De Ziua Iei purtaţi ia tradiţională românească

• publicat la: 23 iunie 2016
De Ziua Iei purtaţi ia tradiţională românească

Vineri, 24 iunie 2016 este Ziua Iei.  Frumuseţea acestui  obiect de îmbrăcăminte specific românesc a fost apreciată  de toţi cei care au vizualizat-o. În ultima perioadă de timp a început să fie apreciată la adevărata ei valoare nu numai pe plan naţional ci chiar internaţional.

Astfel, Primarul capitalei americane, Muriel Bowser, a proclamat ziua de 24 iunie 2016 drept „Ziua Universală a iei” în Washington, D.C., răspunzând astfel demersurilor Ambasadei României în SUA, potrivit unui comunicat al reprezentanței diplomatice.

„În proclamația semnată de primar se arată că ziua de 24 iunie a fost recunoscută și celebrată în jurul lumii și este sărbătorită inclusiv de comunitatea românească din Washington, D.C. De asemenea este menționat faptul că ia românească a devenit un simbol internațional al culturii române și o sursă de inspirație pentru mari creatori de modă”, precizează Ambasada în comunicatul citat.

Inițiată și coordonată de comunitatea online ‘La Blouse Roumaine’, „sărbătoarea este un prilej de a promova o frumoasă tradiție românească”.

Tot mâine, la Muzeul Judeţean Satu Mare, are loc de la ora 12,00, colocviul cu tema Tradiție și modernitate în reprezentările patrimoniului material și imaterial. Ia și sărbătorile românilor.

Conferențiază d-na dr. Doina Dascălu Ișfănoni, istoric de artă, cercetător etnolog la Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti” din București, expert al Ministerului Culturii în comisia pentru  Salvgardarea Patrimoniului Național Imaterial.

Buletin de Carei şi Despărţământul ASTRA Carei vă invită ca vineri, 24 iunie 2016, să sărbătorim Ziua Iei prin purtarea acestui frumos obiect vestimentar pe tot parcursul zilei.

Buletin de Carei

Lasati un comentariu