435 de careieni fără nici o şcoală absolvită. Deputatul Andreea Paul despre analfabetism şi abandon şcolar

• publicat la: 5 iulie 2016
435 de careieni fără nici o şcoală absolvită. Deputatul Andreea Paul despre analfabetism şi abandon şcolar

Potrivit deputatului PNL Andreea Paul, judetul Satu Mare este pe locul 25 în țară cu peste 11 mii de persoane fără școala  absolvită și cu peste 4.600 de persoane analfabete. In tară, peste  o jumătate de milion de cetăţeni români de toate etniile  sunt fără liceul absolvit, iar un sfert de  milion analfabeți.

Deputatul Andreea Paul a apelat la datele oferite de Institutul Naţional de  Statistică pentru a creiona situatia învăţământului primar, al implicării autorităţilor pentru eradicarea analfabetismului în anul de gratie 2016.

In viziunea deputatului, continuarea studiilor în diferite forme de învățământ   precum școlile profesionale, școlile de meserii sunt soluții realiste.

Există multe piedici pentru cei care vor să își continue studiile – care țin de  lipsa banilor sau de vârstă -, dar există în mod aberant și bariere de mentalitate.

Reîntoarcerea la școala gimnazială și liceu, după caz, este o altă alternativă la  dispoziția doritorilor. Am discutat cu o mamă care la aproape 40 de ani își dorește  să se reîntoarcă la liceu și să-și susțină bacalaureatul. În cazul ei concret, sistemul de învățământ public românesc a fost tare antipatic. În loc să fie în mod  direct, uman, sufletește, sprijinită să se reîntoarcă în școală pentru a-și termina  studiile, răspunsul secretariatului a fost dezarmant: „pe unde ai hălăduit până  acum? ce te-a apucat?…” pe un ton superior care te îmbie mai degrabă să întorci  spatele școlii decât să-i treci pragul.

Mulți cred că părăsirea timpurie a școlii este o problemă specifică etniei rome afirmă deputatul Andreea Paul oferind statistici care infirmă la prima vedere acest aspect. Statistica oferita este:  70% dintre cei fără şcoala absolvită sunt de etnie română, 18%  sunt romi, 4% sunt maghiari, iar restul sunt de altă etnie.

Potrivit Buletin de Carei, ar trebui luate în calcul şi alte aspecte care duc la  numărul însemnat de analfabeţi. În multe localităţi rurale au fost desfiinţate clasele învăţământului primar şi gimnazial  care nu îndeplinesc cerinţa unui  anumit număr de copii. Astfel, la Marna Nouă , la Ianculeşti , Horia sau Hotoan au fost desfiinţate şi clasele de preşcolari şi cele de învăţământ primar cu predare în limba română dar există localităţi unde clasele în limba minorităţilor funcţionează indiferent de numărul de copii, cu clase alternative. Evident că procentul analfabeţilor este  mult redus faţă de alte localităţi rurale.

 

Cel mai mare număr de persoane fără şcoala absolvită se înregistrează în judeţele   Iaşi (21.319 persoane), Bacău (19.306) şi Dolj (19.204).  La polul opus se situează  judeţele Caraş-Severin (6.663), Hunedoara (7.270) şi  Covasna (7.271).

Cei mai mulți analfabeți găsim în judeţele Giurgiu (10.161), Călăraşi (9.795) şi  Teleorman (9.226). Cel mai mic număr de persoane analfabete se înregistrează în   judeţele Caraş-Severin (2.688), Sibiu (2.753) şi Alba (3.194).

Satu Mare este pe locul 25 în rândul județelor în țară în această statistică a   lipsei pregătirii școlare.

În judeţul Satu Mare sunt oficial 11.438 persoane fără şcoala absolvită, din care  4.655 sunt analfabeți. În ceea ce priveşte repartizarea persoanelor fără şcoala  absolvită în funcţie de etnie, întâlnim următoarea situaţie:

o Români – 5.506 (48%) o Maghiari – 2.228 (20%) o Romi – 3.004 (26%)  o Restul sunt de altă etnie – 700 (6%)

Persoanele analfabete din județul Satu Mare sunt distribuite astfel în funcţie de  etnie: o Români – 2.003 (43%) o Maghiari – 569 (12%) o Romi – 1.874 (40%) o Altă etnie – 209 (5%).

În topul localităţilor sătmărene cu cel mai mare număr de persoane fără şcoala  absolvită se află municipiul Satu Mare (cu 1.482 persoane), Negreşti Oaş (673) şi  Carei (435). La polul opus sunt localităţile Căpleni (26), Foieni (30) şi Ciumeşti  (32). Surprinzător, Negreşti Oaş este localitatea sătmăreană cu cel mai mare număr   de persoane analfabete – 316, depăşind chiar şi municipiul Satu Mare – cu 278 de persoane analfabete.

Situația de fapt trebuie să fie de urgență rezolvată. Un cetățean fără carte este un  cetățean de mâna a doua, care va fi totdeauna prost plătit, va fi ușor de înșelat și  de manipulat atât de politicieni demagogi, dar și de angajatori oneroși, de cei care  îi vor vinde produse îndoielnice. Fără școală, atuurile unor inteligențe native  deosebite și ale puterii de muncă extraordinare înseamnă din ce în ce mai puțin  astăzi, când întreaga lume se specializează, se pregătește temeinic școlar.

Trebuie schimbată mentalitatea celor care vor să renunțe sau nu vor să se mai  întoarcă la școală, dar și mentalitatea școlilor care trebuie să trateze cu foarte  mare atenție cazurile speciale. Cu orice preț trebuie ca acești cetateni  să termine  școala sau să o continue dacă au abandonat-o afirmă la finalul comunicatului  deputatul Andreea Paul.

Buletin de Carei

Lasati un comentariu