Adrian Danciu şi plantele sale carnivore din Pişcolt

• publicat la: 2 iulie 2016
Adrian Danciu şi plantele sale carnivore din Pişcolt

Din cele 535 de specii de plante carnivore care se cunosc în flora de pe Mapamond, în România se găsesc doar 10 specii, care aparţin genurilor Drosera, Aldrovanda, Pinguicula şi Utricularia.

5 dintre aceste specii la putem întâlni la Pişcolt, o comună  aflată la 12 km de  mun.Carei. Aici, Adrian Danciu, un iubitor  al acestor specii rare  a terminat de construit o mică seră care  adăposteşte  frumoasele şi interesantele exemplare de plante carnivore. Dar nu numai.

Acum 2 ani şi-a descoperit această pasiune. Primul său exemplar l-a primit în dar de la prietena  lui Daniela, actuala logodnică iar de aici şi până  la inaugurarea micii sere din grădina sa  nu a fost decât un pas.

Dragostea pentru flori o moşteneşte de la mama  sa, ne dezvăluie Adrian.  Familia îl  susţine în tot ceea ce întreprinde. Adrian Danciu  urmează momentan cursurile postliceale sanitare, specializarea asistent farmacist.

Roua cerului, Red Dragon  şi Floarea  de Colţ, vedetele serei din Pişcolt

Sâmbătă, 2 iulie 2016,  Adrian Danciu ne-a invitat să îi vizităm sera  sa din Pişcolt.  Ne-a arătat  cu mândrie toate speciile sale de plante carnivore dar si câteva  specii de ferigi  dragi lui. Dar ce am remarcat  încă  de la intrarea în micul său  spaţiu de relaxare  a fost Floarea de Colţ, o  specie protejată  din România.

De mic am fost pasionat de creşterea plantelor, am dorit să am şi eu mici grădini botanice  dar când am primit în dar primul exemplar de plantă carnivoră  am ştiut că la un moment dat voi avea o întreagă colectie… povesteşte  pentru Buletin de Carei   Adrian Danciu.

In seră  temperatura  atinge peste 40 de grade Celsius. O atmosferă tropicală prielnică plantelor carnivore.  Adrian are aici o mică mlaştină artificială unde creşte  Roua Cerului,  denumită ştiintific Drosera rotundifolia,  una din puţinele plante carnivore ce pot fi întâlnite şi în România.

Roua Cerului se poate  întâlni  în habitatul ei din turbăriile muntoase, în mlaştina  Vlăşinescu din Maramureş   sau  Poiana Stambei, Sancrâieni Ciuc. Planta se hrăneşte cu  50 de insecte pe an  care reprezintă un supliment de azot. Poate fi uşor recunoscută după  frunze, care au pe suprafaţa lor numeroşi peri glandulari cu rol în digerarea insectelor. Aceştia secretă substanţe lipicioase care se adună sub forma unor picături strălucitoare, la fel ca cele de rouă, de unde vine şi denumirea plantei.

O insectă care se aşază pe o frunză a acestei plante se lipeşte de sucul lipicios al perilor şi se lipeşte şi mai mult făcând mişcări de eliberare. Perii se încolăcesc în jurul insectei. Apoi, perii secretă un suc lipicios, abundent, care sufocă insecta, care este digerată timp de câteva zile.

În folclor, Roua Cerului este una din plantele  denumită şi  Iarba Fierului deoarece se crede  că are puterea de a desface orice lacăt. Ca tratament naturist se utilizează la prepararea ceaiului împotriva tusei, în amestec cu cimbru şi coacaze. Substanţele conţinute de drosera au rol antibiotic. Roua Cerului poate fi întâlnită si în satul Peşteana, de lângă Haţeg, unde creşte de peste 11.000 de ani, potrivit specialiştilor.

Tot din categoria plantelor carnivore Adrian ne prezintă  un exemplar de Red Dragon din familia Dionaea.

Dar exemplarele din familia Nepenthes sunt de-a dreptul spectaculoase ….Tijele colectoare ale speciei  Nepenthes Rebecca , cu un colorit aparte, sunt atrăgătoare pentru insectele ce devin hrană.

Sera adăposteste un frumos exemplar de ferigă Cuib de Pasăre.

Putem vedea şi o multitudine de specii australiene  care nu se dezvoltă  prin seminţe ci prin forme vegetative.

Nou în branşa colecţionarilor de plante carnivore, Adrian Danciu participă la expozitii în tară şi în Ungaria unde a întâlnit alti pasionaţi din domeniu. Varietatea  exemplarelor  sale  le depăşesc ca număr pe cele ale unor Grădini botanice cum ar fi cele din Jibou sau Cluj , fapt de care tânărul pişcoltean este deosebit de încântat.

Buletin de Carei

Mai multe imagini pe pagina de facebook a Buletin de Carei

https://www.facebook.com/Buletin-de-Carei-737726976269392/photos/?tab=album&album_id=1123459761029443

 

comentarii

Raspunsuri

Lasati un comentariu