Guvernul Cioloş susţine finalizarea şoselei de centură a Careiului

• publicat la: 23 martie 2016
Guvernul Cioloş susţine finalizarea şoselei de centură a Careiului

Guvernul Cioloş are în vedere  investiția şoselei  de centură a Careiului ,  aceasta fiind pe ordinea de zi a ședinței de astăzi, 23 martie 2016, după cum se arată într-un comunicat de presă al Biroului de Presă al Guvernului:

„.    PROIECT DE HOTĂRÂRE privind declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată, care constituie coridorul de expropriere, situate pe amplasamentul suplimentar al lucrării de utilitate publică de interes naţional “Varianta ocolitoare Carei km 0+000 – km 10 +459″”, se arată în comunicatul remis presei din partea Guvernului.

Municipiul Carei va deveni astfel  primul oraș din județul Satu Mare care va avea o centură de ocolire. Lucrarea este mult aşteptată de careieni, mai ales de cei care au casele în zona de drum tranzitată de camioanele  mari.

Potrivit  spuselor parlamentarilor sătmăreni, mai exact în urma interpelării deputatei Andreea Paul către Ministerul Transporturilor, centura va fi gata în vara acestui an.

Deputatul de Ţara Oaşului, Andreea Paul a afirmat că cea mai mare problemă pe care o indică sătmărenii în toate sondajele de opinie ține de calitatea proastă a drumurilor și nevoia de infrastructură modernă de transport în Satu Mare, care să ne conecteze la civilizație și la dezvoltare economică. În acest scop, au fost disponibile milioane de euro din bani europeni în perioada 2007-2015. Surprinzător este că, deși am avut un ministru sătmărean de transport, a existat un singur contract semnat pentru finanțare europeană, dedicat „reabilitării și modernizării suprafeței de mișcare și extindere a aerogării din cadrul Aeroportului Satu Mare”, în valoare eligibilă de 52 de milioane de lei, din care s-a reușit „performanța” absorbției efective de 0 lei până în prezent. Este rușinos să se „laude” PSD-ALDE cu 0 lei absorbiţi în infrastructura de transport în judeţul Satu Mare din banii europeni disponibili pentru perioada 2007-2015.

În primul rând, județul Satu Mare ocupă abia poziţia 31 la nivel naţional, în ceea ce priveşte valoarea eligibilă a contractelor de finanţare semnate. Este parte a răspunsului Ministerului Fondurilor Europene transmis în luna martie la întrebarea parlamentară pe care am adresat-o, cu tema: „Absorbţia fondurilor europene în judeţul Satu Mare”, în februarie 2016. În afara de Mun. București, pe primul loc în topul judeţelor cu cea mai mare valoare a fondurile europene contractate, se află Clujul condus de lideri ai PNL, iar pe ultimul loc județul Sălaj condus tot de PSD.

În al doilea rând, sătmărenii au beneficiat de doar 470 de milioane de lei rambursați efectiv din banii europeni județului nostru în perioada 2007-2015, adică mai puțin de jumătate din sumele totale contractate pentru cele 283 de proiecte depuse în valoare eligibilă totală de 1,2 miliarde lei, până în prezent. Chiar și așa, valoarea acestor proiecte este printre cele mai mici la nivel național, situându-ne în ultimul sfert al clasamentului județelor țării. 

redactia

comentarii

Lasati un comentariu