nu şi a celor din grupul de interese.

Astăzi, vă supunem atenţiei situaţia deratizărilor din oraş, de fapt a lipsei acestora.

Un comunicat al Primăriei Cluj Napoca anunţă  din februarie o acţiune de deratizare  pe domeniul public al municipiului în perioada 14 – 25 martie 2016. După detaliile legate de orele de desfăşurare şi  soluţiile folosite, se precizează că acţiunea este în conformitate cu prevederile legale: Legea 101/2006, Ordinul nr. 119 din 2014 pentru aprobarea normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei.

Legislaţia în vigoare stipulează în mod clar importanţa şi periodicitatea lucrărilor de deratizare, precum şi consecinţele neefectuării acestora. Situaţia este similară şi în municipiul Oradea, de fapt în toate municipiile din ţară.

Deşi ne despart doar 185 de km de Cluj-Napoca şi 100km  de Oradea, din punct de vedere al administraţiei  locale, distanţa e astronomică.

În Republica de la Carei deratizările sunt rara avis  iar când se fac, la presiunea  careienilor, se fac  înafara perioadei indicate, ceea ce afectează  eficienţa lor.

Municipiile care se respectă  au preocuparile legate de modul de viaţă al  cetăţenilor  lor, mai ales că au statut de  contribuabili. In Republica de la Carei, tandemul Kovacs-Keizer aflat la al doilea mandat,  are cu totul alte preocupări.

Ceea ce are prioritate la început de an nu este nicidecum deratizarea care să scape careienii de căpuşe, locatarii blocurilor de ţânţarii de la subsol sau de rozătoare.

Angajări pe criterii politice sau de cumetrie sau de interes, refuzul ajutorului familiilor cu persoane cu handicap dacă nu sunt simpatizanţi  sau votanţi ai  lor, nesusţinere a firmelor careiene, alocări de fonduri pentru  asociaţii din grupul de interes, achiziţii de  bunuri şi servicii de la firmele consilierilor sau ale angajaţilor din primăria Carei şi mai ales denigrarea  prin presa de casă regeşte plătită a consilierilor ce au curajul să semnaleze neregulile din Primărie sunt doar câteva din  preocuparile prioritare ale administraţiei Kovacs înainte de terminarea unui mandat dezastruos.

Am ajuns ca să nu mai fim în siguranţă nici în curţile noastre datorită invaziei căpuşelor. Mare atenţie careieni  la animalele domestice sau la cele de companie. Pentru că vine vremea frumoasă, cu ieşiri la iarbă verde sau în parcuri, vă sfătuim să fiţi atenţi unde vă aşezaţi.

Căpușele sunt artropode parazite ce populează suprafața corpului fiind găsite pe tegumentele mamiferelor, sau în blana lor, sau pe pielea păsărilor, sunt paraziți hematofagi, se hrănesc cu sângele gazdelor pe care le parazitează, fiecare stadiu activ se hrănește o singură dată, după care petrece perioade lungi pe vegetație de obicei în iarba înaltă și de acolo trec direct pe tegumente, populând gazda timp de câteva zile, dacă nu sunt îndepărtate.
Căpușele sunt de dimensiuni foarte mici, însă pot fi vizibile cu ochiul liber, masculii sunt negri, iar femelele sunt negre cu abdomenul roșu.

Calea de a infesta și de a infecta ca vector, o nouă gazdă este contactul fizic (ele nu sar, nu zboară, dar se atașează de corpul victimei).

Atașarea de gazdă se face în timpul trecerii acesteia pe lângă firele de iarbă pe care se găsesc căpușele, localizându-se preponderent în zona capului și a gâtului speciei parazitate.

La locul înțepăturii produc iritare și tumefiere până la infecții locale. Infestația masivă cu căpușe poate duce la anemie, pierdere în greutate, paralizii, stări alergice, șoc anafilactic și chiar moartea animalului.

Nici în cursul anului trecut, Primăria Carei nu a considerat necesară o deratizare pentru căpuşe, afirmând că nu e necesară stârpirea lor.

http://www.buletindecarei.ro/2015/04/primavara-capusele-si-deratizarea.html

redactia

Lasati un comentariu