Alegeri 2016: 5 candidaţi pentru un loc de consilier la Carei

• publicat la: 31 mai 2016
Alegeri 2016: 5 candidaţi pentru un loc de consilier la Carei

Duminică 5 iunie 2016 vor avea loc Alegeri locale. Se vor alege primarii localităţilor, consilierii locali şi judeteni.

În   municipiul Carei, oraş cu  21.112 locuitori potrivit datelor recensământului din octombrie 2011  sunt trecuţi în Registrul Electoral  20.998 de careieni cu drept de vot în condiţiile în care segmental 0-18 ani depăşeşte numărul de 4.200. Campania electorală este una anostă, în care Radio Transilvania Carei nu a primit acceptul de la Oradea de a difuza emisiuni electorale  de prezentare a candidaţilor careieni iar de dezbateri publice fug toţi candidaţii careieni care nu fac parte din PNL.  Nici înainte de campanie, în ultimii 4 ani, la emisiunile radiofonice locale  nu au dorit să participe decât cel mult  25 % dintre consilieri.

Dacă în cursa pentru funcţia de primar avem 4 candidaţi, pentru funcţia de consilier municipal  înghesuiala e  puţin mai mare: sunt 5 pe un loc ( deşi matematic vorbind, cifra reală e 5,10). Faţă de alegerile locale din 2012 cifra e mult mai mică.

https://www.buletindecarei.ro/2012/05/alegeri-2012la-carei8-candidati-pe-un-loc-de-consilier.html

Listele celor 4 partide înscrise  cu candidati pentru Consiliul Local Carei cuprind persoane  de toate vârstele şi toate profesiile. Pentru scrutinul de duminică 5 iunie avem şi un candidat independent la CL în persoana lui Rusu Marius.

Dorinţa de a ajunge  pe unul din scaunele de consilieri este  foarte mare deşi volumul de muncă e  la fel de mare, asta în cazul în care te respecţi pe tine şi alegătorii acestui oraş.

Seniorul de vârstă al candidaţilor  de consilier îl reprezintă pensionarul Petkes Joszef de la UDMR,născut la data de 4 august 1947,  la polul opus situându-se Alexandra Mureşan de 25 de ani de la ALDE.

Unii dintre cei înscrişi în cursă au mai fost consilieri şi în legislaturile anterioare, 18  la număr, iar pentru alţii  va fi o experienţă nouă. Se remarcă pe listele de consilieri un număr mai mare de doamne şi domnişoare faţă de alte alegeri. Cele mai multe femei candidat  se regăsesc pe listele PSD , 10 la număr, la polul opus situându-se UDMR cu 6 aspirante la funcţia de consilier. PNL şi ALDE au fiecare câte 8 femei înscrise pe lista de consilieri.

Formaţiunile PNL şi ALDE  au  echipa cea mai tânără, cu o medie de vârstă de 41 de  ani, în timp ce la polul opus se află UDMR –ul cu 46,9 ani.

Pentru PSD , media de vârstă a consilierilor este de 44,8 ani.

PNL şi UDMR sunt cele 2 formaţiuni  cu liste de candidaţi între care nu există legături de familie. Pe lista de candidaţi de la PSD regăsim 2 familii, soţ-soţie, familia Abrudean şi Beres. Si pe lista de la ALDE  întâlnim   doi candidaţi care sunt  tată şi fiică. Fostul candidat din 2012 la funcţia de primar, Avârvarei Dan, din partea PND la vremea respectivă se regăseşte acum pe lista ALDE.

La scrutinul din 5 iunie 2016, potrivit tragerii la sorţi a ordinii partidelor  pe buletinele de vot,ordinea va fi următoarea: ALDE,  PSD,  UDMR şi  PNL.

Dintre candidaţii de primar, doi sunt ingineri de meserie, Ilie Ciută şi Kovacs Eugen sau Jeno, unul este economist, Ionuţ Oneţ  iar candidatul ALDE, Pinter Jozsef are trecută pe liste ocupaţia, de administrator. Singurul care este întreprinzător cu activitate neîntreruptă de 25 de ani este candidatul liberal Ilie Ciută.

Buletin de Carei

comentarii

de piroska la 1 iunie 2016 - 07:48

si noi vrem faina domnnu jozsi.
iancsi a spus ca puteti sa luati d la lajos cit vreti ca sa ajunga pt toti magyar

de silviu la 1 iunie 2016 - 18:49

atentii pe fata de la tulipanii lui loios si ienika cu geza la inaintare adica puscariasul violator angajat la primaria carei!
gardieneii e cu noi!!!

Lasati un comentariu