Ministrul Muncii: Nu cunoaştem salariile din primării. Buletin de Carei: vă ajutăm cu UAT Carei

• publicat la: 5 iulie 2016
Ministrul Muncii: Nu cunoaştem salariile din primării. Buletin de Carei: vă ajutăm cu UAT Carei

Potrivit ziare.com, Ministrul Muncii, Dragoş  Pîslaru, a declarat, marti, că la ora actuală nu sunt cunoscute salariile din majoritatea primăriilor din ţară, iar pentru aflarea datelor din Educatie sau Sănătate s-au dus „bătălii in transee”.

Declaratiile au fost făcute in cadrul unei conferinte pe teme de administratie locală si in contextul in care marti dimineata angajatii din primarii au intrat timp de o ora in greva. Nu şi la UAT Carei.

Ministrul Muncii a precizat că revendicările sunt partial rezolvate, insă pentru unele e nevoie să se stie care este nivelul salariilor in domeniu, un exemplu fiind solicitarea de majorare a salariilor cu 25%.

„In perioada in care am lucrat la Ordonanta 20, am obtinut o poză perfectă a modului in care operam in aceasta societate: in momentul in care am transmis către dumneavoastra (Unităţi Administrativ Teritoriale – UAT, n.red.) cerinta să putem avea grilele de salarizare din fiecare UAT pentru a sti care este situatia, din 3.300 de solicitari trimise am primit 1.000 de raspunsuri, din care doar doua treimi erau utilizabile: fie nu erau in formatul cerut, fie inutilizabile.

Asta ne-a dus intr-o situatie in care practic noi in continuare nu avem o imagine asupra modului in care salarizarea la nivel local se întâmplă. Dacă vrem o politică publică de calitate trebuie să contribuim cu totii pentru a avea date de calitate”, a explicat Pîslaru.

El a precizat că nici reprezentantii sindicatelor din domeniu nu au evidenta salarizării in sectorul public local. Buletin de Carei confirmă informatiile potrvit cărora nici liderii sindicali sătmăreni nu sunt la curent cu situatia salariilor din …UAT Carei de exemplu. Aceştia au aflat telefonic  de la Buletin de Carei de nivelul salariilor din UAT Carei unde salariul mediu al aparatului primarului este  echivalentul a peste 970 de euro. Vârful este detinut  de administratorul public Beko Tamas , fost primar între 2000 si 2008, cu salariu ce depăşeşte 10 mii lei. Salarii de încadrare de  8.800 lei sau 7.700 lei  sunt un lucru obisnuit pentru UAT Carei. Majorarea masivă a salariilor a avut loc  de la data de  1 ianuarie 2010, înainte de tăierile guvernului Boc.  Astfel, salarii de 1.628 de lei din data de 31 decembrie 2009 au devenit din 1 ianuarie 2010 şi 3.400.

Postul de sofer al  primarului  este plătit cu 1900 lei la care se adaugă şi plăţile delegaţiilor in conditiile în care medicii de şcoală , cu vechime si grade de  specialitate  au puţin peste 2 mii lei.

„Această situatie nu este firească. Am avut bătălii în transee să obtinem datele din Educatie si Sănătate, în Apărare si in Ministerul Public. Cum poti avea o discutie dacă nu ai date de la salariul de baza până la câştigul net? Noi avem datele cu salariile din mediul privat si nu le avem pe cele din sectorul public„, a explicat oficialul referindu-se la lipsa datelor despre salariile din primariile subordonate totusi guvernului.

In context, ministrul a dezvăluit că a purtat discutii cu omologul său din Chile care s-a arătat uimit că în România nu se cunosc salariile din domeniul public, plătite de cetăţeni, în schimb se cunosc cele din privat.

Pentru cei care nu cunosc situatia din municipiul multiethnic Carei, la aducem la cunostinţă că  primarul oraşului este preşedintele UDMR Carei iar viceprimarul este de la aceiasi formatiune. In mun.Carei, în data de 24 februarie 2015 a fost interzisă amplasarea bustului lui Mihai Eminescu de către consilierii majoritari UDMR.

Buletin de Carei

Lasati un comentariu