Prinţişori şi prinţese din poveste la Carei

• publicat la: 12 iunie 2016
Prinţişori şi prinţese din poveste la Carei

Vineri, 10 iunie 2016 copii preşcolari  din Carei si Satu Mare au trăit pentru o zi o   poveste  plină de magie cu prinţi şi prinţese la  castelul Karolyi din Carei.

Îmbrăcaţi în costume de epocă, alături de părinţi, au înfruntat vremea ploioasă şi au participat la  proiectul  intitulat ,,Satu Mare pentru copii’’ care se implementează în grădiniţa GPP nr. 3 din Carei   şi care se doreşte a fi un proiect de  cunoaştere şi promovare prin activităţi în are liber (outdoor) a  obiectivelor turistice din judeţul nostru în rândul copiilor.

Ca parteneri la proiect au fost   Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 1, Grădiniţa  cu Program Prelungit nr.2 şi Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 3 din Carei   şi 6  grădiniţe din Satu Mare, Dumbrava Minunată, grădiniţa nr.33, nr.14, nr.5, nr.7 şi nr.11.

Evenimentul a debutat cu apariţia în faţa castelului a unei caleşti trase  de 2 cai frumoşi negri în care se găsea o frumoasă prinţesă şi un prinţ,  moment spectaculos pentru  cei mici.

A urmat un scurt moment artistic  iar apoi a fost  expusă povestea castelului de către  educatoarea Monica Robotin. Împărţiţi în grupe, copii au vizitat castelul şi muzeul careian  iar apoi au participat la ateliere  tematice de lucru manual, cel de turtă dulce, de imprimat materiale textile cu motive specifice, de brutărie, de farmacie şi de pictură pe sticlă amplasate în parc.

A fost organizat chiar un teatru de păuşi pe locul  unde era prevăzut un Teatru de Vară  care nu s-a mai realizat.

Atelierele s-au dovedit a fi foarte atrăgătoare pentru copii, aceştia având  oportunitea de  a-şi dovedi abilităţile la îndeletnicirile  odată cotidiene.

Din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean a fost prezentă Leontina Ghiţ, inspector şcolar învăţământ preşcolar, care a  declarat pentru Buletin de Carei

,,Noi avem un proiect mai mare, se numeşte  ,,Satu Mare pentru copii”,  este un proiect care îşi propune să promoveze obiectivele turistice la  nivelul copiilor, preşcolari şi şcolari. Este un proiect care a fost preluat  ca şi iniţiat de oraşe mari din Europa, iar în România, oraşul Sfântu  Gheorghe a făcut prima dată acest proiect.  Noi l-am îmbunătăţit şi astfel am  selectat 20 de obiective turistice din întreg judeţul care vor fi cunoscute  de toţi copii la faţa locului în baza unor proiecte tematice. La sfârşitul  acestui proiect, noi vrem să edităm un ghid foarte accesibil pentru copii, părinţi şi bunici, astfel încât ei să ştie atunci când vor îndruma copii ce  anume trebuie să cunoască copii, ce este accesibil şi cum pot să înţeleagă  mai bine istoria locală.  Ghizii au modul lor de explica şi de a expune  obiectivele la nicel de adulţi şi de puţine ori copii înţeleg şi pot să  intre în atmosfera reală a unui obiectiv turistic. De aceea, noi cu  mijloace foarte  specifice ne gândim să facem poveşti, să facem ateliere şi   să introducem copii în fiecare atmosferă în funcţie de obiectivul pe care  îl vizitează. ’’

Buletin de Carei

comentarii

de liana la 13 iunie 2016 - 07:56

foarte frumos imbracati micutii dar de ce au fost lasati sa stea jos in castel cand e asa de rece?

Lasati un comentariu