Contabilitate dublă la Primăria Carei? Peste 10 milioane lei diferenţă între declaraţiile pentru Ministerul Finanţelor şi cele din CL. Consilierii ridică mâna fără a avea habar ce votează

• publicat la: 23 august 2016
Contabilitate dublă la Primăria Carei? Peste 10 milioane lei diferenţă între declaraţiile pentru Ministerul Finanţelor şi cele din CL. Consilierii ridică mâna fără a avea habar ce votează

O linişte de mormânt s-a aşternut în sala de şedinţe a primăriei Carei  după întrebarea consilierului liberal Ilie Ciută legată de neconcordanţa dintre datele cuprinse în execuţia bugetară  oferită consilierilor şi cea postată pe site ul Ministerului de Finanţe din România. Până şi clasicele rânjete de pe feţele celor ce îl persiflau pe consilier pentru intervenţiile sale la obiect au dispărut subit  la finalul intervenţiei liderului liberal care a dorit să ştie dacă este vorba cumnva de o contabilitate dublă. Până la încheierea  şedinţei administratorul public Beko Tamas nu a descoperit  materialul postat pe Ministerul Finanţelor ca urmare a cerinţelor Guvernului Cioloş.

Şedinţa Consiliului Local Carei de marti 23 august 2016 a scos încă odată în evidenţă amatorismul practicat de executivul  din UAT Carei, nerespectarea legilor în vigoare şi lipsa de interes a consilierilor locali aleşi de careieni pentru susţinerea drepturilor lor sau a dezvoltării armonioase a municipiului Carei.

Derularea şedinţei de astăzi atestă că nici măcar membrii Comisiei Economice nu au studiat materialele primite în mapa de lucru de la primăria mun.Carei.

Nici măcar unul din cei ce fac parte din  comisia de buget finanţe , şi anume  Roman Adrian, contabil, Tempfli Vasile, subinginer pensionar, Leitner Robert( tehnician dentar), Ionuţ Oneţ, economist  şi Păuşan Bujor( studii juridice ) nu a remarcat faptul că la primul punct de pe Ordinea de zi, Proiectul   privind aprobarea rectificării  Bugetului Local de Venituri şi Cheltuieli al  Municipiului  Carei  pe anul 2016 nu era specificat  dacă suma în cauză  se referă la persoane fizice sau juridice!

PH rectificare buget august

Preşedintele de sedinţă, Muller Ioan,  a supus la vot acest proiect fără  a ţine seama de faptul că  la venituri si impozite pe clădiri nu apare menţiunea persoane fizice sau juridice.

Astfel, toţi consilierii, inclusiv cei din Comisia Economică, au ridicat mâna fără a cunoaşte  pentru ce anume au aprobat rectificarea de buget! Singurul care nu a participat la vot a fost consilierul Ilie Ciută. Ulterior, acesta a pus întrebarea legată de ce anume au votat cei care au ridicat mâna. Doar administratorul Beko a ştiut răspunsul exact, nimeni din Comisia Economică nefiind în temă cu problema dezbătută la proiectul de rectificare bugetară.

Ilie Ciută, consilier liberal  nedorit la Comisia Economică de alianţa UDMR-PSD datorită pregătirii sale, a  binecunoscutului fapt că este incoruptibil și neinteresat de afaceri cu banul public.

...nu s-a discutat despre acest punct la comisia juridică din care fac parte pentru că doamna Mărginean nu a dorit  dar mă mir că nimeni din Comisia Economică nu a remarcat acest fapt. În ce formă aţi votat acest proiect? Cum veţi trimite provesul verbal la Prefectură, în ce formă?

Surpriza de proporţii  a fost cea de la Proiectul privind aprobarea execuţiei bugetelor de venituri şi cheltuieli la 30 iunie 2016.

Toate comisiile de specialitate au dat acord favorabil acestui proiect evident fără a citi vreunul din materialele ce se regăseau în mapele de lucru trimise de administraţia Kovacs de stai şi te întrebi pentru ce au trimis careienii în Consiliul Local  asemenea …aleşi?

După duşul rece servit la primul punct, nimeni din Comisia Economică nu şi-a mai revenit aşa că preferatul  presei aservite primarului la denigrări , consilierul Ilie Ciută a specificat….

Trecând peste faptul că prevederile initiale nu au fost actualizate cu rectificarile  ce au avut loc de a lungul anului, doresc  să fac  câteva precizari că si asa nu înţeleg multi despre ce e vorba aici….la Capitolul cheltuieli  autorităţi  publice şi executive , la  bunuri si servicii spuneam că  nu vor ajunge banii alocati in suma de 1,295 milioane lei ….deja au fost cheltuiti  894 mii lei  şi suntem abia la jumătatea anului….

dar ce e mai grav  e că am scos execuţia bugetară de la primăria Carei de pe site ul  MF  şi am observat diferenţele între cele declarate acolo şi cele servite nouă ….dacă la venituri suma este identică cu cea oferită nouă pentru astăzi , la cheltuieli diferenţa este de peste 10 milioane lei!!!!

Adică în materialul pe care ni l-aţi servit  azi cheltuielile sunt de  25.858.112 lei iar în executia bugetară de pe Ministerul Finaţelor apare că valoarea cheltuielior  este de  15 140.780 lei. Să mă gândesc  că se ţine contabilitate dublă ?

Nu  voi vota acest proiect deoarece în data de 1 iulie 2016 am depus o adresă către UAT Carei prin care solicit diverse date . Am cerut  aceste date pentru a verifica dacă bat cu cheltuielile  de pe primul semestru dar văd că sunt obstrucţionat şi vor reglementa acest lucru în instanţă!

Deci motivul pentru care consilierul liberal Ciută nu a primit datele solicitate  este clar ca lumina zilei. Transparenţa în administraţia careiană este  interzisă  şi înfierat chiar cel care doreşte discutarea în mod public a traseului banului public.  Probabil că şi acesta este unul dintre motivele pentru care liberalul Ciută este atacat constant,denigrat  şi stigmatizat de  presa aservită primarului Kovacs.  Nu i se poate ierta sub nici o formă verticalitatea ,independenţa financiară precum şi implicarea necondiţionată îm beneficial careianului de rând, al celui ce plăteşte taxe şi impozite spre deosebire de primarul Careiului.

Diferența de 10 milioane lei între  declarațiile oficiale postate pe Ministerul Finanțelor și cele  oferite consilierilor atestă că amatorismul la primăria Carei a  depășit și limita legalului.

Buletin de Carei

comentarii

de sebi la 23 august 2016 - 18:00

Bine domnule CIUTA!!!!! deaceia vreau sa scape de dvs ca sa poata halarii in voie prin banii orasului mancaiar rusinea de nehaliti!!!! unu nu are facerea lui acolo pe bune sa munceasca corect numa pe noi ne puyne sa ne platim impozitele ca sa aiba ei din ce lua!Q!!!!!
jos hotii si coruptia de la primaria CCareii mari!!!!!

de Horia Mărieș la 23 august 2016 - 19:18

„Noul reprezentant al ianculeştenilor, consilierul Ioan Oneţ, a cerut (…) sprijinul colegilor săi în vederea dezvoltării satului aparţinător Ianculeşti, astfel încât până în 2020, (…) acesta să arate ca un sat european. Consilierul Ioan Oneţ a depus o adresă privind propunerile sale în acest sens.” Sursa: /Careianul/3 ore ago/

Mă intreb câte din aceste propuneri (ref: școală, cămin cultural, capelă) s-au născut în căpățâna consilierul local pesedist pupincurist. Tare mă tem (pentru dânsul) că nici una!

Îl imită perfect in stil și faptă pe plagiatorul nr. 1 al partidului din care face parte, adică pe Victoraș „dottore” Ponta.

de sany la 23 august 2016 - 19:38

Nu va înțeleg tot va plangetiii uni de altiii Dece nu sesizării dna-u .,..?

de mine la 23 august 2016 - 19:55

@sany.Cine sa sesizeze DNA-u ?

de mine la 23 august 2016 - 20:15

Conditiile an penitenciarele din romania sant jalnice!Sa aveti suflet stimat sany.

de Horia Mărieș la 31 august 2016 - 10:35

Nu intru în amănunte. Nu fac comparații între primarii a două localități vecine și spiritul lor gospodăresc.
Or fi multe de discutat și mai bune și mai rele și in această afacere tășnădeană, dar eu nu cunosc detalii și nu îmi permit să le discut.

http://presasm.ro/primaria-tasnad-din-ruina-in-bijuterie-demersul-inedit-al-unui-parlamentar-satmarean/

Remarc doar faptul că primașul tăsnădean a reușit să se pricopsescă într-un timp relativ scurt și cu un preț acceptabil (puțin peste 2 milioane de LEI) cu un nou sediu în locul celui vechi, în timp ce primașul careian n-a reușit nici până in ziua de azi, după cca 5-6 ani să finalizeze reabilitarea Szarvas fogadăului cu un preț de cca 2 milioane de EURO. Nu cunosc cifra exactă a cheltuielilor făcute până acum de Primăria Nagykároly pentru reabilitarea Szarvas Fogadó fiindcă nu a fost niciodată făcută publică (mai știi? o fi secret de stat!) și probabil datorită „dublei contabilități” practicate pe acolo.

Intre un LEU și un EURO raportul este cam de 1 la 4,5.

Ăsta o fi oare și raportul dintre sipritul gospodăresc / de administrator al primașului tășnădean, versus cel al primașului careian Kovács Jenö bácsi úr?

Posibil, dar nu pot băga mâna în foc! Cifrele vorbește, că este mai mult de două.

Lasati un comentariu