Amenzi de 10.000 lei pentru produse pascale neconforme

• publicat la: 5 mai 2016
Amenzi de 10.000 lei pentru produse pascale neconforme

În perioada 14.04. – 29.04.2016, pe raza judeţului Satu Mare s-a desfăşurat o acţiune tematică de control privind modul de respectare a prevederilor legale, conformitatea, și modul de etichetare, prezentare- publicitate și comercializare produselor alimentare specifice sărbătorilor pascale (carne preambalată, ouă, vopsea de ouă, ciocolată și produse din cacao, tablete și figurine pe bază de cacao și grasimi vegetale, produse de patiserie (cozonac, pască, chec, fursecuri …), vin.

În urma controlului celor 19 operatori economici s-a verificat o cantitate totală de 1633 de kg produse alimentare şi 460 de ornamente pascale atât din mediul rural ,cât şi din mediul urban de pe raza judeţului Satu Mare.

Printre deficienţele constatate se numără:

-lipsa denumirii produselor şi cantitatea netă, abatere constatată la doi operatori economici din Satu Mare
– lipsa denumirii produselor  în limba română  la fursecuri asortate şi pască import Ungaria, deficienţă constatată la trei operatori economici din Satu Mare
-lipsa informării privind data exipirării constatată la un operator economic care nu avea afişată, la loc vizibil, data expirării la vitrina cu carne refrigerată (pulpa de porc)

-lipsa afişării la ouă a codului centrului de ambalare -la doi operatori economici nefiind vizibil codul centrului de ambalare.
-nerespectarea temperaturii de păstrare la produse din carne de porc ( cotlet de porc ,pulpa de porc refrigerate.
-lipsa ingredientelor în informaţiile de pe etichetă –la doi operatori economici nu erau menţionate în listă, unul din ingrediente, respectiv la produsele de patiserie cu cocos
-lipsa informaţiilor la produsele de patiserie, (lista alergenilor inexistentă ), s-a constatat o informare incompletă/incorectă a consumatorilor.

-nerespectarea temperaturii de păstrare a ouălelor la un operator economic

-lipsa afişării preţurilor la sortimente de vin ,cozonac ,pască,carne şi preparate din carne

În urma verificărilor efectuate  au fost oprite temporar până la remedierea deficienţelor 44,5 kg produse alimentare şi 375 ornamente pascale în valoare de 1.445 lei .Pentru deficienţele constatate s-au aplicat sancţiuni contravenţionale cu avertisment şi amenzi în valoare de 10.000 lei , specifica Inspectoratul  pentru  protectia consumatorului Satu Mare.

In municipiul Carei si in acest an au lipsit produsele dulci specifice sarbatorilor Pascale  din data de 1 mai 2016 din supermarketurile din oras cu exceptia Unicarm.

Lasati un comentariu