Evaluarea Naţională pentru elevii careieni

• publicat la: 27 iunie 2016
Evaluarea Naţională pentru elevii careieni

Au început emoţiile  pentru proaspeţii absolvenţi ai claselor a opta. Astăzi, 27 iunie  2016 elevii  au susţinut  primul mare examen din viaţa lor de elev, Evaluarea Naţională.

Prima probă  a fost  la disciplina Limba şi Literatura Română si  a început la  ora 9.00,  elevii având  la dispoziţie 2 ore ca să  rezolve subiectele.

La primul subiect elevilor li s-a cerut să demonstreze că textul primit, poezia ,,Salcâm’’ de A.E. Baconschi aparţine genului  liric  şi să facă analiza poeziei.

La subiectul al II-lea, elevii au primit un fragment dintr-un articol cu tema ,, Grădina pierdută a Edenului’’ – locul unde ajungi doar cu elicopterul’’, semnat de Andreea Marinaş, iar la subiectul III au avut de redactat o naraţiune în care să prezinte o întâmplare reală sau imaginară petrecută într-o zonă turistică.

În municipiul Carei s-au înscris pentru susţinerea Evaluării Naţionale, un număr de  169  de elevi. La Şcoala Gimnazială nr.1 au fost prezenţi 44 de elevi la examen, la Şcoala Gimnazială ,,Vasile Lucaciu’’ sunt 30 de elevi înscrişi, la Şcoala Gimanzială nr.3 sunt 66 de absolvenţi  iar la Liceul Teoretic sunt 29 de absolvenţi de gimnaziu înscrişi la examenele naţionale.

Plin de emoţii părinții i-au așteptat pe copii încă de la ora 10.00 a dimineții. Primii elevi au ieșit din examen în jurul orei 10.15.

Aceștia spun că subiectele au fost ușoare şi că nu au întâmpinat prea mari dificultăţi.

Pentru Mihai Todea, de la Şcoala Gimnazială nr.3, clasa a VIII-a A  ,,examenul a  fost…uşor. A trebuit să scriem despre o întâmplare din viaţa noastră sau una fictivă despre un loc turistic vizitat.În rest, am avut o analiză uşoară a unei poezii care a conţinut atribut adjectival şi complement direct.Tot acolo a trebuit să redactăm o propoziţie care să conţină un complement circumstanţial de timp. Mihai ne-a declarat că vrea să fie din toamnă elec al Liceului Teoretic Carei, la profilul matematică-informatică.

Ghiţă Trif, de la Şcoala Gimnazială nr.3  a precizat pentru Buletin de Carei  că… ,,examenul n-a fost  greu. La primul subiect am primit genul liric.  Am avut de făcut analiza gramaticală a textului şi la al doilea subiect am avut de realizat o compunere reală sau imaginară dintr-un loc turistic.’’

O tânără absolventă pe nume Boor Petra, din clasa  a VIII-a C de la Şcoala Gimnazială nr. 3 a declarat pentru Buletin de Carei : ,,La subiectul întâi ne-au dat  o poezie care a trebuit s-o demonstrăm că aparţine genului liric.Şi celelalte subiecte au fost uşoare, la partea de gramatică a fost puţin mai dificil, dar per total au fost subiecte uşoare.La matematică o să fie mai greu, aşa cred’’.Petra ne-a spus că vrea să intre la Liceul Teoretic, la profilul ştiinţe ale naturii.

Şi pentru elevii Felician Matioca şi  Anghel Indre   subiectele primite la proba de limba română au fost uşoare.,,A fost destul de uşor examenul. Am primit la primul subiect o creaţie din genul liric aparţinând lui A.E Baconschi. La matematică am mai multe emoţii, e mai greu pentru că sunt mai multe formule de reţinut’’, a declarat pentru Buletin de Carei Indre Anghel.

,,Pentru mine compunerea de la subiectul doi a fost mai grea, dar cred că voi lua un 9’’, ne-a spus Felician.

Pentru prima dată în procesul de evaluare a lucrărilor elaborate de candidaţii care susţin Examenul de Evaluare Naţională, comisia naţională de examen a decis ca acestea să fie corectate în centre zonale de evaluare din alte judeţe decât cele în care au avut loc probele.

Buletin de Carei

Lasati un comentariu