Jerbă de flori de Ziua Regalităţii

• publicat la: 10 mai 2016
Jerbă de flori de Ziua Regalităţii

Cu ocazia Zilei Regalităţii, membrii ai ASTRA Carei au depus o coroană de flori la bustul regelui Ferdinand al României.  Regele Ferdinand a avut o contribuţie importantă la făurirea unei Românii moderne dar mai ales la reîntregirea ei. Contribuţia sa a fost deosebit de însemnată  şi pe plan cultural, fiind ales ca preşedinte de onoare al ASTRA . În  perioada domniei sale, Asociaţiunea culturală ASTRA a beneficiat de multiple ajutoare din partea Casei Regale.

În 1920, marile puteri recunosc României drepturile asupra Basarabiei, Transilvaniei şi Bucovinei, drepturi confirmate încă din 1918 de proclamaţiile de unire.

La 15 octombrie 1922, regele Ferdinand şi regina Maria sunt încoronaţi regi ai României Mari la Alba Iulia. În 1921 se adoptase reforma agrară, promisă soldaţilor pe front şi victimelor represiunii din 1907, iar în 1923 va fi adoptată o nouă Constituţie, cu extinderea dreptului de vot.

Regele Ferdinand s-a stins din viață în 1927. A fost supranumit Ferdinand I Întregitorul pentru că ţăranii din Transilvania care îl asemănau cu Mihai Viteazul. În anul 1919, acesta face o vizită în oraşul nostrum, în luna mai, însoţit de regina Maria şi de Iuliu Maniu. A avut parte de o primire impresionantă pe peronul gării Careii Mari din partea preoţilor tuturor cultelor religioase, a corului condus de preotul Pătcaşiu din Hotoan şi de grupul de mirese din Ţara Oaşului.

Bustul său  se afla  în vecinătatea sensului giratoriu principal din mun.Carei, fiindu-i  refuzată amplasarea în parcurile oraşului.

Buletin de Carei

Lasati un comentariu