”Valea Orbilor” un film despre masacrul hortist din 1940

• publicat la: 26 august 2016
”Valea Orbilor” un film despre masacrul hortist din 1940

Actori sătmăreni ai Teatrului de Nord Satu Mare joacă în filmul ”Valea Orbilor” în regia lui Ion Ionescu. Distribuția este formată din 60 de actori, șapte dintre ei fiind ai Teatrului de Nord Satu Mare. Astfel, în filmul de lung metraj ”Valea Orbilor” joacă: Carol Erdos, Radu Botar, Anca Similar, Alexandra Odoroagă, Cristian But, Ioana Chereji și Andrei Stan. Printre cei trei actori principali ai filmului Ella Prodan (București), Marosán Csaba (Cluj) este și Andrei Stan (Satu Mare). Costumele filmului sunt semnate de către Anna Szabo, scenograf al Trupei Harag Gyorgy tot de la Teatrul de Nord Satu Mare.

Castingul pentru film s-a ținut atât la Cluj cât și la București la care s-au prezentat peste 350 de actori de teatru și film din țară.

Filmările au început pe 8 august în munții Apuseni, în zona Abrudului, echipa de filmare și actorii fiind fascinați de feericul peisaj montan, ajuntându-i parcă la redarea unor întâmplări istorice din 1940.

“Valea Orbilor” tratează un moment istoric foarte important care a avut loc în anul 1940, când, în urma Dictatului de la Viena, Hitler și Mussolini au hotărât ca o suprafață de 43.492 km pătrați din teritoriul Transilvaniei să fie cedată Ungariei horthyste. O dată cu intrarea trupelor în Transilvania de Nord (în localități ca Nușfalău, Trăznea, Ip, Marca, Sărmașu etc.), sute de cetățeni români și evrei au fost masacrați. Vina lor a fost doar aceea că au rămas pe teritoriul lor de baștină, cedat Ungariei, în loc să fugă din calea evenimentelor conduse de o mână de inconștienți.
Scenariul urmărește periplul unui ungur evreu (Andrei Stan) și al unei românce (Ella Prodan), care, în încercarea lor de a evada și a ajunge pe teritoriu românesc, sunt martorii acestor masacre.
Evenimentele cu pricina nu au fost prezentate pe larg nici în perioada comunistă, nici în cei 25 de ani de democrație, fiind oarecum date uitării. Un moment istoric de asemenea tragism nu poate fi trecut cu vederea. Trebuie făcut cunoscut atât tinerilor din țara noastră, cât și lumii întregi, pentru a pune o cărămidă la evitarea repetării unei astfel de situații.

“Valea Orbilor” este un proiect de lung metraj de ficțiune declarat câștigător la ultima sesiune a concursului de proiecte de scenarii organizată de către Centrul Național al Cinematografiei, ce urmează a fi produs anul acesta. Scenariul și regia filmului sunt semnate de Ion Ionescu, realizatorul filmelor de succes cinematografic Rusty Steel, Last Chance, etc.

Filmul va rula în cinematografele din țară în anul următor.

comentarii

de Vasile Muresan la 19 octombrie 2016 - 08:01

Ion Ionescu face un film de ură intre maghiari si romani. Intimplarile asa zis istorice sunt doar niste minciuni scopul este instigare nationalista si rasista.

de Sabina la 19 octombrie 2016 - 08:19

Si eu sunt una din ceea ce numesti tu minciuna. Nepotul meu student va scrie despre toate intamplarile traite de noi in toamna lui 1940 cand eram batuti si umniliti numai pentru ca eram romani!

de Sabina la 19 octombrie 2016 - 08:22

am trait la Ianculesti orori mai mari ca in alte sate si nu a scapat nici crucea din curtea bisericii nepangarita!!1barbatii au fost dusi in beciurile jandarmilor si batuti ca sa semneze ca pleaca din sat cu familii cu tot! in casele noastre au fost adusi hortisti iar noi alungati in vagoane de vite.Aceasta este adevarata istorie si trebuie cunoscuta de toti ca sa nu se mai repete.Ungaria ar trebui sa ne platreasca pensiile de refugiati nu statul roman care a suferit pierderile.

de calin la 19 octombrie 2016 - 08:35

sub vasile muresan se ascunde de fapt metoda hortista de dezinformare si pacalire a cititorilor., romanii din aceasta parte de tara au fost refugiati si nu au uitat nimic din cele petrecute dupa intrarea hortistilor in tarisoara noastra., daca se spune adevarul despre deportatii la rusi de ce sa nu se spuna adevarul si despre crimele din ardeal? de ce sa se ascunda adevarul? ungurii din ziua de azi nu sunt de vina pentru ce au facut cei din anii 40 asa ca unde e durerea ta nume romanesc in alta piele?

de adela la 19 octombrie 2016 - 14:37

@Vasile Muresan,

Ai vazut filmul? De unde stii ca e un „film de ura intre maghiari si romani”? Din articol rezulta ca filmul va rula anul viitor, pentru ca nici nu este realizat inca! Dar deja s-a gasit un ungarist cu pseudonim care sa afirme ca e „film de ura”! Aia care au profanat monumentul lui Avram Iancu, aia sunt plini de dragoste pentru romani? Chiar aia sunt dintre cei ce instiga la ura! Ca si Jobbik si HVIM si toti cei iubitori de Ungaria mare! Adica aia pentru care Wass Albert este un rafinat om de cultura, al carui nume trebuie dat musai unor scoli si strazi din Ardeal. Sau Nyiro Jozsef. Numai numele lui Horthy nu l-au dat ungaristii inca, dar asteapta si acel moment. Kossuth, Petofi, Horthy, Csaki, Teleki sau Ducso Csaba, numai la iubire de romani i-au indemnat pe contemporanii lor? Dar Csiki Barna, Tokes Laszlo, Antal Arpad si alti ungaristi la ce indeamna decat la ura? La ce a indemnat solistul trupei unguresti care la Cluj, de zilele unguresti, a declarat de pe scena, in plin spectacol, ca orasul va fi iar unguresc? La ce iubire si fratie interetnica indeamna Karpathia? Adica tu vrei sa-mi iei pamantul si sa devii stapanul meu la mine acasa, tu insulti, batjocoresti, maltratezi, terorizezi, masacrezi, deportezi, iar daca eu iti spun adevarul despre ce faci sau ce ai facut tu, atunci eu instig la ura? Tupeu de ungarist, dar pentru asta exista mai multe moduri de tratament. Inca nu s-a dezvelit tot adevarul despre faptele moderne si contemporane ale ungaristilor, dar se apropie si acel moment.

de Bastus la 21 martie 2023 - 17:30

Nu e nicio minciună domnule. Armata maghiară invadând (din nou) Transilvania, în strânsă colaborare cu mulți unguri localnici, a ucis peste 22.000 de români și a expulzat peste 200.000. O cruzime fără seamăn și un sadism de neimaginat pentru vremurile moderne au marcat reapariția militarilor unguri în Ardeal. „VALAHI SĂ NU MAI FIE, FIȚI FĂRĂ ÎNDURARE”, răsunau lozincile morții strigate în gura mare de unguri. Am găsit acest film pe un site, e dublat în engleză, îl voi traduce în română și îl voi posta pe toate siteurile de socializare, pentru ca toată lumea să afle și să nu uite atrocitățile săvârșite de criminalii unguri. Vă scrie un istoric, e domeniul meu, spun și scriu doar adevărul istoric.

Lasati un comentariu