Dosarul Govor pe masa judecătorilor

• publicat la: 25 aprilie 2016
Dosarul Govor pe masa judecătorilor

Potrivit jurnalistii.ro, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare Mircea Govor a fost trimis în judecată pentru şantaj.  Procurorii îl acuză că a făcut presiuni pentru ca o firmă de construcţii din Botoşani să primească o serie de contracte plătite cu bani publici.

În acelaşi dosar este implicat şi senatorul PSD Valer Marian. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare este anchetat şi pentru trafic de influenţă: ar fi intervenit pe lângă directori de la Fisc ca să îşi angajeze nişte cunoştinţe.

În această anchetă fostul premier Victor Ponta şi preşedintele PSD Liviu Dragnea au fost chemaţi să dea declaraţii ca martori.

În ianuarie, senatorul Valer Marian, prefectul judeţului Satu Mare, Eugen Avram, şi administratorul unei firme au fost puși sub urmărire penală în dosarul lui Mircea Govor, fiind acuzaţi de complicitate la şantaj.

Potrivit procurorilor, în aprilie 2010, Mirel Vlas i-a solicitat lui Mircea Govor să îl sprijine în atribuirea unor lucrări publice în favoarea firmei sale.

„În acelaşi context, în perioada aprilie-mai 2010, inculpatul Govor Mircea Vasile, folosindu-se de influenţa pe care o avea asupra unei publicaţii cotidiene locale, în prezenţa lui Vlas Mirel, a ameninţat un avocat din Baroul Satu Mare că în ziarul respectiv vor apărea mai multe articole compromiţătoare ce vor avea ca obiect darea în vileag a modalităţii pretins frauduloase prin care firma avocatului ar fi obţinut mai multe contracte de consultanţă juridică cu diferite entităţi publice”, au scris procurorii în ordonanţa de extindere a urmăririi penale.

Mircea Govor i-ar fi precizat avocatului că acest lucru nu se va întâmpla dacă va favoriza societatea lui Mirel Vlas să câştige mai multe licitaţii publice ce se aflau în derulare în acel moment şi care erau organizate de instituţii cu care firma avocatului avea contract de consultanţă juridică pe linia achiziţiilor publice.

„Această conduită a creat o stare de temere avocatului respectiv care, în final, a acceptat o solicitare alternativă formulată de Govor Mircea Vasile, respectiv în a-i determina pe administratorii a două societăţi comerciale care câştigaseră o licitaţie privind o lucrare publică în valoare de 21.383.650 lei (lucrare care se dorea a fi atribuită în favoarea lui Vlas Mirel), să vireze suma totală de 124.800 lei în contul unei alte societăţi controlate de inculpatului Govor Mircea Vasile. Acest fapt a avut ca şi consecinţă oprirea oricărui articol denigrator în publicaţia respectivă la adresa avocatului”, susţin procurorii anticorupţie.

Anchetatori au mai stabilit că, în perioada noiembrie-decembrie 2010, Mircea Govor, cu sprijinul lui Valer Marian şi folosindu-se de influenţa pe care o aveau asupra aceleiaşi publicaţii, a impus, prin intermediul redactorilor, declanşarea unei campanii mediatice denigratoare la adresa unui primar de comună.

„Scopul urmărit de inculpat a fost acela de a-l constrânge pe edil să intervină pe lângă membrii comisiei de licitaţie, cu privire la o lucrare finanţată din fonduri europene cu o valoare estimativă de 9.882.426 lei, în vederea atribuirii acesteia în favoarea firmei administrate de Vlas Mirel”, potrivit procurorilor.

De asemenea, în perioada iunie-iulie 2014, Mircea Govor, după ce, în cadrul unei conferinţe de presă, dar şi personal, i-a solicitat inspectorului şef al ITM Satu Mare să-şi dea demisia, şi-a folosit în acest sens autoritatea şi influenţa deţinute de calitatea de preşedinte al PSD Satu Mare şi vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Satu Mare, pe lângă prefectul judeţului, Eugen Avram, pentru a se dispune, în afara cadrului legal, efectuarea unui control la instituţia publică respectivă.

sursa jurnalistii.ro

comentarii

de Horia Mărieș la 25 aprilie 2016 - 19:57

Îi vine rândul, nagyon bisztos și celui cu pălărie de gábor cu care băsădește Govor în poză.

Iată și niște gogoși bine răsuflate.
Sau sunt doar niște minciunele kovăciste foarte bine plătite jurnalistului care a publicat știrea?

„Careiul – orașul care are un ÎNTREG Cartier ANL. Criza de locuințe, REZOLVATĂ (FOTOGALERIE)” PresaSM Contact: Administrator/redactor: Ciprian BATEA, Satu Mare, Romania.

Mincinoșilor nesimțiți! Care criză de locuințe este rezolvată in Carei? Vreți să va dau eu o intreagă listă de nume din Carei care nu au nici pe departe problema locuinței rezolvate? Dați-mi spațiu in ziar, câteva pagini bune, vă public lista imediat!

„Primăria municipiului Carei, Kovacs Eugen, a făcut ce a făcut și a răsărit pe strada Tireamului din al doilea municipiu din județ tocmai un întreg Cartier ANL.”

Oare ce mămica lui măsa a făcut primașul pentru tot cartierul ăla?
A scos măcar un si gur leu din buzunarul lui? A scos pe driaku’, poate că a băgat lei in buzujebul lui, nu a scos!

„Pentru a deveni eligibil pentru ocuparea unui apartament ANL, solicitantul trebuia să îndeplinească trei condiţii esenţiale: titularul cererii să aibă vârsta sub 35 de ani, să aibă un loc de muncă şi să nu fi avut o locuinţă proprie. De asemenea, studiile superioare, vechimea cererii şi o familie cât mai numeroasă devin nişte criterii extrem de importante.”

Nesimțiților mincinoși! Ce criterii de eligibilitate, care trei condiții esențiale?
Vreți să va dau eu o intreagă listă de nume din Carei care nu corespund nici pe departe acestor criterii de eligibilitate ci numai criteriilor P.C.R. (P.ile C.unostiințe R.elații?). Pe cine driaku’ prosțiți voi, neobrăzaților? Dați-mi spațiu in ziar sau pe site-ul oficial al UAT Municipiul Carei (așa cum le place lor, isteților, să-l intituleze), că vă public lista imediat!
Ca să le pleznească obrazul de rușine tuturor.

PS? Habar n-aveam că pe lângă doi consilieri + un fin, pe statul de plată al primașului Kovacs, sau mai precis pe statul de plată al contribuabililor careieni mai este și numitul Ciprian Bâtea. Acum știu. De ALDE Cur_paș am aflat recent.

de cristi la 25 aprilie 2016 - 20:06

un alt pfa platit de jenika

de Horia Mărieș la 26 aprilie 2016 - 07:45

Sub semnătura unui alt renumit careian foarte PFA, a apărut și în Gazetă, în ziua de 24/04/2016 știrea „Primăria Carei, aproape să finalizeze Cartierul ANL”.

Mă pasionează din ce in ce mai mult termenii extrem de vagi folosiți de jurnaliștii fideli casei Kovács – precum și de catindatul la un al patrulea mandat de primaș, pe paginile lui personale de feisbuci, in limbile maghiară și română – pentru a defini exact termenul de dare în folosință, cum ar fi:

„aproape”,
„rövidesen”,
„în curând”,
„lassacskán”,
„în scurt timp”, etc.

De parcă cei trei jurnaliști din care am citat ar fi urmat aceeași școală jurnalistică a limbii de lemn, de parcă ar fi supt slovele și banii de la aceași țâță.
Oare de ce ar trebui să mă mai mir că toți cei trei jurnaliști, talentați și cu har de altfel, au devenit, fără nici o excepție, din ditamai directori executivi, redactori șefi sau simpli redactori de gazetă, niște anonimi și chinuiți de foame autori măzgălitori de bloguri/vloguri, sau doar niște simpli colaboratori, hrăniți din bani publici, din banii contribuabililor careieni? M-aș mira exact de pomană.

de Horia Mărieș la 26 aprilie 2016 - 14:43

Foarte trist, ba chiar de rău augur pentru unii cu ochelari de soare și cu pălărie de gábor pe cap, dar adevărat:

26 aprilie 2016, Nr. 576/VIII/3, COMUNICAT D.N.A.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar a inculpatului

GOVOR MIRCEA VASILE, vicepreședinte al Consiliului Județean Satu Mare și președinte al organizației județene a unui partid politic (la data faptelor), cu privire la săvârșirea a 3 infracțiuni de șantaj în formă agravată,

și în stare de libertate a inculpaților:

VALER MARIAN, președinte al organizației județene Satu-Mare a unui partid politic, la data faptelor, în prezent senator în Parlamentul României și
VLAS MIREL, administrator al unei societăți comerciale,

cu privire la săvârșirea a infracțiunii de complicitate la șantaj în formă agravată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
1. În perioada aprilie-mai 2010, inculpatul Govor Mircea Vasile, folosindu-se de influența pe care o avea asupra unei publicații cotidiene locale, în prezența inculpatului Vlas Mirel, administrator al unei societăți comerciale, a amenințat un avocat din Baroul Satu Mare că, în ziarul respectiv, vor apărea mai multe articole compromițătoare ce vor avea ca obiect darea în vileag a modalității pretins frauduloase prin care firma avocatului ar fi obținut mai multe contracte de consultanță juridică cu diferite entități publice.
În continuare, inculpatul Govor Mircea Vasile i-a precizat avocatului că acest lucru nu se va întâmpla dacă va favoriza societatea omului de afaceri să câștige mai multe licitații publice ce se aflau în derulare în acel moment și care erau organizate de instituții cu care firma avocatului avea contract de consultanță juridică pe linia achizițiilor publice.
Această conduită a creat o stare de temere avocatului respectiv care, în final, a acceptat o solicitare alternativă formulată de inculpatul Govor Mircea Vasile, respectiv în a-i determina pe administratorii a două societăți comerciale care câștigaseră o licitație privind o lucrare publică în valoare de 21.383.650 lei (lucrare care se dorea a fi atribuită în favoarea lui Vlas Mirel), să vireze suma totală de 124.800 lei în contul unei alte societăți controlate de inculpat.
Acest fapt a avut ca și consecință oprirea oricărui articol denigrator în publicația respectivă la adresa avocatului.

2. În perioada noiembrie-decembrie 2010, inculpatul Govor Mircea Vasile, beneficiind de ajutorul inculpatului Valer Marian și folosindu-se de influența pe care o aveau asupra aceleiași publicații, a impus, prin intermediul redactorilor, declanșarea unei campanii mediatice denigratoare la adresa unui primar de comună.
Scopul urmărit de inculpat a fost acela de a-l constrânge pe edil să intervină pe lângă membrii comisiei de licitație, cu privire la o lucrare finanțată din fonduri europene cu o valoare estimativă de 9.882.426 lei, în vederea atribuirii acesteia în favoarea firmei administrate de inculpatul Vlas Mirel.
3. În perioada august-septembrie 2013, inculpatul Govor Mircea Vasile, folosindu-și autoritatea și influența deținute de calitate de președinte al organizației județene a unui partid politic și vicepreședinte al Consiliului Județean Satu Mare, precum și de influența pe care o avea asupra aceleiași publicații cotidiene locale, a constrâns un inspector șef interimar al ITM Satu Mare, pentru ca acesta, în exercitarea atribuțiunilor sale de serviciu, să interzică inspectorilor de muncă din subordine să aplice sancțiuni contravenționale persoanelor agreate politic de Govor Mircea Vasile(în speță, primarii din același partid cu el, din județul Satu Mare).
Constrângerea a constat în proferarea unor amenințări directe cu destituirea din funcție, în publicarea unor articole denigratoare în presă, respectiv în efectuarea unei vizite de lucru de către Inspectorul General de Stat în Inspecția Muncii, la solicitarea inculpatului.
Scopul urmărit de inculpat, pe lângă obținerea unui folos pentru altul, (neaplicarea unor amenzi primarilor agreați în cazul constatării unor abateri pe linia relațiilor de muncă de către inspectorii ITM), a vizat trei paliere:
– de a asigura un folos nepatrimonial pentru sine, în sensul de a dobândi, în fața membrilor partidului pe care îl conducea de puțin timp, o reputație de un bun președinte, capabil să apere interesele lor în cazul în care aceștia ar fi sancționați de instituțiile deconcentrate,
– de a-și subordona instituția publică respectivă intereselor sale patrimoniale, în contextul în care Govor Mircea Vasile și familia sa dețineau mai multe societăți comerciale care aveau angajați.
– de a obține un folos material pentru altul (neaplicarea unor amenzi primarilor de aceeași culoare politică în cazul constatării unor abateri pe linia relațiilor de muncă de către inspectorii ITM).

În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile ce aparțin inculpatului Govor Mircea Vasile, până la concurența sumei de 124.800 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casație și Justiție, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Procurorii anticorupție au mai dispus disjungerea cauzei și continuarea cercetărilor față de inculpații Dolineaschi Andrei și Avram Eugen.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE D.N.A.

de Horia Mărieș la 11 mai 2016 - 06:29

Din ciclul cel făr’ de sfârșit: concetățenii noștri … ca bradu’!
Înalți ca bradul, proști tot ca bradul. Pretinul govorului și al sasului.

http://adevarul.ro/news/eveniment/surpriza-perchezitii-seful-fisc–ascuns-intr-un-seif-pivnita-carnetelul–spagile-psd-1_572f79a55ab6550cb8acce59/index.html

de Horia Mărieș la 14 octombrie 2016 - 02:57

Îl spală justiția sau nu-l spală?
Scapă din motive legate de lipsa de profesionalism a procurorilor de la DNA Oradea, sau nu scapă?
Cam astea ar fi intrebările la ordinea zilei.
În rest, Har Domnului, este bine merci, sănătos și voios, își vede de treabă moderând emisiuni politice pe la tv.
Nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase.

http://www.satmareanul.net/2016/10/13/rasturnare-de-situatie-in-dosarul-lui-mircea-govor-vezi-ce-au-decis-judecatorii/

Lasati un comentariu