Carei 2016: La 127 de ani de la moartea lui Eminescu

• publicat la: 15 iunie 2016
Carei 2016: La 127 de ani de la moartea lui Eminescu

Miercuri, 15 iunie 2016, Asociaţiunea ASTRA Carei a comemorat 127 de ani de la trecerea în nefiinţă a poetului naţional Mihai Eminescu. Datorită vremii  ploioase de la  la ora programata, întrunirea a avut loc la una dintre cafenelele din apropiere.  A fost evocată personalitatea marcantă a jurnalistului, filozofului, prozatorului şi dramaturgului, economistului, sociologului, traducătorului şi marelui patriot Mihai Eminescu.

Când opera de revigorare a rostirii româneşti, când tainele întinerii oralităţii au fost temeinic aşezate în mâinile ucenicilor săi, Eminescu s-a reîntors în eternitatea din care a venit. Anul despărţirii, 1889, an căruia ursitele, socotindu-l vinovat de trecerea în nefiinţă a celui mai luminat spirit al poporului din preajma Carpaţilor, i-au predestinat repetări ciclice pentru timpurile ce aveau să vină cu rosturi de mântuirea  şi vindecarea de opresiuni a românilor.

Tinerii astrişti au dat glas apoi versurilor din lirica eminesciană iar membrii ai corului ASTRA Careiană au cântat la final  nemuritorul…O, rămâi….

Profitând de întâlnire, astriştii careieni au dezbătut apoi probleme legate de atragerea de fonduri pentru realizarea unui bust al lui Mihai Eminescu. Din partea societăţii culturale  Avram Iancu a fost prezent Dănuţ  Paşca iar din partea consilierilor  locali, Ilie Ciută.

În data de 24 februarie 2015, consilierii majoritari UDMR ai Consiliului local Carei au refuzat amplasarea unui bust al lui Mihai Eminescu în municipiul Carei. Nici Otilia Marchiş nu a fost  dorită şi nici Ionel Brătianu.

Ca jurnalist, Eminescu nu i-a iertat pe cei care nu se ridicau la înălţimea poziţiilor politice pe care le deţineau iar celor care îi reproşau că este prea dur el le răspundea că ticălosului nu poţi să-i spui altfel decât este, adică ticălos.

Buletin de Carei

Lasati un comentariu