Am supravieţuit! Nu avem dreptul să uităm…

• publicat la: 5 septembrie 2016
Am supravieţuit! Nu avem dreptul să uităm…

Pierderea Basarabiei, a Bucovinei de Nord, a Ţinutului Herţa şi a Ardealului de Nord, precum şi „negocierile“ impuse pentru cedarea Cadrilaterului către Bulgaria au îndoliat România anului 1940.

Consecinţele politice şi militare ale Dictatului de la Viena din 30 august 1940 constau în modificări teritorial-politice în pofida realităţilor etnico-demografice din teren, cu tot cortegiul de suferinţe, daune şi nenorociri umane şi de pierderi de bunuri materiale.Teritoriul cedat Ungariei prin Dictatul de la Viena urma să fie părăsit de armata română pînă la 13 septembrie 1940 la miezul nopţii, iar primele trupe de ocupaţie maghiare urmau să treacă frontiera în cursul dimineţii de 5 septembrie 1940.

Locuitorii satelor româneşti din jurul Careiului dar nu numai au fost nevoiţi să îşi părăsească casele pentru a-şi salva viaţa. Încă mai trăiesc  dintre cei care în acel septembrie negru au plecat  de la căminul lor în pribegie, unii în căruţe, alţii în vagoane de vite.

La 76 de ani de la acele evenimente, nepoţii şi copii  foştilor refugiaţi  le oferă un program cultural-artistic în satul Lucăceni, la Căminul Cultural, de la ora 18,00, în data de 8 septembrie.

Poezii, cântece şi pricesne vor prinde glas  de sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului. Sunt aşteptaţi toţi cei care vor să se alăture foştilor refugiaţi.

Buletin de Carei

comentarii

Raspunsuri

Lasati un comentariu