Cimitirul Rozalia din Carei

• publicat la: 4 martie 2016
Cimitirul Rozalia din Carei

O simplă participare la o înmormântare scoate în evidenţa realităţi crude din mun.Carei.

Locaţia: Cimitirul Rozalia.  Anul: 2016, martie, 4.  Intrarea principală este situată pe strada Căplenilor.

Pentru a ajunge la partea românească a cimitirului, trebuie să străbaţi o alee.

Partea românească a cimitirului în cauză arată ca în imaginile de mai jos. Comentariile sunt de prisos. Nimeni  nu este interesat  de îmbunătăţirea condiţiilor din această parte de  cimitir.

Pentru a duce mortul de la capela din cimitir la mormintele din  partea românească, trebuie ca să se iasă pe poarta de pe strada Căplenilor, apoi de-a lungul pe strada Căplenilor după care se coteşte la stânga pe strada Constantin Mille unde mai există o intrare, prima imagine din articol.

Acesta este Cimitirul Rozalia de mun.Carei.

redacţia

comentarii

de Horia Mărieș la 4 martie 2016 - 23:13

Nu s-a schimbat nimic in bine din anii ’60, de pe vremea când treceam aproape zilnic cu bicicleta prin cimitirul Rozalia cu ca să ajung „pe scurtătură” din strada Căplenilor in calătul străzii N. Iorga. Am vazut acum doi ani felul în care arată cimitirul , fiindcă am o mătusă înmormântată acolo.

de MISI la 5 martie 2016 - 08:38

Poate ar trebui construita o capele mortuara si pe partea romaneasca si problema s-ar rezolva.Iar intretinerea cimitirului?,…nu stiu cine ar trebui sa faca,poate biserica,nu stiu.

de Petre la 5 martie 2016 - 09:11

cimitirul va fi pus la punct daca scrie Buletin de Carei. Am citit ca si aerul conditionat de la capela de la acest cimitir a fost pus dupa ce a cerut in sedinta consilierul Ciuta. Nu inteleg de ce nu se ocupa de problema cei care sunt platiti ca sa administreze orasul.

de Horia Mărieș la 5 martie 2016 - 11:18

@Petre la 5 March 2016 – 09:11

Am patru monumente funerare de intretinut în Carei, fiindcă nu mai este nimeni în viață care s-ar putea ocupa de treaba asta.
Trei in cimitirul Mesterreszi și unul in Cimitirul Rozalia.

La cimitirul Mesterreszi exisfă un administrator (dl. Vaju Ioan, Intreprindere Individuală) care prelungește, în numele Parohiei Ortodoxe nr. 3 din Carei, dar cu chitanță emisă sub antetul Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului prelungirea inchirierii locurilor de veci pe 20 de ani. După umila mea părere, cel care-ți incasează banii ar trebui să fie responsabil și cu întretinerea si administrarea cimitirului. Evident că nu Sigjeteanu trebuie să facă curătenie pe acolo si angajând, plătnd lucrători pentru treaba asta, cum ar fi pe dl. Vaju Ioan, I.I.). Simplu ca bună ziua. Cei care țin de alte culte, de exemplu romano-catolicii, platesc la parohia romano-catolică de pe Blvd. 25 Octombrie, la fosta, pe vremuri, Kis Templom.

La cimitirul Rozalia, la fel, trebuie să existe un administrator (care dacă tin eu bine minte, are domiciliul in casa din dreapta intrării principale din strada Căplenilor). Pentru monumentul funerar din cimitirul Rozalia, am plătit chiria pe 20 de ani la secrtariatul (plebania) Bisericii Catolice Kalazanci Szent József.

V-am scris informatiile acestea doar fiindcă a durat mult până când cineva m-a putut lămuri unde tebuie să plătesc / unde se prelungește inchirierea locurilor de veci in Carei. Toată lumea dădea din umeri, ma trimitea de la o biserica la cealaltă și eu le-am luat efectiv la rând până când m-am dumirit.

de MISI la 5 martie 2016 - 11:50

@Horia Maries.Este foarte corect cum puneti problema,(ca de obicei).Tot asa fac si eu,dar eu fiind din Carei,mai pun din cand in cand mana si incerc sa fac cate ceva in jurul mormintelor.Se poate incerca .

de MISI la 5 martie 2016 - 11:54

@Petre.Daca buletin de carei v-a pune la punct cimitirul,cred ca o sa fie un gest nobil din parte lor si de apreciat.Succes.

de elena la 5 martie 2016 - 12:38

in jurul mormintelor fiecare isi face curatenia la Carei dar trebuie noi sa ne ocupam si de drumurile din cimitir? atunci pentru ce mai platim la cimitir?

de pentru misi la 5 martie 2016 - 12:41

vrei sa spui ca primarul nu se baga si nu il intereseaza pentru ca nu este din Carei si nu are aici morminte? sa stii ca poate incerca si el sa vada ce se petrece prin oras asa cum vede ce se petrece la concursul de vinuri.

de MISI la 5 martie 2016 - 12:54

@de pentru misi.Crezi ca primarul ar trebui sa intretina cimitirele?de ce tot asteptam cu mana intinsa?nu ar trebui sa-ti faca primarul ordine si in curte si in casa sau sa-t- spele si rufele?esti culmea.

de pentru misi la 5 martie 2016 - 13:19

adica vrei sa spui ca drumurile trebuie facute de careieni?
ai baut ceva de dimineata si este inca kabulva? slagarul cu spalatul rufelor am auzit numai la haverii lui jeno in gura asa ca bine ca stim cine scrie aici minciunile.
daca nu ai stiut, primarul este cel care sta cu maNA intinsa pentru ca nu are nici casa si nici masa si nici masina asa cum are fiecare careian gospodar!
dupa 8 ani de primerie are numai retinere pe salariu si ascunde terenurile si masinile pe numele familiei..

de MISI la 5 martie 2016 - 13:33

Eu zic sa nu plangi tu de mila primarului.Intraba la biserica cine trebuie sa faca drumurile in cimitir.Locurile de veci cine le vinde,primarul sau gasca lui?
Poate eu sunt „kabulva”dar asta trece,dar tu tot asa ramai,im sorry.

de pentru misi la 5 martie 2016 - 13:41

macar recunosti ca are gasca. dar pe tine tot nu orasul cum arate te intereseaza ca pe tine numai sa nu spune cineva rau de coldus de jeno. atunci inseamna ca si tu stai in gasca lui si primesti contractele de la primerie.
cum se numeste omul care a avut 4 firme de productie dar nu are casa lui si masina lui si foloseste familia ca sa smechereste terenurile si casele?

de MISI la 5 martie 2016 - 13:49

VORBESTI DE ORAS SAU DE CIMITIR.VEZI CA T-AI INCURCAT,CALMEAZA-TE.STRESUL DISTRUGE SANATATEA SI TU NUMAI DE ASTA NU MAI AI NEVOIE.IA USOR!

de pentru misi la 5 martie 2016 - 14:18

nu te arunca pe tastele pentru ca nu ai cum sa aperi pe jeno despre ce stie si rade toate lumea in orasul acesta.
noi citim si daca nu scrii cu caps lock si vedem ce greseli scrii ca ai enervat pe tine pentru adevarul pe care nu mai puteti ascunde.
misike apoi tu nu ai stiut ca si cimitirele fac parte din orasul acesta? ioii neked.
asa frica la voi este de consilierul ciuta ca va ocupati aici cu minciunile in loc sa astupati gropile de la drum?

de MISI la 5 martie 2016 - 14:32

Nu-mi este frica,mai ales de „cainele care latra fiindca nu musca”.Nu sunt nervos,din contra,ma distrez la minune.Referitor la cimitir,ce pot sa sugerez,vezi cum fac catolicii si nu trebuie decat urmat exemplul lor.Ai fi crszut ca este atat de simplu.

de pentru misi la 5 martie 2016 - 15:41

vedem cum fac catolicii dar ei multi bani primesc de la jeno de la primerie si atunci este usor sa face ce vor ei.
te rog sa vorbesti sa dati si la grecocatolicii de la cimitirul rozalia pentru facut drumurile si atunci toate lumea e multumite.
chiar e simplu.

de MISI la 5 martie 2016 - 16:32

Am sa vorbesc,pana atunci sa stai linistit.Rabdare.

de pentru misi la 5 martie 2016 - 18:21

Bingo! deci misi este din gasca si va vorbi pentru drumul din cimitir. stiam dar am vrut sa scrii tu cu mana ta la taste! yesss!

de alex la 5 martie 2016 - 22:56

cine e obraznicul care spune ca noi trebuie sa ne facem drumurile in cimitir???
numa in cele romanesti trebe sa le facem noi ca in cele unguresti le face jeno prin banii pe care le da la bisericile lor????
rusine sa va fie!!! apoi deaia tot sariti la gatul lui ciuta ca ala stie sa dea la toti ca el nu are grup de interes.
auzi la misi sau cine o fi ca noi sa facem drumurile din cimitir!precis kovacs a adus bani de la asuaj ca sa faca uscatorie la baiatul lui.

de dialog la 5 martie 2016 - 23:45

Auziti voi misi si pentru misi, poate mai bine va dati IDurile de mess si vb acolo! Duceti problema in derizoriu… Atat parohiile cat si primaria au atributii in cimitir ca doar sint cimitirele orasului. Asta e subiectul! Daca te intereseaza faci ceva pentru el daca nu te intereseaza vei cauta scuze de ce nu poti sau nu se poate face nimic!

de Antoine la 6 martie 2016 - 14:27

Nu va sare in ochi diferenta dintre modul de administrare al celor 2 cimitire?, (cel de pe str. Cimitirului si Rozalia).
Ar putea fi subiectul unui studiu sociologic comportamentul oamenilor, daca gasesc pubela, o folosesc, daca nu arunca pe jos, (vezi poza cu mormanul de gunoi/peturi etc.).
Nu ca fara pubele nu s-ar putea mentine curatenia, (precum la dus spe mormant ai avut bagaje ai putea avea si la iesire, pana gasesti o pubela)

de admirator la 7 martie 2016 - 09:52

Am peste 62 de ani,cimitirul asa arata decand stiu.

Lasati un comentariu