Așezare de 7.000 de ani și cimitir de incinerație de 3.000 de ani, descoperite recent

• publicat la: 7 aprilie 2016
Așezare de 7.000 de ani și cimitir de incinerație de 3.000 de ani, descoperite recent

O așezare veche de șapte milenii, din neolitic, și un cimitir de incinerație de trei milenii, din prima epocă a fierului, au fost descoperite în zona Limba-Oarda, în apropiere de Alba Iulia, în timpul cercetărilor de descărcare de sarcină arheologică a unui teren pe care va fi traseul autostrăzii Sebeș-Turda.

Este vorba de o așezare neolitică ce își avea vatra pe malul Mureșului.

„Investigăm un sat neolitic aparținând culturii Vinca. Ca orizont cronologic, vorbim de o vechime de șapte mii de ani. S-au identificat o serie de locuințe de suprafață, locuințe adâncite, fiecare cu inventarul specific și tipic”, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, directorul Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeș, Radu Totoianu.

Acesta a menționat că până în prezent au fost identificate peste 130 de complexe arheologice.

„Nu toate sunt locuințe. După o inventariere mai amănunțită, vom putea spune exact care sunt locuințe sau care sunt numai gropi menajere. Locuințe de suprafață sunt peste 20 până în prezent”, a precizat Totoianu.

Arheologii au scos la iveală și o serie de locuințe adâncite de tip bordei. La unele dintre ele se observă încă și urmele parilor care susțineau acoperișul.

integral pe agerpres.ro

Lasati un comentariu