„Port Basarabia în inimă, oriunde m-aș afla!”

• publicat la: 24 iulie 2016
„Port Basarabia în inimă, oriunde m-aș afla!”

Bustul regelui Ferdinand I a fost dezvelit la Nisporeni, la 78 de ani de  la prima sa inaugurare. Europarlamentarul Laurențiu Rebega a răspuns  cu cinste, bucurie și emoție invitației organizatorilor:  „Ca român care a avut rude care au luptat în război, mărturisesc că  sunt foarte emoționat de fiecare dată când mă aflu în Republica  Moldova. Acest pământ și oamenii care îl locuiesc au fost, de-a lungul  istoriei, așa cum scrie cronicarul, „în calea tuturor răotăților”. Mari armate și imperii s-au perindat și au venit să ceară „pământ și apă”.

Au venit cu sabia și au tăiat! Au tăiat oameni și au tăiat țări! Dar eu  vă spun că sabia poate să taie, dar nu poate să lipească la loc! Ca să  repari ceva, orice, dar mai ales ca să repari istoria, îți trebuie credință, înțelepciune și dragoste!”

Momentul de istorie de la Nisporeni, oraș situat la 15 kilometri de râul Prut, s-a bucurat de o audiență nu meroasă, respectiv Mircea Cosma, președintele Fundației Mihai Viteazul, Anatolie Șalaru, ministrul  Apărării din Republica Moldova, Vasile Bîtca, ministrul Dezvoltării și Construcțiilor, George Simion liderul Acțiunea 2012, primarul din Nisporeni, președinți de raioane, și locuitorii orașului.

În alocuțiunea rostită la Nisporeni, Laurențiu Rebega cinstește memoria și faptele marelui rege, subliniind rolul conducătorului de a asculta și a împlini voința neamului său:  „Regele Ferdinand, în jurul căruia ne -am strâns astăzi, a fost  supranumit „Reîntregitorul”. A fost un Rege bun, înțelept și  credincios. Mai mult decât să vorbească, a știut să asculte. Pentru că reîntregirea n-a făcut-o Regele Ferdinand și n-au făcut-o săbiile, ci oamenii! Reîntregirea a făcut-o Sfatul Țării!

Așa a fost atunci și așa trebuie să se întâmple mereu –oamenii trebuie să fie ascultați! Conducătorii care fac istoria sunt  conducătorii care știu să asculte ceea ce spun și ce vor oamenii!  Regele Ferdinand a fost un asemenea conducător!

Vremurile trec, împărățiile trec, conducătorii trec. Oamenii, însă,rămân. Iar oamenii trebuie să știe și să păstreze memoria, tradiția și credința din moși strămoși pentru cei de azi, dar mai ales pentru cei  de mâine! Noi, cei din România, avem datoria de a veni aici, în  Moldova, cu înțelepciune, dragoste și credință! Așa să ne ajute Dumnezeu!”

Grupul „Faptă, Nu Vorbă” a lansat în luna mai campania de colectare a fondurilor pentru restabilirea bustului Regelui Ferdinand I în orașul Nisporeni. Inițiativa a fost sprijinită de Asociația Studenților Creștin  Ortodocși Români (ASCOR) din Republica Moldova. Postamentul  realizat de sculptorul Grigore Băț este făcut din piatră de Cosăuți, exact după modelul și schița primului postament.

La sfârșitul ceremoniei, deputatul european Laurențiu Rebega a adresat un mesaj special tuturor fraților moldoveni, reiterând  disponibilitatea sa pentru orice efort menit să ajute Republica Moldova:

„Sunt emoționat și fericit! Mă aflu în Republica Moldova, alături de  frații mei și mă simt minunat! Port Basarabia în inimă, oriunde m-aș afla! Romania și Moldova sunt doua țări cu un singur suflet  românesc!

Ne leagă un destin incontestabil iar puternica legătură de limbă, conștiință și sânge dintre românii neamului meu, demonstrează că indiferent de istorie„tot ce-i românesc nu piere”!

Plâng-gândind că două surori sunt încă despărțite nedrept și nu voi înceta o clipa să depun armele, dar frați români amintiți-vă de fiecare dată cuvintele marelui Voievod Stefan: «Moldova n-a fost a strămoșilor mei, n-a fost a mea și nu e a voastră, ci a urmașilor voștri și-a urmașilor urmașilor voștri în veacul vecilor.»

Basarabia și Bucovina sunt încă două lacrimi pe obrazul Europei! Lespedea de mormânt a istoriei s-a așternut greu peste trupul martirizat al bietei Basarabii. Noi și urmașii noștri trebuie să ridicăm această piatră de mormânt odată și pentru totdeauna!”

Cabinet parlamentar-

Laurențiu Rebega,

Membru al Parlamentului European, Vicepreședinte Grupul Europa Națiunilor și a Libertății

sursa foto/ libertv.md

Lasati un comentariu