Orar redus din cauza caniculei

• publicat la: 23 iunie 2016
Orar redus din cauza caniculei

Având în vedere că în perioada următoare sunt prognozate de către Administrația Națională de Meteorologie temperaturi ridicate extreme, Inspecția Muncii și Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Satu Mare au luat măsuri de intensificare a controalelor la angajatori, în care, suplimentar tematicii propuse, se va urmări modul de respectare a prevederilor Ordonanței de Urgență nr. 99/2000.

Potrivit legii, prin temperaturi extreme pozitive se înțeleg temperaturile exterioare ale aerului, care depășesc +37*C sau, corelate cu condiții de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel. Temperaturile sunt monitorizate și certificate de Institutul Național de Meteorologie și Hidrologie și transmise de centrele regionale ale acestuia.

În perioadele cu temperaturi ridicate extreme, angajatorii trebuie să asigure următoarele măsuri minimale:

    A. Pentru ameliorarea condițiilor de muncă:

    a) reducerea intensității și ritmului activităților fizice;

    b) asigurarea ventilației la locurile de muncă;

    c) alternarea efortului dinamic cu cel static;

    d) alternarea perioadelor de lucru cu perioade de repaus în locuri umbrite, cu curenți de aer.

    B. Pentru menținerea stării de sănătate a angajaților:

    a) asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoană/schimb;

    b) asigurarea echipamentului individual de protecție;

    c) asigurarea de dușuri.

Angajatorii care nu pot asigura condițiile de mai sus vor lua, de comun acord cu reprezentanții sindicatelor sau cu reprezentanții aleși ai salariaților, după caz, următoarele măsuri:

    – reducerea duratei zilei de lucru;

    – întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuității activității în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.

    Măsurile privind reducerea duratei de lucru și de întrerupere colectivă a lucrului se vor stabili dacă temperaturile extreme se mențin pe o perioadă de cel puțin două zile consecutiv.

Perioadele de reducere a duratei zilei de lucru, de eșalonare a zilei de lucru sau de întrerupere colectivă a lucrului se vor stabili o dată cu măsurile prevăzute mai sus.

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de munca în condiții de temperaturi extreme se vor lua următoarele măsuri:

    a) asigurarea de către angajator a examenului medical la angajare și a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicațiilor pentru munca la temperaturi crescute sau scăzute;

    b) asigurarea primului ajutor și a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate;

    c) trecerea, după posibilități, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecțiuni, care au contraindicații privind munca la temperaturi extreme.

Încălcarea prevederilor referitoare la prevenirea unor îmbolnăviri determinate de munca în condiții de temperaturi extreme se sancționează cu amendă între 1.500-2.500 lei.

Lasati un comentariu