Ziua Drapelului Naţional ignorată la Carei de primar

• publicat la: 26 iunie 2016
Ziua Drapelului Naţional ignorată la Carei de primar

Duminică, 26 iunie 2016, la Monumentul Ostaşului Român din municipiul Carei a avut loc un Moment Solemn în cinstea Zilei Drapelului Naţional.

În cadrul manifestării, Bogdan Georgescu, directorul Direcţiei de Cultură a Municipiului Carei a prezentat semnificaţia Zilei Drapelului, după care a fost oficiat un Te Deum de către preoţi din cadrul Parohiei Ortodoxe române Carei. Au participat 4 consilieri locali, reprezentanţii PNL si PSD Carei, Asociaţiunea ASTRA Carei si careieni.

La finalul evenimentului, cei mai tineri membri ai Asociaţiunii „Astra”, Despărţământul Carei, Alexandra Danciu, elevă la Şcoala Gimnazială Nr. 3, Marcel Ursan, elev la Şcoala „Vasile Lucaciu” Carei şi Georgiana Trif, elevă la Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu” din Carei, au susţinut un scurt recital de poezie în cinstea Zilei Drapelului.

 

Totodată, în Sala Cavalerilor a Castelului Károlyi se poate vizita Expoziţia de fotografie intitulată „Drapelul naţional, de la începuturi până azi”, realizată de reprezentanţii Centrului de Promovare a Turismului Cultural „Gróf Károlyi”. Expoziţia este deschisă spre vizitare până la data de 03 iulie 2016.

In timp ce la Satu Mare noul primar UDMR a sărutat drapelul înainte de înălţarea lui  pe catarg, la Carei, primarul Kovacs şi viceprimarul Keizer, ambii de la UDMR au lipsit cu desăvârşire. Nimeni nu a fost prezent din partea UDMR sau ALDE care sunt reprezentaţi în CL.

În viața românilor, de mai bine de un secol și jumătate, această simbolistică, indiferent ce regim a fost, indiferent dacă ţara era împărțită sau unită, aceste trei culori au fost sfinte în viața românilor. Drapelul trebuie cinstit indiferent dacă este iunie sau orice altă zi din an. Trebuie să ne trăim viața cu respect faţă de aceste trei culori şi faţă de ţara în care trăim”, a declarat președintele CJ, Pataki Csaba.

În viața fiecărei nații, fiecărui popor, drapelul are o simbolistică aparte. Azi, 26 iunie cu ocazia Zilei Drapelului Național, am participat împreună cu celelalte oficialități locale și județene la această sărbătoare”, spune primarul de Satu Mare Kereskenyi Gabor.

Nu acelaşi lucru se întâmplă la Carei unde nici nu s-a  uscat bine cerneala de pe jurământul semnat de autorităţile careiene nou investite că deja au uitat că sunt reprezentanţi ai întregii comunităţi din această localitate aflată în graniţele României.

La 36 de km distanţă fizică una de alta, localităţile Carei şi Satu Mare sunt despărţite de sute de ani diferenţa de mentalitate şi atitudine a autorităţii locale. Ajunge  să remarcăm modul în care administraţia locală Carei protejează atent perdeaua verde de 9 m înălţime  ce acoperă Monumentul Ostaşului Român pentru a-l ascunde de ochii trecătorilor.

Date despre realitatea careiană aşa  cum este ea puteţi citi doar pe Buletin de Carei.  Presa aservită ce  pierde din credibilitate tocmai prin cosmetizarea şi ciuntirea informaţiilor  conduce în topul încercărilor de manipulare şi  ignoră prezentarea realităţii.

ROŞU – GALBEN – ALBASTRU, culorile drapelului românesc, sunt caracteristice ţesăturilor şi ornamentelor de pe îmbrăcămintea poporului nostru, păstrate timp de veacuri fie toate trei împreună, fie asociate câte două, în drapelele ţărilor române. Aceste tradiţii puternice au făcut ca, în perioada modernă, tricolorul să devină steag al ţărilor române, pentru prima dată în Transilvania, apoi în Ţara Românească şi în Moldova.

În frumoasa lor îmbinare, culorile care alcătuiesc drapelul României îşi au o existenţă de multe secole. În acest sens vorbesc numeroasele mărturii istorice scrise şi nescrise care au format în literatura de specialitate obiectul atenţiei cercetătorilor. Între acestea, este interesantă menţiunea făcută de istoricul german dr. J.F. Neigebaur, în lucrarea Dacien aus der Uberresten des klassichen Alterthums, mit besonderer Rucksicht auf Siebenburgen. Topographische zusammen-gestellt, publicată în 1851 la Braşov, potrivit căreia cele trei culori ale drapelului României sunt o moştenire de pe timpul Daciei.

Buletin de Carei

comentarii

de Horia Mărieș la 26 iunie 2016 - 16:56

„In timp ce la Satu Mare noul primar UDMR a sărutat drapelul înainte de înălţarea lui pe catarg, la Carei, primarul Kovacs şi viceprimarul Keizer, ambii de la UDMR au lipsit cu desăvârşire. Nimeni nu a fost prezent din partea UDMR sau ALDE care sunt reprezentaţi în CL.”

Nimic de comentat, decât: „Niște măgari (szamarak) neobrăzați cei din a Nagykárolyi Önkormànyzat” care nu știu altceva decât „Ria, Ria, Hungaria!”.

de Nagykaroly. la 26 iunie 2016 - 17:32

Doare la ei fix an C..R de voi Careieni anca patru ani de zile!Ca de obicei.

de Horia Mărieș la 26 iunie 2016 - 17:52

Abia acum realizez că primașul Jenö bácsi úr a avut de fapt o „scuză”.

A trebuit să participe muszaj la sărbătoarea șvabilor, a fidelilor și credincioșilor aliați politici, la Karoler Schwabenfest și a optat evident pentru această sărbătoare care s-a lăsat și cu păpică și cu pileală, nu pentru ziua Drapelului Național (românesc).

Eveniment remarcabil acest Karoler Schwabenfest, oglindit din belșug cu fotografii bune, publicate pe blogurile private ieșite din privată ale Careianului și a distinsului Magánember.
.
Apropo de fotografii, unele foarte reușite de altfel.

Este de remarcat faptul că (in premieră se pare) fotografiile au apărut pe vlogulețe cu marcajul („ștampila”) blogului respectiv, adică cu marcajul „OooooDeCeee?” respectiv cu maracajul „Carte poștală ilustrată”. Aceleași fotografii! Identice.

Știam eu că cine se aseamănă se adună, dar doar bănuiam, doar deduceam logic până acum că cei doi corifei ai presei locale sunt mereu mână-n mână, lână-n lână. Acum am și certitudinea.

de delia la 26 iunie 2016 - 17:54

gaska de mafioti e interesata numai de banii orasului nu de simbolurile nationale

de nelu la 26 iunie 2016 - 19:24

ce e cu balciul din parcul reabilitat recent?zilele orasului nu se pot tine da pentru maghiari si svabi e voie la balciuri tigonesti ca sa nu uite de origini jeno

de simi la 26 iunie 2016 - 21:34

cica sarbatoare a svabilor da toti vorbesc ungureste si au apucaturi romanesti. la toti le place balciul si bograciul

de raul la 27 iunie 2016 - 14:15

„deputatul Erdei D. Istvan a aratat că asemenea momente, în care oamenii de diferite etnii ajung mai aproape unii de alţii,iar senatorul Pataki Csaba a arătat că vrea să devină conducătorul unui judeţ în care locuitorii să se simtă şi să trăiască bine indiferent de naţionalitatea lor” …Ba ma lasati cu vrajeala asta ieftina???? Pai organizati sarbatoare svabeasca cu fanfara si defilare,cu tot balciul aferent prin oras si prin parc, chiar de Ziua Drapelului National si veniti cu declaratii de-astea de prostit lumea? Pai organizarea balciului svabesc a fost facuta FIX pentru eclipsarea Zilei Drapelului National.Asa ca mai lasati galgara „de doi lei” ca pe Romani nu-i prostiti voi cu declaratiile voastre fatarnice.

de vinesupurupelanoi la 27 iunie 2016 - 23:06

cand crezi ca le-ai vazut pe toate apare alta….unii chiar nu isi cunosc lungul nasului si insista ca aia in targ.judetul nostru e plin de oameni exotici1 avem la Carei un primar cu datorii la buget si acum un anchetat ce face emisiuni politice.
http://www.gazetanord-vest.ro/2016/06/transfer-spectaculos-reusit-de-nord-vest-tv/#comment-858993

de Horia Mărieș la 28 iunie 2016 - 05:11

@vinesupurulpelanoi:

🙂 Culmea tupeului. Cine s-a găsit să facă consultanță politică în județul Satu Mare ! 🙂

NordVestTV este de fapt televiziunea lui Mircea Govor, mai precis o afacere pusă pe numele fiului său.

Pentru cei care au memoria extrem de scurtă, doar o mică readucere aminte, dar este cert că finul sas ne poate spune mai multe, că doar a fost martor-executant:

26 aprilie 2016
Nr. 576/VIII/3, COMUNICAT D.N.A.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată,

sub control judiciar a inculpatului

GOVOR MIRCEA VASILE, vicepreședinte al Consiliului Județean Satu Mare și președinte al organizației județene a unui partid politic (la data faptelor), cu privire la săvârșirea a 3 infracțiuni de șantaj în formă agravată,

și în stare de libertate a inculpaților:

VALER MARIAN, președinte al organizației județene Satu-Mare a unui partid politic, la data faptelor, în prezent senator în Parlamentul României și
VLAS MIREL, administrator al unei societăți comerciale,

cu privire la săvârșirea a infracțiunii de complicitate la șantaj în formă agravată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

1. În perioada aprilie-mai 2010, inculpatul Govor Mircea Vasile, folosindu-se de influența pe care o avea asupra unei publicații cotidiene locale, în prezența inculpatului Vlas Mirel, administrator al unei societăți comerciale, a amenințat un avocat din Baroul Satu Mare că, în ziarul respectiv, vor apărea mai multe articole compromițătoare ce vor avea ca obiect darea în vileag a modalității pretins frauduloase prin care firma avocatului ar fi obținut mai multe contracte de consultanță juridică cu diferite entități publice.
În continuare, inculpatul Govor Mircea Vasile i-a precizat avocatului că acest lucru nu se va întâmpla dacă va favoriza societatea omului de afaceri să câștige mai multe licitații publice ce se aflau în derulare în acel moment și care erau organizate de instituții cu care firma avocatului avea contract de consultanță juridică pe linia achizițiilor publice.
Această conduită a creat o stare de temere avocatului respectiv care, în final, a acceptat o solicitare alternativă formulată de inculpatul Govor Mircea Vasile, respectiv în a-i determina pe administratorii a două societăți comerciale care câștigaseră o licitație privind o lucrare publică în valoare de 21.383.650 lei (lucrare care se dorea a fi atribuită în favoarea lui Vlas Mirel), să vireze suma totală de 124.800 lei în contul unei alte societăți controlate de inculpat.
Acest fapt a avut ca și consecință oprirea oricărui articol denigrator în publicația respectivă la adresa avocatului.

2. În perioada noiembrie-decembrie 2010, inculpatul Govor Mircea Vasile, beneficiind de ajutorul inculpatului Valer Marian și folosindu-se de influența pe care o aveau asupra aceleiași publicații, a impus, prin intermediul redactorilor, declanșarea unei campanii mediatice denigratoare la adresa unui primar de comună.
Scopul urmărit de inculpat a fost acela de a-l constrânge pe edil să intervină pe lângă membrii comisiei de licitație, cu privire la o lucrare finanțată din fonduri europene cu o valoare estimativă de 9.882.426 lei, în vederea atribuirii acesteia în favoarea firmei administrate de inculpatul Vlas Mirel.

3. În perioada august-septembrie 2013, inculpatul Govor Mircea Vasile, folosindu-și autoritatea și influența deținute de calitate de președinte al organizației județene a unui partid politic și vicepreședinte al Consiliului Județean Satu Mare, precum și de influența pe care o avea asupra aceleiași publicații cotidiene locale, a constrâns un inspector șef interimar al ITM Satu Mare, pentru ca acesta, în exercitarea atribuțiunilor sale de serviciu, să interzică inspectorilor de muncă din subordine să aplice sancțiuni contravenționale persoanelor agreate politic de Govor Mircea Vasile(în speță, primarii din același partid cu el, din județul Satu Mare).
Constrângerea a constat în proferarea unor amenințări directe cu destituirea din funcție, în publicarea unor articole denigratoare în presă, respectiv în efectuarea unei vizite de lucru de către Inspectorul General de Stat în Inspecția Muncii, la solicitarea inculpatului.
Scopul urmărit de inculpat, pe lângă obținerea unui folos pentru altul, (neaplicarea unor amenzi primarilor agreați în cazul constatării unor abateri pe linia relațiilor de muncă de către inspectorii ITM), a vizat trei paliere:
– de a asigura un folos nepatrimonial pentru sine, în sensul de a dobândi, în fața membrilor partidului pe care îl conducea de puțin timp, o reputație de un bun președinte, capabil să apere interesele lor în cazul în care aceștia ar fi sancționați de instituțiile deconcentrate,
– de a-și subordona instituția publică respectivă intereselor sale patrimoniale, în contextul în care Govor Mircea Vasile și familia sa dețineau mai multe societăți comerciale care aveau angajați.
– de a obține un folos material pentru altul (neaplicarea unor amenzi primarilor de aceeași culoare politică în cazul constatării unor abateri pe linia relațiilor de muncă de către inspectorii ITM).

În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile ce aparțin inculpatului Govor Mircea Vasile, până la concurența sumei de 124.800 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casație și Justiție, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Procurorii anticorupție au mai dispus disjungerea cauzei și continuarea cercetărilor față de inculpații Dolineaschi Andrei și Avram Eugen.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE D.N.A.

de Cosma Alexandru la 28 iunie 2016 - 12:13

Buna,
Ar fi bine sa puneti sa se poata distribui pe fb.
Mersi.

Lasati un comentariu