Fructe, legume şi haine în Piaţa Agroalimentară Carei

• publicat la: 1 iulie 2016
Fructe, legume şi haine în Piaţa Agroalimentară Carei

Piaţa agroalimentară din Carei  situată în vecinătatea Liceului Teoretic  abundă la început de iulie de  fructe, legume de sezon şi mărfuri second-hand sau industriale.

Cei care  vând produse agricole sunt localnici care stau la casă  ori au un petec de grădină în Carei sau în altă localitate din zonă. Sunt din ce în ce mai puţini şi sunt împovăraţi de numeroasele controale care le verifică certificatul de producător sau le numără morcovii din  sarsanalele cu care îi transportă pe tejgheaua închiriată.

Majoritatea sunt pensionari care vor să îşi rotunjească veniturile modeste. Prea puţini sunt tineri care să aibă ca obiect de activitate   produsele  legumicole sau pomicole. Abundenţa de produse din supermarket uri atrage  ochii clientelei  care ignoră  calitatea acestora. Merele din supermarket sunt mari şi lucioase de parcă ar fi pictate dar sunt pline de substanţe  care le conferă prospeţime îndelungată. situaţia e identică şi în cazuil ardeilor sau al roşiilor, etc….Produsele din grădină nu se compară cu cele din magazine din punct de vedere  al calităţii chiar dacă la capitolul aspect estetic sunt net superioare cele importate.

Vineri, 1 iulie, în piaţa din Carei se puteau găsi vişine, caise, ici şi colo zmeură, foarte multă fasole verde şi legume pentru ciorbe, cartofi noi dar şi răsaduri.

Iubitorii de fructe proaspete sau de pus la borcan au găsit caise la 5 lei kg, respectiv  zmeură la 5 lei borcanul. Ultimele vişine îşi mai aşteptau cumpărătorii şa preţuri variind între 3 şi 6 lei  kg.

Fasolea proaspătă se poate cumpăra cu aproximativ 5 lei kg-ul, iar castraveţii cu preţuri ce variază între 2,5 şi 3 lei.

Am mai văzut şi flori şi răsaduri de legume şi flori.

Pe doamna Ana am găsit-o la o tarabă ferită de razele puternice ale soarelui. Este din Carei şi vinde diverse soiuri de fasole, verdeţuri pe care le culege cu multă muncă din vie. Face şi gemuri, siropuri, zacuscă şi murături. Se plânge că vânzarea merge destul de prost pentru  că oamenii nu prea au bani şi aleg să facă cumpărături din supermarketuri. ,,Am cules dis- de -dimineaţă fasolea aceasta şi chiar dacă am pus un preţ de 4 lei, am fost nevoită să o dau chiar şi cu 3 lei. Oamenii preferă să meargă supermarketuri, unde preţurile sunt mai mici la toate produsele acelea străine.’’

Of ul ei ca şi a multora dintre micii producători sunt taxele şi impozitele mari pe care sunt nevoiţi să le plătească. Pentru a-şi putea vinde zarzavaturile, legumele şi fructele în piaţă, producătorii agricoli au nevoie de atestat de la primărie şi de un carnet fiscal în care trebuie trecute toate produsele pe care le vinzi.,,După ce plătesc taxa anuală pe tarabă, taxa zilnică, taxele şi impozitele la primărie, cu ce mai rămân? Aproape cu nimic! Nu încurajează deloc micii producători, ba mai mult ne complică cu tot felul lucruri fiscale  şi o grămadă de taxe şi impozite. E tare greu!’’

Cei care merg la piaţa de alimente din carei trebuie să aibă grijă pe unde calcă  pentru a nu se alege cu o entorsă sau fractură. Exact la intrare te întâmpină o groapă mare,  prezentă de mai mult imp, lucrările  fiind efectuate cu viteza melcului.

Atenţie şoferi care treceţi spre piaţă pe strada Cimitrului în dreptul clădirii unde se ţin cântarele. Groapa e acolo de ani de zile şi cei din cartier o cunosc şi o ocolesc cu grijă. Face deja parte din peisajul cotidian şi trebuie protejată.

Buletin de Carei

 

comentarii

de zacusca la 2 iulie 2016 - 22:56

o piata ca la ciuma de pe ghiocelului!
un jeg si o ciubucarela e toata piata pupilei de pe ghiocelului /daca nu iti rupi picioarele in gropi se numeste ca esti norocos cand meri la piata

Lasati un comentariu