Unde se poate fuma şi unde nu.Legea antifumat intra în vigoare

• publicat la: 16 martie 2016
Unde se poate fuma şi unde nu.Legea antifumat intra în vigoare

Guvernul a anuntat, prin intermediul unui ghid, care sunt locurile unde nu se mai poate fuma după intrarea in vigoare, joi, a legii antifumat.

De asemenea, în ghidul privind implementarea Legii nr. 15/2016 pentru prevenirea si combaterea consumului produselor din tutun postat pe site-ul Guvernului, se precizeaza si care sunt locurile unde se poate fuma, precum si ce obligatii au administratorii spatiilor publice inchise si ai locurilor de munca.

Ghidul Guvernului privind implementarea Legii antifumat

Unde este interzis fumatul

“Se interzice fumatul in toate spatiile publice inchise, spatiile inchise de la locul de munca, mijloacele de transport in comun, locurile de joaca pentru copii. Se interzice complet fumatul in unitatile sanitare, de invatamant, precum si cele destinate protectiei si asistentei copilului, de stat si private”, se arata in documentul Executivului.

De asemenea, este definit spatiul public ca fiind considerat “orice spatiu accesibil publicului (de ex. din domeniul cultural-artistic, sanatate, invatamant, alimentatie publica, cluburi, baruri, cafenele etc.) sau destinat utilizarii colective (de ex. pentru activitati comerciale, sportive, targuri, expozitii etc.), indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces”.

Mai departe, este definit spatiul public inchis: “orice spatiu accesibil publicului sau destinat utilizarii colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperis, plafon sau tavan si care este delimitat de cel putin doi pereti, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent”.

In continuare, este definit “peretele” si se precizeaza ca “in aprecierea caracterului de inchis/ deschis al unui spatiu, nu se va tine cont de natura materialului din care sunt confectionati peretii sau tavanul/ plafonul/ acoperisul, (…) caracterul temporar sau permanent al peretilor sau spatiului”.

In ce priveste spatiul inchis de la locul de munca, in documentul Guvernului se precizeaza ca “in cazul in care intr-o zona a unui spatiu pentru locuit se desfasoara activitate economica, atunci respectiva zona devine loc de munca iar fumatul este interzis”.

Astfel, nu se va mai fuma în următoarele spaţii închise de la locurile de muncă:

halele industriale, spaţiile de depozitare, birourile si camerele, salile de sedinta, salile de consiliu, holurile, coridoarele, toaletele, lifturile, balcoanele inchise etc.;
institutiile publice centrale si locale;
unitati comerciale: magazine, expozitii/ targuri in spatiu inchis, centre comerciale, piete inchise etc.;
restaurante, baruri, cafenele, terase inchise, unitati de cazare, cluburi – inclusiv cele cu acces restrictionat, cazinouri, săli polivalente etc.;
unitati cultural-artistice, sportive, recreative;

In plus, este interzis fumatul si în:

toate mijloacele de transport in comun (unde nu se va mai putea folosi nici tigareta electronica), autogari, gari, aeroporturi, peroane si refugii inchise, taxiuri, masina de serviciu, ambulanta, inclusiv in cabina soferului, vatmanului, mecanicului de tren etc;
toate spatiile din unitatile de invatamant, medico-sanitare si de protectie a copilului, inclusiv in curtea unitatilor;
locurile de joaca pentru copii, indiferent daca sunt amplasate in interior sau exterior;
spatiile comune din cladirile de locuinte: holuri, lift etc.

Unde este permis fumatul

De asemenea, Guvernul precizeaza si care sunt locurile unde fumatul va fi permis:

Spatiile publice in aer liber sau spatiile de la locul de munca:

fara acoperis sau cu acoperis si cu mai putin de doi pereti: curte, balcoane deschise, terase deschise, chioscuri deschise etc.;
delimitate de parapete ori paravane de delimitare, gardulete de delimitare, jardiniere, umbrele sau orice alt tip de mobilier stradal;
care au inchideri laterale sau/ si acoperis retractabile ce formeaza temporar pereti ori acoperis, dar doar atunci cand structura de inchidere este complet inchisa/ stransa astfel incat peretele ori acoperisul nu este vizibil: terasele, pavilioanele, chioscurile cand au jaluzelele, usile pliabile, elementele demontabile etc. pliate/ inchise in totalitate astfel incat spatiul devine deschis;

Peroane, refugii, statii ale mijloacelor de transport in comun daca sunt deschise sau au acoperis si doar un perete;
Parcuri, in afara locurilor de joaca pentru copii;
Locuinta, inclusiv orice spatiu inchis in care nu se desfasoara activitate economica (nu este loc de munca) ;
Alte spatii unde se desfăşoară evenimente personale precum corturile, terasele, pavilioanele, dar care nu sunt loc de munca (nu se desfasoara activitate economica).

Ce amenzi primesc cei care incalcă legea

Sanctiunile prevăzute in lege sunt atât pentru persoane fizice, cât si pentru persoane juridice, astfel:

Persoanele fizice care fumează in spatiile in care fumatul este interzis: amenda contraventionala de la 100 la 500 de lei;
Persoanele juridice care administreaza spatiile in care fumatul este interzis: amenda contraventionala de 5.000 lei (prima abatere), amenda contraventionala de 10.000 lei si suspendarea activitatii pana la remedierea situatiei (a doua abatere), amenda contraventionala de 15.000 si inchiderea unitatii la urmatoarea abatere.

Poti fi concendiat daca fumezi la locul de munca

In comunicatul Guvernului se stipulează si care sunt obligatiile pe care administratorii spatiilor publice inchise si ai locurilor de muncă.

“Administratorii (…) trebuie să marcheze spatiile mentionate cu indicatoare cu mesajul ‘Fumatul interzis’ si cu simbolul international, respectiv tigareta barată de o linie transversala.

Regulamentele interne trebuie sa contina prevederi prin care se interzice fumatul in spatiile inchise de la locul de munca si sanctiuni pentru incalcarea interdictiei de a fuma. Stabilirea sanctiunilor este atributul angajatorului care trebuie sa se asigure ca sanctiunile sunt proportionale in raport cu fapta savarsita”, se transmite in document.

“Deoarece Legea nr. 15/2016 stabileste ca incalcarea interdictiei de a fuma este o abatere disciplinara grava, angajatorii vor putea sa recurga la sanctiuni precum desfacerea contractului individual de munca sau chiar plata unor despagubiri care sa acopere prejudiciul cauzat prin incalcarea regulilor privind fumatul (de exemplu in situatia in care nerespectarea interdictiei fumatului a cauzat prejudicii angajatorului – de imagine ori materiale).

Pentru o bună implementare a legii, se recomandă ca administratorii de spatii publice inchise si locuri de muncă să afiseze lângă indicatorul cu ‘Fumatul interzis’ numărul de telefon al celei mai apropiate unităţi de politie locală sau structuri de politie in localităţile în care unde nu există politie locală”, sustine Guvernul.

Nu în ultimul rând, in ghidul postat pe site-ul Executivului se subliniază si importanta acestei legi.

Scopul principal al interzicerii fumatului in spatiile inchise de la locul de munca si in spatiile publice inchise este protejarea sanatatii angajatilor si a cetatenilor care se afla in spatiile publice, prin evitarea expunerii la fumul toxic al produselor din tutun.

Legea este benefica suplimentar pentru cei care fumeaza deoarece faciliteaza oprirea fumatului, precum si in cazul minorilor si tinerilor deoarece contribuie la prevenirea fumatului prin reducerea ocaziilor sociale in care se fumeaza si in care debuteaza, de obicei, consumul de tutun”, mai transmite documentul.

Lasati un comentariu