Medicii intră în grevă japoneză

• publicat la: 21 martie 2016
Medicii intră în grevă japoneză

Sindicatele din sănătate, susţinute de unele asociatii profesionale, anunţă că vor declansa o serie de proteste, începând cu o grevă japoneză care se va derula pe parcursul acestei săptămâni.

Printre revendicari se numara aplicarea Legii salarizarii unitare, acordarea sporurilor si asigurarea în regim gratuit si prioritar a serviciilor medicale acordate personalului angajat in sistemul de sanatate, potrivit News.ro.

Astfel, Federatia Sindicala „Hipocrat” si Camera Federativa a Sindicatelor Medicilor din Romania, federatii membre ale Confederatiei Nationale Sindicale (CNS) „Cartel ALFA”, incep luni seria de proteste anuntate, care debuteaza cu greva de tip japonez, cu banderola.

Alianta Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical, Societatea Nationala de Medicina Familiei din Romania, Federatia Patronatelor Medicilor de Familie din Romania, precum si mai multe filiale judetene ale Colegiului Medicilor din Romania sustin acest demers, precizeaza organizatorii.

Ei mai precizeaza ca decizia a fost luata dupa intalnirea pe care conducerea celor doua formatiuni au avut-o cu ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas Cadariu, si cu secretarul de stat Francisk Iulian Chiriac, la inceputul saptamanii trecute.

„Discutiile au vizat solutionarea revendicarilor salariatilor din Sanatate si nu s-au finalizat cu un calendar concret si realist pentru rezolvarea acestor probleme”, spun sindicalistii.

Revendicarile medicilor

Solicitarile F.S. „Hipocrat” si CFSMR vizeaza: aplicarea prevederilor Legii 284/2010 privind salarizarea unitara si in sanatate, in sensul reincadrarii personalului avand ca valoare de referinta salariul minim brut pe economie de 1.250 lei si acordarea tuturor sporurilor, calculate la salariul efectiv, precum sporul de conditii deosebite de munca, sporul de doctorat.

Se mai cere respectarea normei de munca si a timpului de munca si de repaus pentru toate categoriile de personal din Sanatate, prin reducerea pana la eliminare a deficitului de personal (lipsa personalului din sistemul sanitar duce la o norma de munca efectiva mare, timpul de repaos si de refacere fiind mult mai redus decat timpul de munca), asigurarea in regim gratuit si prioritar a serviciilor medicale acordate personalului angajat in sistemul de sanatate si cresterea valorii decontate pentru serviciile medicale din spitale, ambulator si medicina de familie.

„Cu toata disponibilitatea aratata de reprezentantii Ministerului Sanatatii, revendicarile celor doua organizatii sunt departe de a fi rezolvate, deoarece nu s-au evidentiat solutii concrete. In concluzie, tergiversarea luarii unor decizii la nivel guvernamental este cauza pentru care vom demara actiuni de protest incepand cu 21 martie 2016”, mai spun cele doua organizatii.

Astfel, în perioada 21 – 27 martie, protestatarii vor fi în grevă japoneză si vor purtea banderole la serviciu, pe 28 martie isi vor sustine revendicarile la Camera Deputatilor, în Comisia de Sanatate, iar pe 31 martie si 7 aprilie vor avea loc pichete la Ministerul Muncii si respectiv Ministerul Sănătăţii, precizează ziare.com.

La Spitalul Municipal Carei nu va fi nici o grevă pentru că medicii de aici nu fac parte din sindicat. Liderul sindicatului medicilor din Satu Mare, Roxana Rugea, a declarat că după consultări  cu membrii de sindicat  s-a decis intrarea  în grevă japoneză, medicii  fiind nemulțumiți de condițiile de muncă și lipsa personalului din sistemul sanitar. De asemenea, mai sunt nemulțumiți de reglementările legale privind salarizarea unitară, de acordarea sporurilor calculate la salariul efectiv, dar și de faptul că normele de muncă și pauzele nu sunt respectate.

La acțiunea de protest participă toți cei 254 de mediciangajați ai Spitalului Județean Satu Mare la care se mai adaugă și cei circa 15 medici colaboratori.

redacţia

Lasati un comentariu