Comemorare Mihai Eminescu la Carei

• publicat la: 14 iunie 2016
Comemorare Mihai Eminescu la Carei

Mâine, 15 iunie 2016 se împlinesc 127 de ani de la moartea  renumitului Mihai Eminescu, poetul nostru naţional.

Asociaţiunea ASTRA, Despărţământul ( filiala)  Carei, vă invită la câteva momente de poezie în semn de omagiu pentru întreaga sa  activitate  depusă în slujba poporului român. Careieni din toate categoriile sociale , din toate domeniile de activitate sunt  invitaţi să citească din lirica eminesciană.  Întâlnirea va avea loc în parcul  din jurul statuii  Sf.Florian.

În municipiul reşedinţă de judeţ au loc mâine manifestări ample dedicate poetului naţional la bustul acestuia.

În mun.Carei, din judeţul Satu Mare, Asociaţiunea ASTRA Carei a depus  către Consiliul Local o solicitare de amplasare a unui bust al lui Mihai Eminescu  în luna februarie 2015.  Conform înregistrării video de  la acea dată, consilierii majoritari ai UDMR au votat împotriva  amplasării acestui bust în mun.Carei.

http://www.buletindecarei.ro/2015/02/udmr-carei-interzice-statuia-lui-eminescu-in-carei.html

Mihai Eminescu nu a fost doar poetul nepereche. A fost românul absolut.

Spre deosebire de poezia sa duioasă, muzicală şi extrem de prietenoasă sau de proza sa cu iz fantastic, activitatea de ziarist a lui Mihai Eminescu s-a dus printre concepte aride, critici, dezbateri de idei, programe politice, sociale şi economice, dar şi concepte filosofice occidentale şi idei despre patriotismul naţional.

George Călinescu afirma, referindu-se la vocaţia de gazetar a lui Eminescu, că „este poate cel dintâi gânditor politic român care să-şi sprijine doctrina pe economie“. Acelaşi critic literar afirma că ziaristul avea „noţiuni integrale de istoria problemelor şi doctrinelor filozofice“ şi că era „apt să priceapă şi să mânuiască abstracţii oricât de înalte“.

Mai aproape de zilele noastre, criticul literar şi academicianul Eugen Simion este şi mai tranşant. „Eminescu a marcat în mod indiscutabil istoria presei româneşti, este unul din marii gazetari pe care i-a avut România. Publicistica lui ar trebui predată în şcolile de jurnalism pentru că tinerii ar avea ce învăţa“, afirmă Simion, cimentând practic influenţa, de peste secole, a poetului şi prozatorului convertit pentru câţiva ani în gazetar.

comentarii

de Ioan la 15 iunie 2016 - 22:16

Multumesc mult, am deschis adresa prea târziu. Poate la alte ocazii.

Lasati un comentariu