Județul Satu Mare nu a fost inclus în prima etapă de cadastrare națională gratuită

• publicat la: 29 iulie 2016
Județul Satu Mare nu a fost inclus în prima etapă de cadastrare națională gratuită

Primăriile mai au la dispoziție 2 săptămâni pentru a transmite solicitarea de a se încheia contractul de finanţare pentru intabularea gratuită a terenurilor extravilane

În mandatul meu de deputat de Țara Oașului, am primit zeci de solicitări privind titlurile de proprietate suprapuse, nerespectarea prevederilor legale privind restituirea proprietăților sătmărenilor sau intabularea necorespunzătoare. Așa cum a fost, spre exemplu, cazul celor 36 hectare din proprietatea primăriei Certeze, județul Satu Mare. Toate acestea le-am trimis sub formă de interpelări parlamentare instituțiilor direct vizate, cele mai multe găsindu-și astfel o rezolvare. Mai multe detalii aici: http://www.cdep.ro/pls/parlam/structura2015.mp?idm=280&cam=2&leg=2012&pag=3&idl=1&prn=0&par= De asemenea, am inițiat, alături de alți 147 de deputați și senatori, proiectul de lege privind prima intabulare a terenurilor agricole şi forestiere, care a fost adoptat de Senat și așteaptă acum votul final al Camerei Deputaților. Lipsa intabulării constituie una din marile probleme care împiedică dezvoltarea economică a României, mai ales în zonele rurale. În prezent, la nivel național, doar 18,7% din imobile au fost înregistrate la cadastru. În timp ce în mediu rural, doar 12% din imobile au fost înregistrare.

Inițiativa Guvernului Cioloș de a demara procedurile pentru intabularea gratuită și a terenurilor agricole a impulsionat proiectul ambițios și atât de necesar pentru România privind înregistrarea gratuită a tuturor proprietăților în sistemul integrat de cadastru și carte funciară.

 

Prima fază a Programului Național de Cadastru și Carte Funciară prevede cadastrarea imobilelor din aproape 3200 de unități administrativ teritoriale, în perioada 2015-2023, conform calendarului zonal pentru intabularea gratuită. Programul are un buget de peste 1,2 mld euro, dintre care 900 milioane de euro alocați din veniturile proprii ale Agenției Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, 312 mil euro din fonduri nerambursabile de la UE, la care se adaugă alocările din bugetul unităților administrativ-teritoriale (UAT). Obiectivele principale ale acestui program sunt de a înregistra gratuit toate proprietățile, inclusiv a celor fără acte, dar și de a finaliza procesul de restituire și de a elibera certificatele de moștenitor.

 

 

În prima etapă a Programului sunt vizate înregistrarea imobilelor din 147 de unități administrativ teritoriale din zonele rurale. Județul Satu Mare nu a fost inclus în această primă etapă de implementare a Programului Național. Urmează ca lucrările de înregistrare sistematică a imobilelor din acest UAT să fie demarate în cadrul unor etape ulterioare, potrivit răspunsului pe care l-am primit de la Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, la interpelarea parlamentară privind calendarul zonal pentru intabularea gratuită.

Până la stabilirea listei finale a tuturor UAT-urilor incluse în Programul Național, procedurile de înregistrare pot fi demarate de unitățile administrativ-teritoriale care au resurse financiare. Pe harta online pusă la dispoziție de ANCPI, comunele Agriș, Apa și Santău, din județul Satu Mare, sunt marcate ca având procedura de licitație deschisă pentru cadastrare.

În ceea ce privește intabularea gratuită a terenurilor extravilane, calendarul zonal nu a fost încă stabilit. Unităţile administrativ-teritoriale care intenţionează demararea lucrărilor de înregistrare sistematică a terenurilor la nivel de sector cadastral mai au la dispoziție două săptămâni pentru a transmite oficiilor teritoriale, în raza cărora sunt situate sectoarele cadastrale, solicitarea de a se încheia contractul de finanţare, conform OUG 35/2016. La împlinirea a 5 zile de la expirarea acestui termen,  oficiile teritoriale vor notifica unităţile administrativ-teritoriale care nu au solicitat încheierea contractului de finanţare, pentru a solicita încheierea contractului în termen de 15 zile de la primirea notificării, sub sancţiunea pierderii finanţării.

Calendarul zonal privind intabularea gratuită a terenurilor extravilane va fi stabilit după ce oficiile teritoriale vor transmite Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară toate solicitările primite de la UAT-uri. Acestea vor fi analizate de ANCPI și în limita bugetului disponibil va fi stabilit calendarul.

Întreg procesul de cadastrare națională poate fi urmărit pe site-ul Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară: http://www.ancpi.ro/pnccf.

 

Andreea Paul,

Deputat de Țara Oașului

Lasati un comentariu