Comemorare Simion Bărnuţiu la Carei cu boicot de imagine

• publicat la: 27 mai 2016
Comemorare Simion Bărnuţiu la Carei cu boicot de imagine

În mod special nu am postat materialul cu activitatea dedicată comemorării marelui revoluţionar paşoptist Simion Bănuţiu înainte de emiterea unui comunicat de presă de către Direcţia de Cultură, Turism şi Sport a municipiului Carei pentru a vedea dacă vor fi menţionaţi toţi participanţii. Din păcate, suspiciunile noastre au fost întemeiate. În mod regretabil şi total neprofesionist, expresia  ,,numeroşi careieni’’ a fost folosită pentru a cuprinde persoane sau asociaţii care nu sunt pe placul conducerii primăriei mun.Carei. La eveniment nu a participat niciun careian care să nu fie cuprins într-o instituţie. Buletin de Carei vă aduce la cunoştinţă persoanele şi asociaţiile care au fost prezente la acest eveniment aşa cum reiese din poza de grup:

1.Şcoala Gimnazială Vasile Lucaciu, elevi şi cadre didactice

2.Corina Nuna, director Biblioteca Municipală Carei, o prezenţă constantă la depunerile de jerbe de la bustul lui Simion Bărnuţiu

3.Varna Levente, directorul Direcţiei de Învăţământ şi Sănătate din cadrul Primăriei Carei, aflat în premieră la un astfel de veniment dedicat comemorării unei personalităţi româneşti ( una din binefacerile campaniei electorale)

4. Asociaţiunea culturală ASTRA, Despărţământul Carei

5. Asociaţia cultural patriotică Unirea 2009

6. Mircea Terheş, director adjunct Grup Şcolar ,,Simion Bărnuţiu’’ Carei cu un grup de elevi şi profesori

7.Consilierul Ilie Ciută, cel care a reabilitat din fonduri personale postamentul şi fundaţia bustului lui Simion Bărnuţiu  şi ec. Lăcrămioara Sucală din partea PNL Carei

8. prof.Talida  Silaghi cu un grup de elevi de la Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu”

Comunicatul remis de Direcţia de Cultură către toată presa judeţeană şi naţională nu face referire la nici una din aceste persoane deşi nici una dintre acestea nu este datoare la bugetul de stat şi nici nu are reţinere pe salar la fel ca primul gospodar al oraşului, primarul Kovacs. Regretăm că administraţia locală se implică în acest mod în campania electorală a primarului- preşedinte UMDR Carei şi a viceprimarului, omiţând cu bună ştiinţă menţionarea tuturor participanţilor la acest eveniment. Oricine ar fi putut participa la eveniment şi nu e vina nimănui dacă unii sunt prezenţia iar alţii nu.

Întrebat fiind de ce nu a mai participat până acum la astfel de evenimente, Varna Levente, directorul Direcţiei de Învăţământ şi Sănătate din cadrul Primăriei Carei  a răspuns că doar acum a fost invitat. Precizăm pe această cale că la depunerile de jerbe de flori din data de 15 mai 2015, la acelaşi bust în prezenţa reprezentanţilor Inspectoratului de Urgenţe Satu Mare, a acad. Emil Burzo şi a acad. Marius  Porumb, profesori universitari şi cadre didactice şi membri ai Despărţământului ASTRA Carei nimeni din primăria Carei nu a dat curs invitaţiei făcute de Despărţământul  ASTRA Carei. Deci motivul cu invitaţia nu este plauzibil.

Citirea unor aspecte din biografia renumitului revoluţionar Simion Bărnuţiu, elev al Liceului piarist din Carei între anii 1820 şi 1825, în faţa căruia se află amplasat acest bust, a fost făcută  la Casa de Cultură din apropiere. Bogdan Georgescu, Adrian Ştefănuţi şi Nicoleta Latiş au rostit alocuţiuni despre  anumite perioade din activitatea cunoscutului patriot.

Pe scena Casei de Cultură, Bogdan Georgescu a  mulţumit nominal tuturor celor prezenţi  pentru participare dar cine a întocmit comunicatul remis presei judeţene  şi centrale nu a mai consemnat cele afirmate de directorul Direcţiei de Cultură.

Bogdan Georgescu a relatat  despre amănunte deosebit de interesante şi  puţin cunoscute din ultima perioadă de viaţă a celui ce a fost Simion Bărnuțiu, istoric, profesor, filosof, liderul mişcării revoluţionare din Transilvania, ilustru cărturar și om politic şi  a  îndemnat elevii prezenţi să acorde un moment din timpul lor când trec prin faţa busturilor ce se află în mun.Carei  şi să citească cele câteva cuvinte despre acestea.

Astfel de evenimente sunt deosebit de instructive pentru elevi deoarece sunt prea puţin menţionate în manualele de istorie.

Buletin de Carei

comentarii

de Ionel LUPU la 28 mai 2016 - 12:22

Atitudinea extremismului si separatismului unguresc nu s-a dezmintit nici la Comemorarea lui SIMION BARNUTIU la Carei din acest an ?!?!?!?!?!… Trebuie memorate astfel de fapte si, atunci cand se mai repeta sa le fie servite celor care si-ar dori repetarea iobagiei sociale si nationale din timpul … austro-ungariei….!!!!!!!!! S-a invartit roata istoriei !!!

Lasati un comentariu