Un secol de existenţă a Diviziei 4 Infanterie Gemina

• publicat la: 17 august 2016
Un secol de existenţă a Diviziei 4 Infanterie Gemina

An de an, careienii au bucuria de a primi vizita Diviziei 4 Infanterie Gemina din Cluj Napoca cu ocazia Zilei Armatei din data de 25 octombrie, pe platoul din faţa Monumentului Ostaşului Român. Miercuri, 17 august 2016 a fost aniversată la Cluj Napoca  împlinirea a 100 de ani dela înfiinţarea Diviziei IV Infanterie ”Gemina”.

La evenimentul aniversar de la Cluj Napoca  au participat atât ministrul Apărării, Mihnea Motoc, cât și șeful Statului General Major, generalul Nicolae Ciucă, care au tăiat panglica unui muzeu militar în Piața Ștefan cel Mare, la sediul comandamentului Diviziei potrivit celor notate de  napocanews.ro.

Drapelul de luptă al Diviziei ”Gemina” a fost decorat  cu cel mai înalt ordin, ”Virtutea militară în grad de ofițer, de pace”.

Mitropolitul Andrei a săvârșit slujba de pomenire a sufletelor oastașilor care și-au dat viața pentru unitatea neamului românesc și a amintit în discursul său de cele două virtuți reafirmate cu acest prilej, la fel ca în intonarea imnului național: aprecierea față de valorile neamului și faptul că armata este creștină.

Ministrul Motoc a anunțat că în perioada următoare vor urma tot mai multe exerciții militare internaționale ”aliate” la care vor participa ostași români, într-un context regional cu multe dificultăți din punct de vedere militar. Acesta susține și proiectul-pilot prin care elevii de liceu şi studenţii să facă pregătire militară voluntară.

”În viața fiecăruia dintre noi există evenimente care ne marchează profund existența, pe care le trăim cu intensitate și emoție. Un astfel de moment este și împlinirea unui secol de istorie al Diviziei 4 Infanterie Gemina. Fiecare an sărbătorit poartă simbolul eroismului și jertfei dovedite de haina simplă de soldat, în suflet și pe epolet, lângă gradele mai mari sau mai mici într-o sută de ani, militarii marii unități și-au făurit un blazon pe care au scris onoare, sacrificiu și respect. Generația de militari de astăzi păstrează și întărește frumoasa imagine a acestei structuri militare. Recunoașterea de excepție prin decorarea drapelului de luptă cu unul din cele mai înalte ordine naționale, generează sentimente de mare satisfacție și bucurie, dar și imboldul de a continua tradițiile înaintașilor pentru depășirea provocărilor viitorului pentru ca istoria recentă să fie la fel de glorioasă precum cea scrisă într-un veac”, a declarat comandantul Ioan Manci, care a atras atenția și asupra locației în care se desfășoară evenimentul festiv, în Piața Avram Iancu, în fața Catedralei Ortodoxe Mitropolitană.

sursa napocanews.ro

comentarii

de Patrion la 17 august 2016 - 23:52

Traiasca patria romana!

Lasati un comentariu